Αλ Τζολάνι: Η νίκη μας είναι και νίκη της Τουρκίας- Ο Ερντογάν γίνεται κεντρικός “παίκτης” στη Μ. Ανατολή

Αλ Τζολάνι: Η νίκη μας είναι και νίκη της Τουρκίας- Ο Ερντογάν γίνεται κεντρικός “παίκτης” στη Μ. Ανατολή

Η νίκη μας στη Συρία αποτελεί επιτυχία και για την Άγκυρα, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Yeni Fasak ο ηγέτης της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι.

Ο ηγέτης της HTS ανακοίνωσε ότι η Συρία θα αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία θα έχει προτεραιτότητα στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Οι Σύροι που αναζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης εκεί από οπουδήποτε αλλού, ισχυρίστηκε ο Γκολάνι.
«Ελπίζω η Συρία να μην ξεχάσει αυτή την καλοσύνη», πρόσθεσε.

«Θα υπάρξουν στρατηγικές σχέσεις. Η Τουρκία έχει πολλές προτεραιότητες στην ανοικοδόμηση του νέου συριακού κράτους», υπογράμμισε, προαναγγέλλοντας αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. «Εμπιστευόμαστε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει την εμπειρία της στην οικονομική ανάπτυξη στη Συρία».

Ο Γκολάνι πρόσθεσε ότι η επιτυχία της «επανάστασης» στη Συρία αποτελεί «αιτία γιορτής» και για τον τουρκικό λαό.

«Αυτή η νίκη δεν είναι μόνο του συριακού λαού αλλά και του τουρκικού», τόνισε. Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Το σχέδιο του HTS

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της HTS – που ηγείται του συνασπισμού που ανέλαβε την εξουσία στη Συρία – ανακοίνωσε χθες ότι «το επόμενο βήμα» θα είναι η διάλυση των ενόπλων οργανώσεων, με αφετηρία την ίδια την HTS, με στόχο να ενταχθούν μελλοντικά στον τακτικό στρατό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την παράκτια πόλη Λαττάκεια, ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα – ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Χασάν αλ Χάμουι – δήλωσε επίσης ότι η νέα δύναμη θέλει να επεκτείνει την εξουσία της στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και απέρριψε τον «φεντεραλισμό» της χώρας.

Παράλληλα, ο αλ Χάμουι κάλεσε να σταματήσουν τα ισραηλινά πλήγματα και οι ισραηλινές «εισβολές» στη Συρία που έχουν ενταθεί μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ζήτησε επίσης από τη Δύση να αφαιρέσει την HTS και τον αρχηγό της, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, από τη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Η HTS βρίσκεται στη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ζητά να διενεργηθούν «δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές μετά τη μεταβατική περίοδο
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν ζήτησε σήμερα να διενεργηθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στη Συρία μετά τη μεταβατική περίοδο, επιμένοντας στην ανάγκη για «άμεση ανθρωπιστική βοήθεια» στη χώρα που έχει διαλυθεί ύστερα από χρόνια πολέμου.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα, ότι βλέπουμε σήμερα την αρχή μιας νέας Συρίας», δήλωσε ο Πέντερσεν σε δημοσιογράφους.

«Μια νέα Συρία…που θα υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για όλους τους Σύρους και που θα οργανώσει δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» μετά τη μεταβατική περίοδο.

Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ, που θα ασκήσει τα καθήκοντά του έως την 1η Μαρτίου, έχει δεσμευθεί ότι θα «εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων».

«Υπάρχει σταθερότητα στη Δαμασκό αλλά υπάρχουν προκλήσεις σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Πέντερσεν.

Ο ίδιος είπε ότι ελπίζει σε μια «πολιτική λύση» στη βορειοανατολική Συρία αναφορικά με τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές, οι οποίες αποτελούν μια «από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» της νέας εξουσίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε την ανάγκη για «άμεση ανθρωπιστική βοήθεια», ελπίζοντας στην «οικονομική ανάκαμψη» της χώρας

Προς τουρκοσυριακό μνημόνιο για ΑΟΖ

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης για το kathimerini.gr, τούρκοι αναλυτές βλέπουν την δυνατότητα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της “Γαλάζιας Πατρίδας” στην ανατολική μεσόγειο με ένα μνημόνιο για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ της Άγκυρας και των τζιχαντιστών στη Δαμασκό, στο πρότυπο του τουρκολιβυκού συμφώνουν. Τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει για την Τουρκία ο ενισχυμένος ρόλος που εκείνη διαδραματίζει πια στη Συρία, έπειτα από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ, εξετάζουν Τούρκοι αναλυτές, με το βλέμμα στραμμένο στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου και τις εκεί οριοθετήσει

Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε σχετικά, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του εμφάνισης: «Mπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατα 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (sic) Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία. Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4.000 τ.χλμ. και θα χαλάσει το παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων. Έτσι, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια τουρκική ασπίδα όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια τουρκική ασπίδα με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. Δεν είναι η εποχή για να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκύπριους».
«Στην Ανατολική Μεσόγειο το κλίμα άλλαξε υπέρ της Τουρκίας […] Πρεπει να υπογράψουμε συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία. Θα αλλάξει τα δεδομένα», γράφει, από την πλευρά του, ο Αϊντίν Χασάν στη Milliyet, επικαλούμενος αναλυτές.

Παράλληλα, άλλα τουρκικά δημοσιεύματα (Anadolu, Milliyet) μιλούν για το σχέδιο ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το Κατάρ και θα μεταφέρει ενέργεια στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει στην Αίγυπτο για να πάρει μέρος στην αυριανή Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας D-8 (Ιράν, Αίγυπτος, Τουρκία, Πακιστάν, Ινδονησία, Μαλαισία, Νιγηρία, Μπαγκλαντές), δήλωσε από την πλευρά του: «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Ως έθνος, δεν μπορούμε να περιορίσουμε τους ορίζοντές μας στα 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το τουρκικό έθνος δεν μπορεί να ξεφύγει ή να κρυφτεί από τη μοίρα του. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την αποστολή που μας έχει αναθέσει η ιστορία και να πράξουμε ανάλογα. Όσοι αναρωτιούνται τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη ή στη Σομαλία μπορεί να μην καταλαβαίνουν αυτήν την αποστολή. Όσοι δεν γνωρίζουν πώς έχει αλλάξει η Τουρκία μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την εξέλιξη των γεγονότων. Τους αφήνουμε μόνους με την πλάνη τους».

Με πληροφορίες από kathimerini,gr, Middle East Eye, AFP, ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα