Πώς είναι να ζει κάποιος στις πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου

 Πώς είναι να ζει κάποιος στις πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου

Με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, των αυτοκινήτων που δεν χρειάζονται οδηγό στο τιμόνι και των συσκευών που συνδέονται με Wi-Fi, μπορεί να νιώθετε ότι η καινοτομία είναι παντού αυτές τις μέρες. Ωστόσο, ορισμένες χώρες είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια για την ανάπτυξη τεχνολογιών που ωφελούν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας δημοσίευσε πρόσφατα τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2024, κατατάσσοντας 130 οικονομίες με βάση μέτρα όπως το εκπαιδευτικό τους σύστημα, την τεχνολογική υποδομή και τη δημιουργία γνώσης (όπως κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή εφαρμογές για κινητές συσκευές που δημιουργούνται).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Το βρετανικό δίκτυο BBC απευθύνθηκε σε κατοίκους και ταξιδιώτες μερικών εκ των κορυφαίων χωρών, ώστε να μας εξηγήσουν πώς η καινοτομία ωφελεί την καθημερινή ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για το πώς να βιώσετε καλύτερα την καρδιά του τεχνολογικού οικοσυστήματος και τους τρόπους με τους οποίους έχει βελτιώσει η τεχνολογία τη ποιότητα ζωής τους.

Κατάταξη Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας 2024:

  • 1. Ελβετία
  • 2. Σουηδία
  • 3. Ηνωμένες Πολιτείες
  • 4. Σιγκαπούρη
  • 5. Ηνωμένο Βασίλειο
  • 6. Νότια Κορέα
  • 7. Φινλανδία
  • 8. Ολλανδία
  • 9. Γερμανία
  • 10. Δανία

Ελβετία

Αυτή η μικρή ευρωπαϊκή χώρα είχε μια αξιοσημείωτη χρονιά, με υψηλές τοποθετήσεις στον δείκτη έξυπνων πόλεων και στον παγκόσμιο δείκτη βιωσιμότητας. Επομένως, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε στην πρώτη θέση για την καινοτομία φέτος. Στην πραγματικότητα, το 2024 σηματοδοτεί τη 14η συνεχή χρονιά που η Ελβετία διατηρεί την πρώτη θέση.

Η βαθμολογία αυτή τροφοδοτείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως εκροές καινοτομίας της τόσο στη γνώση όσο και στην τεχνολογία (μετρούμενες με στοιχεία διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αποτίμηση εταιρειών τεχνολογίας και εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας) και δημιουργικά αποτελέσματα (μετρούμενα με στοιχεία όπως εθνικές ταινίες μεγάλου μήκους, δημιουργία εφαρμογών για κινητά και εμπορικά σήματα). Έχει επίσης υψηλές βαθμολογίες σε πανεπιστημιακές και βιομηχανικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες και διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

«Η Ελβετία είναι πολύ επικεντρωμένη στην καινοτομία και προωθεί μια κουλτούρα υποστήριξης και δημιουργικότητας», δήλωσε η Rosamund Tagel, κάτοικος της Ζυρίχης, ιδρύτρια του Glow Concierge. «Υπάρχει μια εργασιακή ηθική που επικεντρώνεται στις λύσεις που είναι ριζωμένη στα παιδιά από νεαρή ηλικία, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους να εργάζονται για να λύσουν κοινά προβλήματα και να βοηθήσουν τον πληθυσμό ως σύνολο». Ως ένα παράδειγμα, επισημαίνει την ελβετική εταιρεία Climeworks που είναι σε θέση να απομακρύνει το υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα.

Ως επιχειρηματίας η ίδια, διαπιστώνει ότι η Ελβετία δεν έχει επίσης έλλειψη επιχειρηματικών ευκαιριών και διαθέσιμων πόρων. «Όταν ξεκινούσα την επιχείρησή μου, υπήρχαν πολλές διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και “επιταχυντές” και “θερμοκοιτίδες” νεοφυών επιχειρήσεων», είπε. Η κυβέρνηση προσφέρει συμβουλές και πόρους βήμα προς βήμα σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση εδώ, με συγκεκριμένες συμβουλές που απευθύνονται σε ξένους υπηκόους.

Στους συχνούς ταξιδιώτες αρέσει επίσης το πώς η καινοτομία διευκολύνει τη ζωή εδώ. Η ταξιδιωτική δημοσιογράφος Simone Harvin ταξίδεψε πρόσφατα σε όλη την Ελβετία και βρήκε την ευκολία της τεχνολογίας των μέσων μαζικής μεταφοράς μία από τις καλύτερες στον κόσμο. «Η εφαρμογή SBB [ελβετικοί εθνικοί σιδηρόδρομοι] μου επέτρεψε να συνδεθώ με τους διάφορους τρόπους μεταφοράς της χώρας – τρένα, λεωφορεία, τελεφερίκ – και να προγραμματίσω εύκολα τα ταξίδια μου από τη μια πόλη στην άλλη», είπε.

«Μου άρεσε να μπορώ να βλέπω ποια τρένα περίμεναν περισσότερους επιβάτες από άλλα και ποια βαγόνια προσφέρουν ανέσεις όπως ήσυχες ζώνες και εστιατόρια».

Επωφελήθηκε επίσης από την υπηρεσία αποσκευών από πόρτα σε πόρτα της SBB. «Το να μπορείτε να αφήσετε τα υπάρχοντά σας κατά το check-out σε μια πόλη και να κάνετε check-in στη νέα σας πόλη εκείνο το βράδυ με μια μέρα περιήγησης χωρίς τσάντες κάτω από τη ζώνη σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις συναρπαστικές βόλτες με το τρένο στην Ελβετία. “είπε εκείνη.

Σουηδία

Καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον δείκτη, η Σουηδία έχει γίνει ηγέτης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι υψηλότερες βαθμολογίες προέρχονται από την υποδομή και την επιχειρηματική πολυπλοκότητα, ακολουθούμενες από τη γνώση και την τεχνολογία.

Η Στοκχόλμη, η πρωτεύουσα της Σουηδίας, μερικές φορές αναφέρεται ως “Εργοστάσιο Μονόκερων” για την επιτυχία της στην καλλιέργεια νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας όπως το Spotify και η Klarna, δήλωσε ο Daniel Langkilde, ιδρυτής της εταιρείας AI Kognic. Αλλά συνιστά επίσης να επισκεφθείτε το Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, για να εκτιμήσετε πραγματικά το πνεύμα της νέας τεχνολογίας

“Ζώντας εδώ, εμπνέομαι συνεχώς από το πνεύμα της καινοτομίας που μας περιβάλλει. Το καινοτόμο οικοσύστημα της Σουηδίας παίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς μου”, είπε, σημειώνοντας ότι η πόλη φιλοξενεί εταιρείες όπως η Volvo και Κόμβοι έρευνας AI, που οδηγεί σε πνεύμα δημιουργικότητας και συνεργασίας

Αλλά η καινοτομία εδώ δεν είναι μόνο για χάρη της τεχνολογίας. «Αυτό που ξεχωρίζει σχετικά με την καινοτομία εδώ είναι πόσο βαθιά ενσωματώνεται με τη βιωσιμότητα, τον ακρογωνιαίο λίθο της σουηδικής κουλτούρας», είπε. «Από την προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων έως τις λύσεις έξυπνων πόλεων [από τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι τον σχεδιασμό της πόλης], η Σουηδία δεν καινοτομεί απλώς για χάρη της προόδου, αλλά εστιάζει στο να κάνει τη ζωή καλύτερη και πιο βιώσιμη». 

Για να πάρετε μια γεύση από αυτό, συνιστά να επισκεφθείτε το Επιστημονικό Πάρκο Lindholmen, έναν κόμβο καινοτομίας που επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη, την κινητικότητα και την πράσινη τεχνολογία. Η περιοχή φιλοξενεί συχνά εκδηλώσεις, όπως τον τρόπο χρήσης της εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση, και φιλοξενεί εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Ηνωμένες Πολιτείες

Με έδρα τη Silicon Valley, τον κόμβο της Καλιφόρνια όπου έχουν την έδρα τους εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, η Apple και η Meta, οι ΗΠΑ είναι σταθερά σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία. Λαμβάνοντας την τρίτη θέση στον δείκτη, κατατάσσεται στην υψηλότερη από όλες τις χώρες όσον αφορά την πολυπλοκότητα της αγοράς και τη δεύτερη στην πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων. Κατατάσσεται επίσης μεταξύ των κορυφαίων τόσο για εγχώριες όσο και ξένες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων.

Αυτό δεν εκπλήσσει επιχειρηματίες όπως ο Richard Robins, ο οποίος λέει ότι ένα πνεύμα καινοτομίας έχει δημιουργηθεί στη χώρα από την ίδρυσή της. «Ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ένας από τους προσωπικούς μου ιστορικούς ήρωες, αντιπροσωπεύει καλά τη στάση των ιδρυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων η ιδιοσυγκρασία ήταν ιδιαίτερα επικεντρωμένη στη βελτίωση της κυβέρνησης και στην ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ωφελούσε την κοινωνία», δήλωσε ο Robins, ιδιοκτήτης του The Technology Vault. «Η ίδρυση της Αμερικής χτίστηκε πάνω στην προϋπόθεση της επίλυσης προβλημάτων με βάση την εμπειρία και τη μελλοντική σκέψη».

Ενώ η Silicon Valley παραμένει μια σημαντική πόλη-κλειδί στην καινοτομία (ειδικά λόγω της γειτνίασης της με το μεγάλο ερευνητικό πανεπιστήμιο Stanford University), άλλοι περιφερειακοί κόμβοι όπως το Silicon Alley της Νέας Υόρκης (το τεχνολογικό κέντρο κοντά στην περιοχή Flatiron στη Νέα Υόρκη) ή το Cloud City του Σιάτλ έχουν αναπτύξει αριθμούς επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, από την Peloton έως την Amazon.  

Μην εκπλαγείτε αν δείτε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό να μεταφέρουν επιβάτες σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως το Όστιν, το Τέξας, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Η Waymo, μια από τις πρώτες εταιρείες αυτόνομης οδήγησης, μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια εφαρμογή όπως η Uber και χρησιμοποιεί εξελιγμένες κάμερες για να μεταβεί από προορισμό σε προορισμό – όλα αυτά χωρίς οδηγό.

Ηνωμένο Βασίλειο

Κατατάχθηκε πέμπτο στον δείκτη, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε υψηλή βαθμολογία στην πολυπλοκότητα της αγοράς και στα δημιουργικά αποτελέσματα και στα αποτελέσματα γνώσης και τεχνολογίας. Είναι μια χώρα όπου η καινοτομία βοήθησε να γίνει πιο εύκολη η καθημερινή ζωή, με πολλούς κατοίκους να δείχνουν το σύστημα καρτών Oyster όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα ή μια ψηφιακή κάρτα για να πλοηγηθείτε στο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε σε περισσότερους εθνικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου αεροδρομίου Στάνστεντ. 

«Αυτό έκανε τη ζωή σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις πολύ πιο εύκολη», είπε ο Justin Bagri, ταξιδιωτικός blogger της Julina Explores που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Λιγότερο να στέκεστε σε ουρές για να συμπληρώνετε την κάρτα, μην ανησυχείτε ότι πρέπει να αγοράσετε ένα ημερήσιο εισιτήριο (για να εξοικονομήσετε χρήματα) εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε πολλά σε μια μέρα, το σύστημα τα κάνει όλα για εσάς.”

Η καινοτομία εμφανίζεται επίσης εδώ με λιγότερο αναμενόμενους, αλλά όχι λιγότερο χρήσιμους τρόπους. Η Evie Graham, η οποία διευθύνει την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Waste Direct στο Λονδίνο, εφάρμοσε πρόσφατα σχεδιασμό διαδρομής με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη για τη συλλογή απορριμμάτων. «Αυτή η μοναδική βρετανική προσέγγιση συνδυάζει ιστορικά δεδομένα με μοτίβα κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο», είπε. «Οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυτή την τεχνολογία σε δράση σε όλο το Λονδίνο, από έξυπνους κάδους που συμπυκνώνουν αυτόματα τα απορρίμματα έως υπόγεια συστήματα συλλογής».

Ενώ οι περισσότεροι ταξιδιώτες περνούν το χρόνο τους στο κέντρο του Λονδίνου, ένας από τους νεότερους κόμβους καινοτομίας είναι το Stratford’s Here East, που κατασκευάστηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, αλλά τώρα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις, εταιρείες πρώιμης καινοτομίας και πανεπιστήμια. Η κοινότητα διοργανώνει μια σειρά από δωρεάν εκδηλώσεις, ανοιχτές σε όλους, από μαθήματα VR έως επιδείξεις skateboard, και η περιοχή φιλοξενεί ένα arcade bar, καφετέριες και μπυραρίες.

Νότια Κορέα

Καταλαμβάνοντας την έκτη θέση συνολικά στον δείκτη, η Νότια Κορέα ξεχωρίζει για την κορυφαία θέση της στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την έρευνα, ακολουθούμενη από τη δεύτερη θέση της στα δημιουργικά προϊόντα. Η χώρα φιλοξενεί καινοτόμους τεχνολογίας όπως η Samsung και η LG και κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Kia και η Hyundai. Η χώρα άρχισε επίσης πρόσφατα να επενδύει περισσότερα χρήματα στο οικοσύστημά της στις startup, με τις επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών να αυξάνονται σημαντικά από έτος σε έτος. Η κυβέρνηση ξεκίνησε επίσης το Startup Korea το 2023, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας βίζας που διευκολύνει τους διεθνείς επιχειρηματίες να εγκατασταθούν στη χώρα.

Η τεχνολογία παίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στην καθημερινή ζωή τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Η ερευνήτρια της τεχνητής νοημοσύνης Elle Farrell-Kingsley ταξιδεύει συνεχώς στη Νότια Κορέα για δουλειά και σημειώνει πόσο προηγμένα μπορεί να αισθάνονται ακόμη και τα ταπεινά πράγματα. «Ένα από τα αγαπημένα μου ήταν ένα ρομπότ με τη βοήθεια AI στο Εθνικό Μουσείο της Κορέας», είπε. “Το QI, ένα ρομπότ αυτόνομης οδήγησης που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας για να βοηθήσει τους επισκέπτες να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και τα εκθέματα. Το QI μπορούσε να με εντοπίσει και να περπατήσει δίπλα μου, να ανταποκριθεί στις φωνητικές εντολές μου και να βοηθήσει σε πολλές γλώσσες – κινέζικα, αγγλικά και Ιαπωνικά, καθώς και νοηματική γλώσσα για άτομα με προβλήματα ακοής». 

Σημείωσε επίσης την μεγάλη χρήση ρολογιών (smart watch) που λειτουργούν και ως μεταφραστές. «Οι άνθρωποι ψιθύριζαν στον καρπό τους και μεταφραζόταν μια ερώτηση, έτσι θα μπορούσαν είτε να τη χρησιμοποιήσουν για να ξέρουν τι να πουν στα αγγλικά είτε να μεταφράσουν αυτό που έλεγα», είπε.

Ενώ η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η Σεούλ, έχει μια πολύ αναπτυγμένη τεχνολογική κουλτούρα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μπουσάν, έχει κερδίσει το παρατσούκλι “Το Σαν Φρανσίσκο της Νότιας Κορέας” για την έμφαση που δίνει στις υποδομές έξυπνων πόλεων και την τεχνολογική καινοτομία. Η πόλη δεσμεύτηκε πρόσφατα να είναι μια πόλη 15 λεπτών με επένδυση 150 δισεκατομμυρίων ₩ (84,5 εκατ. £) για τη δημιουργία πρωτοβουλιών βιώσιμης αστικής διαβίωσης έως το 2027.

Σχετικά Άρθρα