Μητσοτάκης από Λίβανο: Zωτικής σημασίας για τους λαούς της περιοχής η υλοποίηση της εκεχειρίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίσκεψή του στο Λίβανο, υπογράμμισε τον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου πρωθυπουργού στη χώρα, μετά την πρόσφατη ανακωχή και τις εξελίξεις στη Συρία. Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’ και άλλους αξιωματούχους.
Μετά την συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «Βλέπουμε ότι έχει αλλάξει η εικόνα στη Μέση Ανατολή και η Συρία αυτή τη στιγμή είναι στο προσκήνιο αλλά ο Λίβανος είναι σε δύσκολη θέση και έχει την προσοχή της Ελλάδας. Χαιρετίζω με ανακούφιση την πρωτοβουλία για την εκεχειρία και αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν στην εκεχειρία που είναι ζωτικής σημασίας και οι πληθυσμοί των δυο χωρών (σ.σ. Λιβάνου και Ισραήλ) έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά. Και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενότητας της ευημερίας των λαών. Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά και διαχρονικά φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Σας υποστηρίζουμε και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ανθεκτικότητα της χώρας σας. Η επίσκεψή μου αντικατοπτρίζει την θέληση της χώρας μου να σας υποστηρίξει».
Ειδικά για την Συρία ο πρωθυπουργός είπε: «Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι σημαντικό νέο αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η προστασία όλων των μειονοτήτων. Πριν συναντηθούμε είχα μια σύντομη συζήτηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας ο οποίος κατά την διάρκεια ενός εξαιρετικού κηρύγματος μίλησε για τις κοινές μας ρίζες. Πρέπει να αγκαλιαστούν όλες οι κοινότητες και οι μειονότητες της Συρίας και ελπίζουμε ότι η μελλοντική ενότητα θα επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων και προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στον Λίβανο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «Οι εξελίξεις στην Συρία έχουν αποδείξει πόσο σημαντική είναι η ανθεκτικότητα του Λιβάνου. Ελπίζω ο λαός του Λιβάνου να έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει μια ανθεκτική και ευημερούσα χώρα. Η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει τον ζωτικό της ρόλο ως δύναμης σταθερότητας στην γειτονιά μας. Η Ελλάδα διαχρονικά έχει συνεισφέρει και στην υποστήριξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο. Σκοπός μας είναι να ενισχυθούν οι εμπορικοί δεσμοί της χώρας. Από την κρίση βγήκαμε κι εμείς δυνατότεροι».
Αναφερόμενος στη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. «Η ενότητα και η σταθερότητα της Συρίας θα επιτρέψει την επιστροφή προσφύγων», ανέφερε.
Κατά την άφιξη του στον Λίβανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε αναφερόμενος στο ταξίδι του στην περιοχή ότι «θέλουμε να είμαστε μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, είμαστε σε θέση να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους».
Ο πρωθυπουργός έγινε δέκτης θερμής υποδοχής από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Najib Mikati.
«Με χαροποιεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, για να δείξω την ισχυρή δέσμευσή μας στη χώρα σας. Γνωρίζετε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στον Λίβανο και στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να τους επαναλάβω, είναι γνωστοί. Το γεγονός ότι είμαι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Λίβανο μετά την επίτευξη της εκεχειρίας και τις εξελίξεις στη Συρία σημαίνει πολλά για εμένα. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λιβανέζο ομόλογό του, κατά την υποδοχή του.
«Ακριβώς. Πιστεύω ότι, κατά κάποιο τρόπο, είμαστε γείτονες. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι τόσο κοντά σε εμάς και πάντα επιζητούμε την καλύτερη σχέση», είπε από την πλευρά του ο Najib Mikati.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Nabih Berry, στο μέγαρο Ain el-Tineh.
Νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, παρουσία του Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία.