Το πολιτικό ρίσκο Χαρίτση να γκρεμίσει τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή (;) τις αμυντικές δαπάνες

 Το πολιτικό ρίσκο Χαρίτση να γκρεμίσει τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή (;) τις αμυντικές δαπάνες

Θα “τορπιλίσει” η Νέα Αριστερά την παρασκηνιακώς συζητούμενη κοινοβουλευτική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε η ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απέκτησε το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών από τον δεύτερο, με αφορμή την απόφαση να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό;

Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν σαφής προς τούτο, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο Action24, λίγο πριν (Σάββατο) η Κουμουνδούρου ανακοινώσει τη σχετική απόφαση:

“Η Νέα Αριστερά πέρυσι ήταν το μόνο κόμμα το οποίο καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες με ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό το οποίο το επαναλαμβάνουμε και φέτος. Έχουμε ένα υπέρογκο πρόγραμμα υπερεξοπλισμών από τον κ. Μητσοτάκη το οποίο δεν έχει να κάνει με την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Έχει να κάνει με μία εξοπλιστική διπλωματία προσωπική του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε ταξίδι που πηγαίνει γυρνάει πίσω με τρεις Belharra ή με τα F-35. Αυτό δεν έχει να κάνει με έναν σοβαρό σχεδιασμό, έχει να κάνει με την υπονόμευση της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας τα επόμενα χρόνια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Πώς μπορείς να είσαι αξιόπιστος όταν ζητάς να φτάσεις τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7,5% περίπου του ΑΕΠ σε δαπάνες για το σύστημα υγείας, το οποίο έχει καταρρεύσει και χρειάζεται ενίσχυση και την ίδια στιγμή που κάνεις πρωταθλητισμό στις χώρες του ΝΑΤΟ ως προς τις εξοπλιστικές δαπάνες. Και θριαμβολογείς για αυτές τις δαπάνες. Η συζήτηση περί συμπόρευσης δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και της Αριστεράς για να έχει πραγματικά ουσιαστικό περιεχόμενο, δεν μπορεί παρά να πατάει σε πραγματικά ζητήματα. Το ζήτημα των εξοπλισμών είναι ένα τέτοιο ζήτημα. Τι στάση θα κρατήσει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ;”, αναρωτήθηκε.

“Θα πάει σε μια λογική συναινετικής αντιπολίτευσης με τον κύριο Μητσοτάκη σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ή θα πάει σε μια λογική μαχητικής αντιπολίτευσης, όπως προτείνουμε εμείς, απέναντι στην πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη για τους υπερεξοπλισμούς;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των εξοπλισμών κρατήσει μια στάση συναινετική προς τον κύριο Μητσοτάκη, αν στο φορολογικό επιμείνει σε μία γραμμή η οποία λέει φοροελαφρύνσεις για εισοδήματα 200.000€, δεν μπορείς να συζητάς από τη σκοπιά της Αριστεράς όταν έχεις τέτοιες θέσεις. Είναι σημαντικό η συζήτηση περί συγκλίσεων και αποκλίσεων να γίνεται με ουσιαστικό περιεχόμενο και να μην γίνεται στον αέρα ούτε να αφορά συμφωνίες κορυφής ή τεχνητές συγκολλήσεις. Είναι σημαντικό να μιλάμε επί των πραγματικών ζητημάτων.”, κατέληξε.

Από το βήμα της Βουλής, μάλιστα έστρεψε τα βέλη του και προς το ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα:

“Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να πάρει θέση, να πει ότι θα υπερψηφίσει τους εξοπλισμούς. Παρότι είναι το κόμμα το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, λόγω και του αμαρτωλού παρελθόντος, τι σημαίνει αυτό το αδιαφανές εμπόριο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Σήμερα μάθαμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει, προσχωρώντας στο ίδιο στρατόπεδο των όπλων και των εξοπλισμών. Στο σκεπτικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να αιτιολογήσει την υπερψήφιση, είναι ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό το οποίο δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια που ψήφισε και πέρυσι με διαφορετικό πρόεδρο, τον κύριο Κασσελάκη, ψηφίζει και φέτος με διαφορετικό πρόεδρο, τον κύριο Φάμελλο.Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συναινούν στο παράγγελμα του κυρίου Ρούτε και στην πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.Αύριο μέσα σε αυτό το περιβάλλον της συναίνεσης θα ακουστεί και ένα ηχηρό όχι. Και όπως φαίνεται για μία ακόμη φορά όπως και πέρυσι θα ακουστεί μόνο από την Νέα Αριστερά.”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά από συζήτηση, από την οποία δεν έλλειψαν οι ενστάσεις, το Σάββατο έγινε γνωστό ότι τις αμυντικές δαπάνες θα υπερψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπική απόφαση του προέδρου του. Ο Σ. Φάμελος, χωρίς να δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και εν γνώσει των (προδιαγεγραμμένων) αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος και της κριτικής που θα δεχτεί από τη Νέα Αριστερά, αποφάσισε ότι πρέπει να υπερψηφιστούν οι αμυντικές δαπάνες για λόγους ευθύνης αλλά και για να σταλεί ένα αναγκαίο σήμα ομοψυχίας όπου δει -και στους εξ ανατολών γείτονες.

Οι πληροφορίες του libre αναφέρουν πως ρωτήθηκε σχετικά η γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έγνεψε καταφατικά. Άλλωστε είχε καταθέσει μία συνολική στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και δη τα ελληνοτουρκικά, από την οποία η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας δεν απουσίαζε, αν και με σαφείς διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική οπτική.

Μένει να δούμε εάν ο Αλέξης Χαρίτσης θα οχυρωθεί πίσω από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, παραβλέποντας την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση, για να πει “όχι” στην κοινοβουλευτική σύμπραξη, στερώντας έτσι τη δυνατότητα να ανακτηθεί ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επισημαίνει την συνέπεια του κόμματός του ως προς το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκοπικά φαίνεται να υποχωρεί και να απομακρύνεται η προοπτική εισόδου στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Το πολιτικό ρίσκο είναι μεγάλο και εάν συνδυάσει κανείς όσα είπε και για το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να εγκαταλείπει τα περί προγραμματικών συγκλίσεων στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Σχετικά Άρθρα