ΒΟΥΛΗ/ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κρίσιμες τοποθετήσεις πριν την τελική μάχη- Τι σημάδεψε την τρίτη μέρα της συζήτησης
Το “βαρύ πυροβολικό” της κυβέρνησης μπαίνει σήμερα στη μάχη του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, καθώς αύριο ολοκληρώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, για να ακολουθήσει η ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία που έχει και το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν πάρει το λόγο 16 μέλη της κυβέρνησης (υπουργοί,αναπληρωτές και υφυπουργοί) και σήμερα αναμένονται με ενδιαφέρον να μιλήσουν επί του προυπολογισμού και όχι μόνο, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος.
Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πέραν της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής και των προβλέψεων του προϋπολογισμού για το 2025 θα προβεί σε ανακοινώσεις-εξαγγελίες για το ζήτημα των Τραπεζών, θέμα το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ασκεί πραγματική αντιπολίτευση με προτάσεις.
Από την πρώτη παρέμβασή του στη συζήτηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας να μιλήσει αναλυτικά, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα μέτρα. “Το 2025, χαμηλώνουμε τις τραπεζικές προμήθειες ενώ και τα επιτόκια δανεισμού θα ακολουθήσουν καθοδική πορεία”, αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θέσει σε κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας και το επενδυτικό της προφιλ.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και της κόντρας με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη δική του πρόταση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των Τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μπει “σφήνα” στο νέο -δημοσκοπικά τουλάχιστον- “δικομματικό” σκηνικό, ωστόσο αναδείχθηκε η διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο μεν πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, χωρίς να αρνείται την φορολόγηση των κερδών των τραπεζών πρότεινε την ενεργότερη παρουσία του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα με βάση το ποσοστό που έχει προκειμένου να επηρεάσει τις αποφάσεις των πολιτικών που εφαρμόζουν οι τράπεζες στις χρεώσεις και στις προμήθειες. Ωστόσο ο Παύλος Πολακης τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μέσω μίας “δημόσιας τράπεζας”, κάτι που, όπως είπε, πλέον “λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πιο επίσημο τρόπο”
“Εν έτει 2025 δεν πρέπει να ακούγονται εισηγήσεις και προτάσεις για κρατικοποίηση Τραπεζών” σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος με τον Π. Πολάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς διερωτήθηκε “θα έχουν οι Τράπεζες 4-5 δισ. κέρδη και η κυβέρνηση θα βάλει φόρο 100 εκ. ευρώ και ουτε γάτα ούτε ζημιά;” Και σημείωσε “ερεθίστηκαν κάποια μιντιακά κέντρα επειδή προτείναμε ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια τράπεζα”, ενώ πρόσθεσε με νόημα “λυπούμαστε για το ΠΑΣΟΚ που ρίχνει τον πήχη στη φορολόγηση των τραπεζών”. Κατά τον κ. Παππά “Η ΝΔ λόγω φθοράς αναζητά παρτενέρ για κυβερνητικό εταίρο και για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν θα τον βρει στον ΣΥΡΙΖΑ.”.
Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ακόμη τη διχογνωμία στελεχών του για το αν θα ψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες, την ώρα μάλιστα που ο Νέα Αριστερά αναμένεται αν τις καταψηφίσει και αναμένεται σήμερα να αποφασιστεί η τελική του στάση.
Για μια “πατριωτική οικονομία” που δεν χρειάζεται λεφτόδεντρα αλλά μεταρρυθμίσεις μίλησε ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τον “στρουθοκαμηλισμό” του προϋπολογισμό του 2025 και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό γιατί διαφωνεί ριζικά με την αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πολιτικής και τα “επιδόματα αμνησίας”.
Πάντως η τρίτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού σημαδεύτηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με την Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας του άσκησε δριμεία κριτική ιδίως για το αστυνομικό της Βουλής της Βουλής που συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών του μιλώντας για συγκάλυψη της υπόθεσης και απευθυνόμενη στον ίδιο τον υπουργό, τον κατηγόρησε λέγοντας “τον καλύψατε” και θέτοντας ερωτήματα όπως “γιατί τον κρατήσατε στη Βουλή;’, “γιατί τον τοποθετήσατε εδώ και γιατί τον κρατήσατε εδώ;” και “ποιος και πότε τον τοποθέτησε στη Βουλή;”.
Απαντώντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε προς την κ. Κωνσταντοπούλου “Δεν σας επιτρέπω να μου μιλάτε σε δεύτερο πρόσωπο. Αυτά που λέτε για “συγκάλυψη” όχι σε μένα. Εγώ δεν καλύπτω κανέναν. Τελεία! Θα αποδοθούν ευθύνες για όλους κα για όλα” και πρόσθεσε ότι διεξάγεται αυτή τη στιγμή ανάκριση. “Υπάρχουν παιδιά. Κι ας αφήσουμε την ανάκριση να προχωρήσει” ανέφερε και κάλεσε με νόημα τη πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας “αφού ενδιαφέρεστε τόσο πολύ να δείτε ποιός τον έφερε στη Βουλή, να ψάξετε να το βρείτε και να το ερευνήσετε”.
Σχετικά μάλιστα με το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την πορεία που διέγραψε στην καριέρα του ο αστυνομικός της Βουλής, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι θα δοθεί από εκεί μια καθαρή και υπηρεσιακή απάντηση, όπως πρέπει. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ να επισπεύσει την διαδικασία και να δώσει άμεσα την απάντηση.
Εξάλλου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή και πάλι την κριτική της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας περί συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2025 θα βγει το πόρισμα για το τραγικό δυστύχημα, ενώ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για επιτυχία με αφορμή την αυξηση παραγωγης ενεργειας από 10 στα 16 GW μέσω ΑΠΕ και κάλεσε τη Βουλή να στηρίξει την κατεδάφιση αυθαιρέτων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πολεοδομίες.
“Δεν νοείται οικονομική ευμάρεια, χωρίς μια συνεκτική και στοχευμένη δημογραφική πολιτική”, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, αναφέροντας ότι με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό που κατάρτισε η κυβέρνηση μετά από μια εκτεταμένη διαβούλευση,θα υλοποιηθούν περισσότερες από 100 δράσεις,προϋπολογισμού 20 δις, σε βάθος δεκαετίας. Και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για χρονιά – ρεκόρ στα ετήσια εσόδα από τον κλάδο του τουρισμού το 2025, στα 22 δισ. ευρώ έναντι των 20 δισ. ευρώ του 2024, το οποίο μέχρι σήμερα είναι και το υψηλότερο νούμερο, που έχει καταγραφεί.