“Σφήνα”… ελληνοτουρκικών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: Ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η παρέμβαση Τσίπρα
Με προτάσεις και επιχειρήματα «επ΄ ώμου» οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έτοιμοι να «απασφαλίσουν» στις ομιλίες τους, την Κυριακή, στην κορύφωση της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ονομαστική ψηφοφορία , που θα ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, ενέχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Από την κυβέρνηση το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν είναι και αυτό της γαλάζιας ενότητας. Να ξεθωριάσουν και όλα όσα έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα με τη διαγραφή Σαμαρά., ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση για τα ελληνοτουρκικά.
«Καρφιά» Κ. Μητσοτάκη στον Α. Σαμαρά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο συνέδριο του Βήματος «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική» και πέταξε τα «καρφιά» του, για τον πρώην Πρωθυπουργό χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.
«Μια είναι η διαφορά με την Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει κανένα άλλο θέμα. Και είναι ενδιαφέρον πώς αυτή η θέση διαστρεβλώνεται από κάποιους για να περιγράψουν την κυβέρνηση ως λιγότερο πατριώτες από κάποιους που αναπαράγουν αυτό το στερεότυπο. Κάτι που νομίζω ότι λίγο αφορά την κοινωνία», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.
Αλέξης Τσίπρας: Με 3+1 πληγές μπήκε η Ελλάδα στην Μεταπολίτευση
Νωρίτερα, ωστόσο στο συνέδριο του Βήματος, και στον διευθυντή της εφημερίδας, Περικλή Δημητρολόπουλο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας σημαντικά θέματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Στις 3+1 μεγάλες πληγές της Ελλάδας της μεταπολίτευσης αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.
- Στην εξάρτηση του μετεμφυλιακού κράτους από τις ΗΠΑ που οδήγησε στην Χούντα. Αυτή η πληγή επουλώθηκε με την ένταξη στην ΕΟΚ δίνοντας μας, δυνατότητα ανεξαρτησίας
- Για την μεγάλη δεύτερη πληγή, αυτή της εισβολής και κατοχής της Κύπρου υπήρξε η μεγάλη στιγμή της ένταξής της, στην ΕΕ.
- Η τρίτη πληγή που δεν έχει κλείσει είναι οι τουρκικές παράνομες αμφισβητήσεις στο Αιγαίο ενώ
- ως “τέταρτη πληγή” χαρακτήρισε την εμφάνιση ενός “νεοσύστατου κράτους” στα βόρεια σύνορα με “αλυτρωτικές διαθέσεις”. Επουλώθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών που έβαλε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη.
Αλέξης Τσίπρας: Σκληρή και άδικη η κριτική για την συμφωνία των Πρεσπών
Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που δέχθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως “θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσουμε να αντιπαρατιθέμεθα χωρίς όρους που μένουν ως πληγές στην πολιτική ζωή” και ενθυμούμενος την κριτική που του άσκησε ο νυν πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «σκληρότατη και άδικη».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «νομίζω ότι χειρίστηκε με τον πιο ακραίο τρόπο – ούτε ο κύριος Σαμαράς, που τον είχατε χθες εδώ, μίλησε με αυτόν τον τρόπο¨. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή «είπε ότι εγώ αντάλλαξα την Μακεδονία με τις συντάξεις. Ότι είμαι εθνική εξαίρεση. Ότι δεν ξέρω τι σημαίνει πατριωτισμός. Είναι ξένη λέξη για μένα. Και πολλά άλλα που δεν έχει νόημα να τα θυμίσω. Ακόμα- ακόμα και όταν είχα ηττηθεί πολιτικά και ήταν δεδομένη η νίκη του ανάμεσα στις δυο εκλογές του 23, όταν εργαλειοποίησε ένα άλλο κρίσιμο εθνικό θέμα, όπως η Θράκη, με πλήρη συμφωνία των κομμάτων στην διακομματική επιτροπή που ο ίδιος είχε φτιάξει», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.
«Έτσι την πάτησε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σαμαρά»|
Υπογράμμισε δε, με νόημα ότι “τώρα έρχεται, λοιπόν, ο κύριος Σαμαράς και βλέπω τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος ήτανε χέρι- χέρι με τον κύριο Σαμαρά σε αυτή την οξύτατη και λαϊκιστική στάση, γιατί δεν τα πίστευε αυτά που έλεγε. Είναι προφανές. Και τον κατηγορεί ο κύριος Μητσοτάκης ότι η πατριδοκαπηλεία, του είπε, είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Εγώ, μιας και βλέπω στο ακροατήριο και την κυρία Δαμανάκη, με τιμά η παρουσία της, να θυμηθώ κάτι που έλεγε ο αείμνηστος ο Χαρίλαος Φλωράκης που ήταν θυμόσοφος, «όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι». Έτσι νομίζω ότι την πάτησε τώρα και ο κύριος Μητσοτάκης με τον κύριο Σαμαρά».
«Να πάμε στην Χάγη με κόκκινες γραμμές»
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως δεν δεν είναι υπέρ μιας γρήγορης λύσης στα ελληνοτουρκικά και υπογράμμισε πως η στρατηγική της χώρας πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα. Και βλέπουμε ποια είναι τα εργαλεία και τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα για να το πετύχουμε» είπε η Αλέξης Τσίπρας
Τάχθηκε υπέρ μιας στρατηγικής, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και την σταθερότητα, επεκτείνοντας παράλληλα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Υπογράμμισε ότι το βασικό εργαλείο είναι η προσφυγή στη Χάγη. «Προφανώς το διεθνές δίκαιο είναι ένα μεγάλο εργαλείο, ένας μεγάλος σύμμαχος. Τι σημαίνει το διεθνές δίκαιο; Σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στη Χάγη για να αντιμετωπιστεί η διαφορετική εκτίμηση που έχουμε με τους γείτονές μας για την υφαλοκρηπίδα μας και την αποκλειστική μας οικονομική ζώνη. Πρέπει να πάμε στη Χάγη χωρίς προετοιμασία; Προφανώς πρέπει να πάμε με προετοιμασία. Πρέπει να πάμε στη Χάγη με κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας ότι οι «κόκκινες γραμμές», αφορούν :
- στο ζήτημα εδαφικής κυριαρχίας νησιών μας
- στο ζήτημα της ασφάλειας των νησιών μας. Δεν μπορείς να συζητήσεις αποστρατικοποίηση
- στην ενότητα του Αιγιακού χώρου
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό για το γεγονός ότι καταργήθηκαν οι διερευνητικές.
Η στρατηγική της Ελλάδας
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε ότι βρισκόμαστε ως χώρα στη μέση ενός τριγώνου αστάθειας Λιβύης-Συρίας-Ουκρανίας, και η στρατηγική που θα πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα είναι η ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και όχι να είναι παθητική. «Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη παθογένεια και να προχωρήσει μπροστά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.