Στη Βαγδάτη ο Μπλίνκεν- Δέσμευση για προστασία και ασφάλεια του Ιράκ

 Στη Βαγδάτη ο Μπλίνκεν- Δέσμευση για προστασία και ασφάλεια του Ιράκ

Μετά την Ιορδανία και την Τουρκία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε σήμερα (13/12) το Ιράκ με στόχο να ζητήσει με χώρες – εταίρους των ΗΠΑ, για τις εξελίξεις στην Συρία, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Βαγδάτη με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17, υπό την συνοδεία ελικοπτέρων και επιβεβαίωσε την δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ιράκ, σε μια χρονική συγκυρία που η Ουάσινγκτον θέλει να μειώσει περαιτέρω την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει να συντονίσει μια περιφερειακή προσέγγιση για τη Συρία μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και στην Βαγδάτη συνάντησε και συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ αλ Σουντανί. Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ιράκ δεν ανακοινώθηκε παρά μόνο μετά τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ιρακινό πρωθυπουργό.

Στο τέλος των συνομιλιών, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ «να εργαστούν με το Ιράκ για την ασφάλεια και να εργάζονται πάντα για την κυριαρχία του Ιράκ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα «ενισχύεται και προστατεύεται».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον, που διατηρεί περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία, θα εργαστεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε ενδυνάμωση και επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ιρακινοί και Σύροι βίωσαν τη βαρβαρότητα της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης, που πριν από δέκα χρόνια ίδρυσε ένα αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο στην περιοχή.

Από την περασμένη Κυριακή, και την πτώση Άσαντ, η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε «σεβασμό» στη βούληση του συριακού λαού αλλά και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Το Ιράκ επέλεξε να μην επιτρέψει σε σιιτικές πολιτοφυλακές να επέμβουν στη Συρία καθώς σουνίτες αντάρτες έκαναν την προέλασή τους καταλαμβάνοντας μέσα σε λίγες μέρες τη Δαμασκό το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Βαγδάτη, της οποίας η διπλωματική αποστολή στη Δαμασκό έχει ήδη επαναφέρει τις δραστηριότητές της, επιθυμεί πάνω απ’ όλα να αποτρέψει την εξάπλωση της αναταραχής από τη Συρία. 

Η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε συμφωνήσει με το Ιράκ να τερματίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 τη στρατιωτική παρουσία του συνασπισμού δυνάμεων που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει διευκρινίσει τι θα συμβεί με τις αμερικανικές δυνάμεις εκεί, οι οποίες δέχονται συχνά επιθέσεις από ένοπλες ιρακινές φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες.

Με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα, δεν είναι σαφές αν θα ακυρώσει τη συμφωνία ή θα αλλάξει τακτική υπό το πρίσμα της ιστορικής αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.

Σχετικά Άρθρα