LIVE ο Μητσοτάκης στο Συνέδριο για την Εξωτερική Πολιτική

 LIVE ο Μητσοτάκης στο Συνέδριο για την Εξωτερική Πολιτική

Δείτε τη συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκδότη του Βήματος Γιάννη Πρετεντέρη στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική.

Την πεποίθηση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στις σχέσεις των δύο κρατών και ότι περισσότερα θέματα μπορεί να λύσει, παρά να αφήσει να… χωρίζουν τις δύο χώρες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έχει στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι μιλώντας με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο, μπορεί πλέον να δηλώνει ότι… δεν βλέπει «φως» για την οριοθέτηση ΑΟΖ: «Δεν σας κρύβω ότι δεν βλέπω περιθώριο λύσης με την Τουρκία στη βασική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο. Όμως, από την άλλη, βρισκόμαστε πια σε ένα σημείο συνομιλιών που μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα».

Για το ανησυχεί από τις διεθνείς εξελίξεις ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε στο τέλος ενός μεγάλου ιστορικού κύκλου ή στην αρχή ενός καινούριου».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση παραδοσιακών συμμαχιών και η φωνή της μετρά περισσότερο στην Ευρώπη και συνδιαμορφώνει την ατζέντα και χτίζει μια εικόνα μιας σύγχρονης χώρας».

«Πως μπορεί κάποιος να κάνει μια επένδυση στις ένοπλες δυνάμεις αν δεν έχει υγιή οικονομικά;»

«Πως γίνεται να μην μετέχει σε μια σύρραξη όπως της Ουκρανίας η ΕΕ αφού συμβαίνει στην Ευρώπη;», είπε απαντώντας στις επικρίσεις για την στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

Τόνισε επίσης ότι προφανώς μας αφορά αυτό το ζήτημα διότι μια σταθερά της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας ότι οι ΗΠΑ φροντίζουν για την ασφάλειά μας παύει να ισχύει. Όταν ο Τραμπ έθεσε τους ευρωπαίους το 2017 προ των ευθυνών τους είχε επί της ουσίας δίκιο. Η ΕΕ πρέπει να πάρει την ασφάλειά της πολύ πιο σοβαρά. Και εμείς προσερχόμαστε όχι μόνο με ισχυρή επιχειρηματολογία αλλά με το κεκτημένο της δαπάνης για την άμυνά της πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

Σημείωσε ότι «για να είσαι αξιόπιστος εταίρος πρέπει να σκέφτεσαι όχι μόνο το δικό σου συμφέρον αλλά και το συμφέρον του συμμάχου σου»

Σχετικά Άρθρα