Συνέντευξη libre/Ζερόμ Καλούτα: Στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να κάνω το πιο τρελό μου όνειρο πραγματικότητα παρά να προσπαθώ να εξηγώ μια ιδέα
Ο Ζερόμ Καλούτα είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που έχει αποφασίσει ότι ο δρόμος του θα έχει πάντα το δικό του στίγμα και τη δική του εκπαιδευμένη ματιά απέναντι στη ζωή. Είναι πολυπράγμων, ένας ανεξάντλητος καλλιτέχνης ο οποίος σε ό,τι καταγίνεται αφήνει ψυχή και προοπτική. Το «Φτάσαμε», την εκπομπή των ανακαλύψεων, τον τόπων, των ανθρώπων, την λατρεύουν και μικρά παιδιά.
Παιδιά που δεν τον χάνουν από τα μάτια τους γιατί έχουν ήδη αντιληφθεί το μεγάλο νόημα.
Συνέντευξη
–Η διαδρομή σας ως εδώ έχει πολύ ενδιαφέρον. Ποια σημεία ξεχωρίζετε; Πιστεύετε στην τύχη;
Είναι αρκετά τα σημεία που ξεχωρίζω στη διαδρομή μου μέχρι στιγμής. Θα ξεκινούσα από τα χρόνια που ήμουν dj και είχα hip-hop groups, την εποχή που έκανα το πρώτο μου single, το Get Up. Αλλά και η γνωριμία μου με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τα χρόνια με τη Σπείρα-Σπείρα. Επίσης, η Δήμητρα Παπαδοπούλου και η συνεργασία μας σε δύο έργα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Moby Dick, ο Γιάννης Κακλέας και η Επίδαυρος, η Nia Vardalos και η συμμετοχή μου στο «Γάμος αλά Ελληνικά 3”, η δημιουργία του σύμπαντος, που ονομάζεται Afrogreco, τα «Νούμερα» και φυσικά το «Φτάσαμε». Πιστεύω ότι την τύχη σου την φτιάχνεις και την ορίζεις εσύ με τις πράξεις και τις σκέψεις σου.
–Ως παιδί κι ως έφηβος κι επειδή εκείνες οι δεκαετίες στην Ελλάδα είχαν στο προσκήνιο διογκωμένο τον εκφοβισμό, βιώσατε σκληρές συμπεριφορές λόγω της καταγωγής σας;
Ως παιδί κι ως έφηβος μπορώ να πω πως έζησα πολύ όμορφα χρόνια. Δέχτηκα πολλή αγάπη από συμμαθητές και δασκάλους, από τους κολλητούς μου και από τους γονείς τους , από την ομάδα μπάσκετ του Αγίου Θωμά και γενικά από τις γειτονιές που έζησα. Ο όποιος εκφοβισμός ή όποια δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να υπήρχε, είχε και τον τρόπο της να αντιμετωπιστεί. Μεγάλωσα σε μια εποχή που η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη ήταν αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. Η καταγωγή μου, παρότι εξωτική, αντιμετωπιζόταν ως κάτι πολύτιμο και τα πολύτιμα τα προστατεύεις. Ενδεχομένως, αυτά να συνέβαιναν παντού ή και μόνο στη γειτονιά, στο τρίγωνο Αμπελόκηποι-Γουδί-Ζωγράφου.
–Όταν ακούγατε φράσεις όπως η χιλιοπαιγμένη -δύσκολο να κάνεις τέχνη στην Ελλάδα- πώς αντιδρούσατε;
Η φράση αυτή ακόμα ακούγεται. Τη χρησιμοποιούνε για να τονίσουν ότι δεν μπορείς να βιοποριστείς κάνοντας τέχνη (πράγμα που έχει μεγάλη δόση αλήθειας), αλλά και για το ταβάνι που υπάρχει παραγωγικά και από οικονομικής άποψης. Εγώ κατάλαβα από νωρίς πως ήταν πιο εύκολο να κάνω το πιο τρελό μου όνειρο πραγματικότητα παρά να προσπαθώ να εξηγώ ή να πουλώ μια ιδέα μου σε κάποιον στην Ελλάδα. Παρέμεινα ονειροπόλος και με πείσμα κατάφερα να δω τα όνειρά μου να πραγματοποιούνται.
–Ποια μουσική, θυμάστε να σας συναρπάζει ενώ ήσασταν ακόμη παιδί;
Με συναρπάζει ακόμα η αφρικάνικη μουσική και συγκεκριμένα η μουσική του Congo. Μεγάλωσα ακούγοντας καλλιτέχνες που με επηρέασαν και αποτελούσαν το soundtrack των παιδικών μου χρόνων. Μέσω της μουσικής και της μητέρας μου, γνώρισα έναν καινούριο κόσμο. Έμαθα από απόσταση τις γλώσσες και αρκετές από τις παραδόσεις.
–Το ταξίδι θέλει κόπο για να παραμείνει ονειρικό για πάντα;
Τα ταξίδια είναι οι άνθρωποι και οι άνθρωποι είναι ταξίδια. Το ταξίδι δεν θέλει κόπο, θέλει να είσαι ανοιχτός σε αυτό που λέγεται ζωή και να αγκαλιάζεις την όποια εμπειρία σου παρουσιάζεται. Το ταξίδι, οι γεύσεις, οι μυρωδιές όλες αυτές οι εμπειρίες, καταγράφονται όταν πηγαίνεις εκεί, αλλά «γράφουν» μέσα σου σε ανύποπτη στιγμή.
–Ποιο σημείο του κόσμου σας έχει κλέψει την καρδιά;
Η καρδιά μου ανήκει στην Αθήνα καθώς πάντα θέλω να γυρνάω σε αυτήν, όπου και να βρεθώ. Η Αθήνα είναι ο πρώτος μου έρωτας, αλλά έχω συγκινηθεί από πολλές πόλεις και χωριά. Θεσσαλονίκη, Ρώμη, Βουδαπέστη, Αμοργός, Άνω Πορόια, Τζια και άλλες τοποθεσίες, οι οποίες στο χρόνο, που ήμουν εκεί μού πρόσφεραν μοναδικές στιγμές.
–Πώς νιώθετε που πια είναι πολυτέλεια για τον περισσότερο κόσμο τα ταξίδια; Ακόμη και τα νοερά..
Αισθάνομαι πως πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να ταξιδεύουν. Πρέπει όλοι να έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν παραστάσεις και να γνωρίζουν ανθρώπους και καταστάσεις διαφορετικές από τις δικές τους. Υπάρχουν επιλογές που ίσως να μην διαφημίζονται πολύ, αλλά κρύβουν ποιότητα και τα στοιχεία που ψάχνουμε, όταν επισκεπτόμαστε ένα μέρος. Με λίγο πειραματισμό και ψάξιμο μπορούν να βρεθούν θησαυροί. Τα νοερά ταξίδια είναι αυτά που πρέπει να προστατεύουμε με κάθε τρόπο, είτε διαβάζοντας είτε ακούγοντας μουσική, αλλά και με την κάθε επαφή που μπορούμε να έχουμε με τη φύση. Είναι ο μόνος τρόπος να παραμένουμε δημιουργικοί.
–Ξέρετε ότι την εκπομπή σας την παρακολουθούν φανατικά και μικρά παιδιά;
Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι το «Φτάσαμε» έχει και μικρούς φίλους. Θέλαμε, όταν στήναμε την εκπομπή, να μην υπάρχει όριο ηλικίας και να μας βλέπουν όλοι. Το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν μια πρώτη επαφή με όμορφα σημεία της Ελλάδας κι ενδεχομένως συγκρατούν και κάποια πληροφορία για την ιστορία των τόπων με κάνει πολύ χαρούμενο.
–Αφιερώνετε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Αφιερώνω αρκετό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πέρα από τη διασκέδαση και την επικοινωνία, κάνω αρκετή έρευνα πάνω στη δουλειά μου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βοηθούν στο να προωθήσω τη δουλειά μου σε όλο τον κόσμο και να συστήνω και σε καινούριο κόσμο την Afrogreco Entertainment, την εταιρεία μου, που αποτελεί ένα σύμπαν που στεγάζει τη μουσική που γράφω και τραγουδάω, τη μουσική που παράγω για άλλους καλλιτέχνες και τα χρηστικά προϊόντα, που συνοδεύουν και ντύνουν αυτές τις μελωδίες.
–Επόμενα σχέδια;
Τα επόμενα σχέδια έχουν να κάνουν με την καινούρια δισκογραφική δουλειά, που ετοιμάζω και θα κυκλοφορήσει από την Afrogreco Entertainment. Την περίοδο των Χριστουγέννων, θα συμμετέχω σε μια παράσταση για παιδιά του Ηλία Καρελλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ξεκινούν, επίσης, οι live εμφανίσεις με τον Θανάση Αλευρά και την Idra Kayne από την καινούρια χρονιά. Σχεδιάζω λοιπόν μια χρονιά γεμάτη υγεία και δημιουργία.