Politico: Μακρόν-Τουσκ συζητούν την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης 40.000 στρατιωτών στην Ουκρανία- Ανησυχία για Πούτιν

Politico: Μακρόν-Τουσκ συζητούν την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης 40.000 στρατιωτών στην Ουκρανία- Ανησυχία για Πούτιν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν θα συζητήσει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Βαρσοβία την Πέμπτη, όπως δήλωσαν στο POLITICO ένας διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας Γάλλος αξιωματούχος. Η συνάντηση των δύο σημαντικών χωρών της ΕΕ λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να πιέσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες στρατιωτικές ευθύνες στην Ουκρανία.

«Είναι αλήθεια», επιβεβαίωσε ο διπλωμάτης της ΕΕ όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Rzeczpospolita, που ανέφερε ότι οι δύο χώρες συζητούσαν το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής δύναμης 40.000 στρατιωτών από ξένες χώρες. Ο διπλωμάτης δεν διευκρίνισε από ποιες χώρες μπορεί να προέρχονται οι στρατιώτες.

Και οι δύο αξιωματούχοι έλαβαν την ανωνυμία για να μιλήσουν ανοιχτά για το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Ωστόσο, ένας ανώτερος Πολωνός αξιωματούχος εξέφρασε την έκπληξή του για την πρόταση του Μακρόν. «Αυτό δεν είναι ένα σχήμα που θα μας επέτρεπε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές αποστολές θα πρέπει να αποφασίζονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και όχι μέσω διμερών συζητήσεων με τον Γάλλο πρόεδρο. Η αποστολή Πολωνών στρατιωτών στην Ουκρανία «θα είχε νόημα μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η πρόταση για δύναμη ειρηνευτικής αποστολής είναι ξεχωριστή από την προηγούμενη ιδέα του Μακρόν να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φάνηκε να αναφέρεται σε ένα τέτοιο σχέδιο κατά τη συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς, πιθανό επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας.

«Θα σας πω ειλικρινά, μπορούμε να σκεφτούμε και να δουλέψουμε πάνω στη θέση του Εμάνουελ Μακρόν», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους. «Θυμάστε, πρότεινε ότι … στρατεύματα αυτής ή εκείνης της χώρας θα μπορούσαν να είναι παρόντα σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες θα μας εγγυώνται ασφάλεια όσο η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ».

«Αλλά πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη κατανόηση πριν από αυτό πότε η Ουκρανία θα είναι στην ΕΕ και πότε θα είναι στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης την ανάγκη της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφάλειας όταν συναντήθηκε με τον Τραμπ στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο.

Το κυριότερο αίτημα της Ουκρανίας είναι να λάβει επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά μέλη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία διστάζουν, φοβούμενα ότι θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία. Χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Κίεβο ανησυχεί ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα επιτρέψει απλώς στη Ρωσία να ανασυγκροτηθεί και να επιτεθεί ξανά μόλις ξαναχτίσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Ανησυχία για τον Πούτιν

Η παρουσία ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα μπορούσε να καθησυχάσει το Κίεβο ότι οι σύμμαχοί του δεν θα υποχωρήσουν εάν ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν επαναλάβει τον πόλεμο. Το Κίεβο έχει την πικρή εμπειρία να εγκαταλείψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο το 1994 με αντάλλαγμα υποσχέσεις ασφάλειας, οι οποίες δεν απέτρεψαν τη ρωσική επίθεση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το τέλος του πολέμου και η νίκη της ειρήνης είναι δυνατά μόνο όταν η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», δήλωσε η Ουκρανή Αντιπρόεδρος Όλχα Στεφανίσινα στο Politico.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έθιξε επίσης το θέμα όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για πιθανό γερμανικό ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη. «Φυσικά, οτιδήποτε εξυπηρετεί την ειρήνη στο μέλλον» θα «υποστηριχθεί από τη γερμανική πλευρά με κάθε προσπάθεια», είπε.

Ωστόσο, η επίσημη θέση του Βερολίνου είναι αντίθετη σε οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης δυνάμεων. Οι Χριστιανοδημοκράτες, που πιθανόν να ηγηθούν της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, ήταν πιο ανοιχτοί στο να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά ο Μερτς δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η συζήτηση για γερμανική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία ήταν «ανεύθυνη».

Η Πολωνία επίσης είναι επιφυλακτική – ειδικά για την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η αποστολή Πολωνών στρατιωτών στην Ουκρανία «δεν είναι θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Βουαντισλάβ Κοσινιάκ-Καμίσζ την Τρίτη. Δήλωσε ότι ο Μακρόν είχε θέσει αυτή τη δυνατότητα τον Φεβρουάριο, αλλά όταν ο Κοσινιάκ-Καμίσζ βρέθηκε στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, το ζήτημα δεν συζητήθηκε.

Ο Πολωνός υπουργός επέμεινε ότι οποιοδήποτε τέτοιο βήμα θα έπρεπε να γίνει μέσω του ΝΑΤΟ. «Διάφορα σενάρια είναι στο τραπέζι. Θα προχωρήσουμε ως συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο εδώ, όχι μεμονωμένες χώρες», είπε.

Ο παράγοντας Τραμπ

Η πίεση αυξάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο για την Ουκρανία, καθώς ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει πως η Ευρώπη υστερεί στη βοήθεια προς το Κίεβο και ότι σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε μια μέρα από την ανάληψη της εξουσίας. «Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του, Truth Social.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ουκρανία «πιθανώς» θα λάβει λιγότερη στρατιωτική βοήθεια μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του και τόνισε ότι οι ΗΠΑ «οπωσδήποτε» θα εξετάσουν την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ εάν τα υπόλοιπα μέλη δεν φτάσουν τους στόχους των αμυντικών δαπανών.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ προτείνουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παγώνει τις μάχες στις τρέχουσες γραμμές μετώπου, θα αναγκάζει την Ουκρανία να αναστείλει την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια και θα επιτηρεί τη ζώνη αποστρατικοποίησης μεταξύ των δύο πλευρών με στρατεύματα από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ανώτερος Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε ότι μια άλλη ανησυχία σχετικά με την πρόταση Μακρόν είναι ότι η ευρύτερη πολιτική κατάσταση παραμένει πολύ αβέβαιη μέχρι την ορκωμοσία του Τραμπ«Είναι δύσκολο να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα πριν από τις 20 Ιανουαρίου».

Το προεδρικό μέγαρο Ελιζέ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μακρόν ταξιδεύει στην Πολωνία για να συζητήσει για την Ουκρανία «σε ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο». Εκπρόσωπος του Μακρόν δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά.

Σχετικά Άρθρα