Ο Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για Συρία, ελληνοτουρκικά, ΣΑ

 Ο Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για Συρία, ελληνοτουρκικά, ΣΑ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και οι διπλωματικοί σχεδιασμοί της Ελλάδας, ενόψει της συμμετοχής της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος, στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε πρώτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Ανδρουλάκη. «Συζητήσαμε εκτενώς τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και την κατάσταση ταραχής που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία. Πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Σ. Φάμελλο, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλο.

Ο κ. Φάμελλος μετά την ενημέρωση μετά την ενημέρωση από τον Υπουργό, δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά και πως «τα βασικά ζητήματα της κυριαρχίας και της άμυνας είναι κόκκινες γραμμές για μας… τα “ήρεμα νερά” δεν μπορούν να σημαίνουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα βασικά ζητήματα της κυριαρχίας και της άμυνας είναι “κόκκινες γραμμές” για μας».

«Συζητήσαμε για όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα θέματα ειρήνης- ασφάλειας» είπε και πρόσθεσε: «Επισήμανα ότι η πτώση του αυταρχικού και δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ και η ανάδειξη των τζιχαντιστικών δυνάμεων στην εξουσία της Συρίας αποτελεί μία εξέλιξη, η οποία διατηρεί την ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή και θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρώπης και της Ελλάδας ώστε να μεταβούμε το συντομότερο δυνατό σε ένα κράτος δικαίου με δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό των εδαφικών ορίων αλλά κυρίως με συμπερίληψη και σεβασμό των εθνοτικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως μετέφερε στον Γ. Γεραπετρίτη τις εμπειρίες του από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. «Και συζητήσαμε για την το ταχύτερο δυνατό επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Mοντανά το 2017 έτσι ώστε να έχουμε επίλυση του βασικού προβλήματος της Κύπρου μιας και είμαστε στα 50 χρόνια από την εγκληματική εισβολή και κατοχή από τις τουρκικές δυνάμεις. Η λύση θα πρέπει να είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλει και η Ελλάδα» σημείωσε.

Ο Σωκ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ελληνοτουρκικό διάλογο. «Και προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη σύνδεση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Γιατί δεν μπορούν να γίνουν δεκτές διχαστικές επιλογές. Γιατί μιλάμε για ευρωπαϊκό έδαφος και για δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών, που μας τέθηκε από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να αποκατασταθούν και να τα εγγυηθούμε σαν ευρωπαϊκή οικογένεια» δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα