Captagon: Πώς πλούτισε ο Άσαντ από το “ναρκωτικό των τζιχαντιστών”- Μια “βρώμικη” ιστορία

 Captagon: Πώς πλούτισε ο Άσαντ από το “ναρκωτικό των τζιχαντιστών”- Μια “βρώμικη” ιστορία

Με την αιφνιδιαστική επίθεση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας, η οποία προκάλεσε την πλήρη κατάρρευση του συριακού στρατού, και την εξαναγκαστική φυγή του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Ρωσία, κλείνει ένα ακόμη δραματικό κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Στην ευρύτερη περιοχή, ο χάρτης έχει αλλάξει θεαματικά, ενώ οι ισορροπίες των δυνάμεων που επικρατούσαν για χρόνια έχουν ανατραπεί ριζικά, με τις εξελίξεις των τελευταίων 12 μηνών να φέρνουν δραστικές μεταβολές στην περιοχή.

Η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον δυτικό κόσμο. Ωστόσο, την ώρα που οι Σύριοι γιόρταζαν την «ελευθερία» τους, πολλά ερωτήματα άρχισαν να γεννιούνται. Πώς κατάφερε ο δικτάτορας να παραμείνει στην εξουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Ποιες ήταν οι δυνάμεις και οι συμμαχίες που τον στήριξαν και ποιοι μηχανισμοί του καθεστώτος διασφάλιζαν την επιβίωσή του παρά τις συνεχείς αντιδράσεις; Παράλληλα, γεννήθηκαν υποψίες σχετικά με την πηγή του τεράστιου πλούτου που απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το πώς είχε χρηματοδοτηθεί και υποστηριχθεί το καθεστώς του.

Το μυστικό όπλο του Άσαντ φαίνεται να είναι το Captagon, ένα ιδιαίτερα εθιστικό ναρκωτικό, γνωστό και ως “κοκαΐνη των φτωχών” λόγω των ισχυρών του επιδράσεων. Εκτιμάται ότι ο Άσαντ κέρδισε πάνω από 5 δισεκατομμύρια λίρες μέσα σε μόλις έναν χρόνο από το παράνομο εμπόριο αυτού του ναρκωτικού, το οποίο χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Tην Τετάρτη (11/12) κυκλοφόρησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να δείχνει μια αποθήκη στη Συρία γεμάτη με captagon, μια παράνομη και άκρως εθιστική ουσία που είχε μετατρέψει τη χώρα σε κράτος ναρκωτικών.

Το Captagon έγινε ευρέως γνωστό το 2015, όταν ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες του ISIS για να καταστείλουν το φόβο και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους πριν από μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάστηκε και “ναρκωτικό των τζιχαντιστών”.

Καθώς η επιρροή τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS μειώθηκε αισθητά, ο Λίβανος και η Συρία πήραν τα ηνία και άρχισαν να παράγουν και να διανέμουν το ναρκωτικό σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Συγκεκριμένα, όταν η Συρία ήταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης λόγω του εμφυλίου πολέμου, το καθεστώς Άσαντ στράφηκε στην παραγωγή Captagon για να φέρει άμεσα και μεγάλα κέρδη στα ταμεία του κράτους.

Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί την εμπλοκή της στο εμπόριο ναρκωτικών, αλλά οι διωκτικές αρχές έχουν διαπιστώσει ότι πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής Captagon γίνεται στη χώρα.

Όταν η Συρία έγινε δεκτή ξανά στον Αραβικό Σύνδεσμο, ένας όρος της επανένταξής της ήταν να σταματήσει το λαθρεμπόριο της επικίνδυνης ουσίας. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ!

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ροή του Captagon έχει σταματήσει και πολύ περισσότερο μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε στις 24 Νοεμβρίου και οδήγησε στην πτώση του Άσαντ από την εξουσία.

Ιορδανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο The National ότι οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου προς άλλες χώρες έχουν μειωθεί κατά «90%» μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Τι είναι το Captagon

Είναι η εμπορική ονομασία της φενεθυλλίνης και διατίθεται ως ψυχοδιεγερτικό ναρκωτικό. Είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και παράγεται κυρίως για παράνομη χρήση. Η Συρία θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός του ναρκωτικού στον κόσμο, συνεισφέροντας το 80% των παγκόσμιων προμηθειών του.

Η ουσία παράχθηκε για πρώτη φορά το 1961 και για 25 χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως ηπιότερη εναλλακτική της αμφεταμίνης, ενώ δόθηκε μαζικά ως θεραπεία για τα «υπερκινητικά παιδιά». Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της φενεθυλλίνης ήταν ότι δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση στον ίδιο βαθμό με μια ισοδύναμη δόση αμφεταμίνης και έτσι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις. Θεωρήθηκε επίσης ότι έχει λιγότερες παρενέργειες και μικρότερη πιθανότητα κατάχρησης από την αμφεταμίνη.

Παρ’ όλα αυτά, η φενεθυλλίνη καταχωρήθηκε το 1981 ως ελεγχόμενη ουσία του καταλόγου 1 στις ΗΠΑ και έγινε παράνομη στις περισσότερες χώρες το 1986, αφού καταχωρήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για διεθνή καταγραφή στο πλαίσιο της Σύμβασης για τις ψυχοτρόπες ουσίες, παρόλο που η πραγματική συχνότητα κατάχρησης της φενεθυλλίνης ήταν αρκετά χαμηλή.

Σχετικά Άρθρα