Το σχέδιο για προμήθειες και ακίνητα των τραπεζών- Πού κατέληξαν οι επαφές Χατζηδάκη

 Το σχέδιο για προμήθειες και ακίνητα των τραπεζών- Πού κατέληξαν οι επαφές Χατζηδάκη

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ήδη από την περασμένη εβδομάδα την παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες σχετικά με τις προμήθειες και τα υπερβολικά κέρδη τους, ως αντίδραση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη φορολόγησή τους με 5%, κάτι που θα απέφερε περίπου 250 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο κατ΄ έτος, για την τελευταία διετία.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Τα “Νέα” αναφέρουν σήμερα πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εστιάζεται στο θέμα των ακινήτων που κατέχουν οι τράπεζες από κόκκινα στεγαστικά δάνεια και προσανατολίζεται στο να διευκολυνθεί να μπουν αυτά τα ακίνητα στην αγορά. Επίσης, έχει ειπωθεί πως θα ζητηθεί η περικοπή των προμηθειών έως και 50% στις λεγόμενες ακριβές συναλλαγές.

Με νόμο

Με νόμο θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι τράπεζες για τα ακίνητα που κατέχουν από κόκκινα στεγαστικά δάνεια και θα μειωθούν ορισμένες προμήθειες που εισπράττουν στις συναλλαγές, αυτό σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2025, όπως φάνηκε και στην τελευταία επί του θέματος συνάντηση που είχαν ο Κωστής Χατζηδάκης και οι επικεφαλής των 4 συστηματικών τραπεζών, όπως αναφέρει το KREPORT.

Όσον αφορά τις προμήθειες, είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ δεν θα αντιδράσει σε μια τέτοια ενέργεια, και θεωρείται μία καλή ευκαιρία για επίδειξη πυγμής. Αιτιάσεις διατυπώνονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αύξησης του ΕΝΦΙΑ, καθότι αλλού είναι το πρόβλημα.

Παρά την επιθυμία τόσο των τραπεζών όσο και των servicers, αυτά τα ακίνητα δεν περνούν στην αγορά γρήγορα εξαιτίας ενός γνωστού και γενικού προβλήματος, της απίστευτης γραφειοκρατίας που μπλοκάρει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, εδώ. Εφόσον αυτό δεν αντιμετωπιστεί, με οποιαδήποτε αύξηση του ΕΝΦΙΑ ο αριθμός των ακινήτων που θα βγαίνουν στην αγορά θα παραμείνει αμελητέος.

Όσον αφορά την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, που είναι κορυφαία στην Ευρωζώνη, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να .κάνει κάτι.

Τέλος, σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών δεν υπάρχει ισχυρή ζήτηση. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες κατοικιών γίνονται με μετρητά και οι αγοραστές απλώς συμπληρώνουν με ένα στεγαστικό δάνειο την απαιτούμενη δαπάνη -είναι πολύ μικρή η ζήτηση για δάνεια που να καλύπτουν το 70% έως το ανώτατο όριο, το 90% της αξίας του ακινήτου.

Πάντως, στους κόλπους της κυβέρνησης δεν υπάρχει ομοθυμία επί του θέματος. Διατυπώνεται και η άποψη ότι ο όλος χειρισμός του θέματος ήταν ατυχής: Εν αρχή, η κυβέρνηση άνοιξε ένα θέμα χωρίς να έχει σχέδιο, το πήρε το ΠΑΣΟΚ και άσκησε πίεση με τη γνωστή πρόταση για περιορισμένη έκτακτη φορολογία, η κυβέρνηση ακολούθησε εκούσα άκουσα, δικαιώνοντας ηθικά τους κακοπληρωτές των δανείων και, τελικά, θα γίνει μια ρύθμιση που θα επικριθεί ένθεν κακείθεν -ως λαϊκίστικη από τη μια, ως «ψίχουλα» από την άλλη.

Σχετικά Άρθρα