Καραμανλής/ Δεν στέλνει μόνο μήνυμα, υποδεικνύει (και) πολιτική στα ελληνοτουρκικά

Καραμανλής/ Δεν στέλνει μόνο μήνυμα, υποδεικνύει (και) πολιτική στα ελληνοτουρκικά

Εάν μελετήσει κανείς την ομιλία-παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά (στην εκδήλωση για την 80η επέτειο απελευθέρωσης της Καρπάθου) θα πρέπει να φτάσει μέχρι τις τελευταίες παραγράφους της για να διαπιστώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν εκδηλώνει μόνο τις όποιες ανησυχίες του, ούτε διατυπώνει μόνο έμμεσες αιχμές, αλλά κάνει κάτι περισσότερο που δεν συνηθίζεται. Καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση άσκησης εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο στρατηγικά αλλά και με εξειδικευμένα “επιχειρησιακά” στοιχεία. Ϊσως αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

Θα πρέπει να καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, συμμορφούμενοι με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτυπωθούν τα δικαιώματά μας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί επίσης κάλλιστα να ενταχθεί η ενεργοποίηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, κατά τον Ν. 4001/2011 και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και δεν εμποδίζει την όποια διαπραγμάτευση. Ο Χάρτης της Σεβίλλης που απεικονίζει ακριβώς την ΑΟΖ που δικαιούται η Ελλάδα χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να τον αξιοποιούμε. Πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης που θα επεκτείνουν το χώρο που δικαιούται η Ελλάδα. Και ένα ακόμη πολύ βασικό. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε νησί και βραχονησίδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αφού αποσαφηνίζει πως δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό ουδενός, για να διαφοροποιηθεί ευθέως στις αιτιάσεις του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που έφτασαν μέχρι του σημείου διατύπωσης αιχμών περί “ενδοτικότητας” και “χαριεντισμών” με τον Τούρκο πρόεδρο -και δικαίως του στοίχισαν τη διαγραφή του από τη Ν.Δ-, ο Κώστας Καραμανλής επικρότησε την πολιτική της περιόδου του τελευταίου στην πρωθυπουργία, όταν η Ελλάδα δήλωσε επισήμως πως δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και απών από την τρέχουσα πολιτική, υπό την έννοια ότι δεν είναι πλέον βουλευτής, επιλέγει έναν ρόλο “Νέστορα” και stateman, γίνεται “φάρος” στα εθνικά θέματα με τρόπο εξειδικευμένο και τακτικό. Υποδεικνύει έμμεσα αλλά με σαφήνεια και τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αποκαλύπτει, έτσι, και τα όρια …ανοχής.

Σχετικά Άρθρα