Ειρήνη Συριμπέη:Το ντροπιαστικό “μπιφ” για την υπόθεση θανάτου φέρνει στην επιφάνεια την υποστελέχωση των νοσοκομείων

 Ειρήνη Συριμπέη:Το ντροπιαστικό “μπιφ” για την υπόθεση θανάτου φέρνει στην επιφάνεια την υποστελέχωση των νοσοκομείων

Μέσα από ένα διαδικτυακό επεισόδιο στο οποίο πήρε μέρος μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αδωνις Γεωργιάδης ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια παθογένειες του ΕΣΥ στην ελληνική περιφέρεια οι οποίες αν και έχουν τονιστεί και επισημανθεί αρκετές φορές, παραμένουν ως έχουν, ταλαιπωρώντας τους πολίτες. Το διαδικτυακό “μπιφ” όμως απέδειξε και κάτι άλλο. Το ότι συχνά τα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι απολύτως ενηρωμένα για τα πραγματικά περιστατικά, αλλά παρόλα αυτά δεν διστάζουν να πάρουν δημόσια θέση η οποία όμως καταρρίπτεται εν συνεχεία με κρότο.

Το περιστατικό

Μία ηλικιωμένη γυναίκα που διαβιούσε σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων λίγο έξω από την Πάτρα υπέστη βαρύ εγκεφαλικό την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Αρχικά διεκομίσθη στο τοπικό κέντρο υγείας όπου γρήγορα οι γιατροί έκριναν ότι θα πρέπει να διακομιστεί στο νοσοκομείο του Ρίου, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας.

Αρχικά, όπως ήταν λογικό, η γυναίκα εξετάστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου όπου της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μία πρώτη θεραπεία. Όμως, αν και και η βαριά κατάστασή της το απαιτούσε, η γυναίκα δεν μεταφέρθηκε σε κλινική αλλά παράμεινε στο ΤΕΠ. Αυτό δεν ήταν κάποια εμμονή των γιατρών ή μία αυθαίρετη επιλογή, είχε να κάνει με τις δυνατότητες του νοσοκομείου εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν υπήρχε κρεβάτι σε καμία από τις κλινικές καθώς ήταν όλα γεμάτα.

Η γυναίκα, όπως αποκάλυψε ο γιος της που την συνόδευε, πέρασε την πρώτη νύχτα στο νοσοκομείο σε ράντζο του διαδρόμου στο ΤΕΠ καθώς δεν υπήρχε άλλη λύση. Τη δεύτερη ημέρα εξασφαλίστηκε κρεβάτι στη μονάδα βραχείας νοσηλείας που βρίσκεται δίπλα από το ΤΕΠ. Και μόλις την τρίτη νύχτα η γυναίκα μεταφέρθηκε τελικά σε κρεβάτι σε κλινική του νοσοκομείου (συγκεκριμένα στην Α’ Παθολογική) αν και η κατάσταση της υγείας της θεωρήθηκε από την πρώτη ώρα ως εξαιρετικά κρίσιμη και οριακή.

Ο γιος της, Χρήστος Συρίμπεης, γνωστή φυσιογνωμία στην Πάτρα, εξέφρασε, αντανακλαστικά θα έλεγε κανείς, την αγανάκτησή του για το γεγονός με ένα tweet στο οποίο έκανε λόγο για διάλυση του ΕΣΥ. Δεν είναι άλλωστε ο πρώτος πολίτης που φτάνει σε ανάλογο συμπέρασμα, είναι χιλιάδες τα σχετικά μηνύματα που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια στα social media. Κάπου εκεί όμως αρχίζει η λογική του παραλόγου.

Η παρέμβαση Γεωργιάδη και το χάος

Ο πάντα δραστήριος διαδικτυακά Υπουργός Υγείας θέλησε να παρέμβει. Κάλεσε τον κύριο Συρίμπεη να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, όμως την ίδια ώρα φάνηκε να αμφισβητεί την αλήθεια της καταγγελίας γράφοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν πιστεύω να τα βγάζετε όλα αυτά από το μυαλό σας”. Ακολούθησε ένας κατακλυσμός από tweets τα οποία αμφισβητούσαν ανοιχτά την αξιοπιστία της καταγγελίας και προσωπικά τον κύριο Συρίμπεη ο οποίος περνούσε το δικό του δράμα αφού η κατάσταση της υγείας της μητέρας του εν τω μεταξύ επιδεινώθηκε.

Το ζήτημα το Σάββατο έγινε αυτό που στη γλώσσα του internet αποκαλούμε viral. Ο Υπουργός ενημερώθηκε από το νοσοκομείο, χωρίς να κατονομάζει την πηγή του, ότι πράγματι η γυναίκα πέρασε μία νύχτα στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας δικαιολογώντας την επιλογή αυτή και ουσιαστικά λέγοντας ότι στους θαλάμους βραχείας νοσηλείας προσφέρεται το επίπεδο θεραπείας που προσφέρεται και στις κλινικές. Απέκρυψε όμως, προφανώς λόγω πλημμελούς πληροφόρησης, ότι η ασθενής διανυκτέρευσε το πρώτο βράδυ σε ράντζο. Και μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό, η γυναίκα, το βράδυ του Σαββάτου, άφησε την τελευταία της πνοή!

Η ιστορία αυτή, απολύτως πραγματική, παρά την αντίθετη άποψη των τρολς που έσπευσαν να κάνουν λόγο για “νέο περιστατικό νεκρής Μαρίας στον Εβρο” είναι και απολύτως διδακτική.

Μερικά βασικά συμπεράσματα:

  • 1ον: Το νοσοκομείο του Ρίου υποδέχεται καθημερινά, κυρίως όταν εφημερεύει, έναν τρομακτικό όγκο περιστατικών από πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας. Από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, ακόμη και από την Ηπειρο πολλές φορές. Οι αντικειμενικές του δυνατότητες ξεπερνιούνται σχεδόν καθημερινά όπως ξεπερνιούνται και οι αντοχές του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Το γεγονός ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία υποβαθμίζονται συνεχώς παίζει το δικό του ξεχωριστό ρόλο σ’ αυτήν την εξέλιξη. Οταν, ας πούμε, το νοσοκομείο της Αρτας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει βασικά περιστατικά, η επιλογή του Ρίου είναι η επόμενη. Το ίδιο ισχύει για τον Πύργο, το Μεσολόγγι, τα Επτάνησα (Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά), την Τρίπολη και πάει λέγοντας.
  • 2ον: Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ΕΣΥ. Αυτό πλέον είναι ολοφάνερο και συνιστά φαινόμενο καθημερινό. Ειδικά όσοι διαμένουν στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρακτικά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στην υγεία με τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων. Πιθανότατα, η μητέρα του κυρίου Συρίμπεη να είχε βρει πιο εύκολα δωμάτιο σε νοσοκομείο της Αττικής αν διέμενε εντός της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας. Τόσο απλό όσο ακούγεται.
  • 3ον: Οι επικοινωνιακοί ακροβατισμοί στα social media στην πράξη δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά δημιουργούν γεγονότα σαν και αυτό του περασμένου Σαββάτου από τα οποία η πολιτική και οι πολιτικοί χάνουν τελικά σε αξιοπιστία. Γι’ αυτό και οι όποιες παρεμβάσεις Υπουργών ή βουλευτών θα πρέπει να διεκπεραιώνονται περισσότερο θεσμικά, με τον προβλεπόμενο τρόπο και όχι “άμεσα”, στον “πραγματικό χρόνο” του διαδικτύου για επικοινωνιακούς λόγους. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Γεωργιάδης αγνοούσε βασικά πράγματα με συνέπεια να πυροδοτήσει ένα κύκλο χυδαίων σχολίων που δεν σεβάστηκαν ούτε τη δύσκολη κατάσταση της γυναίκας, που εν τέλει πέθανε, ούτε αυτή του γιου.

Ειρήσθω εν παρόδω, η θανούσα (Ειρήνη Συρίμπεη) ήταν σύζυγος του πολύ γνωστού στην Πάτρα καρδιολόγου Σπύρου Συρίμπεη ο οποίος υπηρέτησε για δεκαετίες το ΕΣΥ και σύστησε την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα της Πάτρας, την πρώτη καρδιολογική κλινική της πόλης.Θα ήταν μάλλον πολύ δύσκολο ο γιος του εν λόγω να συκοφαντούσε εσκεμμένα το ΕΣΥ απλώς για λόγους εντυπωσιασμού και μερικά fav παραπάνω στο twitter. 

Σχετικά Άρθρα