Κασσελάκης: Μπορεί από “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” να μετεξελιχθεί σε κανονικό κόμμα το “Κίνημα Δημοκρατίας”;

Κασσελάκης: Μπορεί από “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” να μετεξελιχθεί σε κανονικό κόμμα το “Κίνημα Δημοκρατίας”;

Ο Στεφανος Κασσελάκης στη παράσταση “Κράτα με” στο θέατρο “Εν Αθήναις” Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Αντώνης Παπαργύρης της GPO διατυπώνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την διάρθρωση του πολιτικού συστήματος στην Ράνια Τραγομάλλου για το libre. Κυρίως, βεβαίως, για το νέο ανταγωνισμό μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη από το πρώτο του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της συνάντησης του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, έχουν αξία οι αναφορές του στο νεοπαγές εγχείρημα του Στέφανου Κασσελάκη:

Για την νέα είσοδο στην πολιτική σκηνή του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», του Στέφανου Κασσελάκη ο έμπειρος δημοσκόπος και αναλυτής τονίζει ότι «καταγράφει ως βάση εκκίνησης ένα δημοσκοπικό ποσοστό περί του 4-5%. Επιχειρεί να κινηθεί εκτός των πολιτικών και ιδεολογικών στεγανών γεγονός που του δίνει πρόσβαση σ’ ένα διευρυμένο ακροατήριο ενώ ο ίδιος έχει καταφέρει να συνομιλεί και να είναι πολιτικά ελκυστικός τόσο σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους όσο και σε πιο αντισυστημικά κοινά που αναζητούν εναλλακτικά πρόσωπα», υπογραμμίζει», ωστόσο επισημαίνει για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «έχει μπροστά του το δύσκολο έργο της οργανωτικής συγκρότησης του κόμματος στο οποίο θα χρειαστεί έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη».

Ο κ. Κασσελάκης απουσιάζει (ξανά) στη Νέα Υόρκη, όμως και κατά την παραμονή του στην Αθήνα τροφοδοτεί την επικαιρότητα μόνο με συνεντεύξεις που (προτιμησιακά) δίνει σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένους δημοσιογράφους, μιλώντας περισσότερο για την “περιπέτειά” του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετοιμάζει, μάλιστα, και σχετικό βιβλίο!

Κατά τα λοιπά, με εξαίρεση την υπερδραστήρια Θεοδώρα Τζάκρη που καλείται στα πάνελ των πρωϊνων εκπομπών -κυρίως στον Σκάϊ- τα άλλα στελέχη που μετακινήθηκαν στο κόμμα Κασσελάκη δεν βρίσκουν εύκολα τηλεοπτική διέξοδο. Κοινοβουλευτική ομάδα δεν υπάρχει ακόμα, αλλά κι αν αποκτηθεί η κατάταξη του νεου κόμματος δεν θα τα επιτρέπει να “χωρέσουν” εύκολα. Προηγούνται, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και μετά όλα τα άλλα κόμματα. Το προσωποπαγές του “Κινήματος Δημοκρατίας” δύσκολα θα δώσει την ευκαιρία στην Ραλλία Χρηστίδου, την Γιώτα Πούλου και τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη να καθήσουν δίπλα σε βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά κι αν αυτό συμβεί τι έχουν να πουν εκτός από το να κατηγορούν τους “πραξικοπηματίες”; Επεξεργασμένες θέσεις για τα μεγάλα πολιτικά θέματα δεν έχει ακόμα το νέο κόμμα, κι ότι έχουν να αναφέρουν μάλλον περιλαμβάνεται στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και βουλευτές του οποίου ήταν μέχρι πρόσφατα. Ως εκ τούτου, απομειώνεται η πολιτική και κυρίως αντιπολιτευτική τους ταυτότητα, παραμένουν ετεροπροσδιοριζόμενοι.

Όσο για τον Πέτρο Παππά και τον Γιάννη Σαρακιώτη, ίσως μείνουν αρκετά εκτός παιχνιδιού. Ο πρώτος θα εξαντλήσει τα περιθώρια να βρεθεί υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης (στο Κιλκίς δεν εκλέγεται με κανένα μικρό κόμμα), ο δεύτερος λέγεται ότι σταδιακά εγκαταλείπει την φιλοδοξία να βρεθεί στο πράσινο ψηφοδέλτιο στη Φθιώτιδα, όπου ισχυρός παράγοντας και βασικός υποψήφιος θα είναι ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Βαγγέλης Τσόγκας, και βολιδοσκοπεί την πιθανότητα να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Ο ναύαρχος ε.α Ευάγγελος Αποστολάκης, τέλος, προσπαθεί να επουλώσει την πληγή της μομφής που του καταλογίζεται σχετικά με την “μετακόμιση” της έδρας Επικρατείας, και ίσως αργήσει να εμφανιστεί. Αλλά και πάλι τι περισσότερο από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει να πει;

Σχετικά Άρθρα