“Γέφυρες” με τη Νέα Αριστερά από Φάμελλο- Ο ρόλος Παππά και Γεροβασίλη- Θα ανταποκριθεί ο Χαρίτσης;

“Γέφυρες” με τη Νέα Αριστερά από Φάμελλο- Ο ρόλος Παππά και Γεροβασίλη- Θα ανταποκριθεί ο Χαρίτσης;

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και, πλέον, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Παππάς άνοιξε (στην Επόμενη Μέρα του Action24) την συζήτηση: “Θεωρώ ότι υπάρχουν τρόποι για να κλείσουν οι πληγές με τη Νέα Αριστερά”, είπε με νόημα. Δεν πρόκειται για προσωπική στρατηγική, οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο νέος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος και τα κορυφαία στελέχη της νέας ηγεσίας έχουν συμφωνήσει πως η πολιτική των ανοιγμάτων θα ξεκινήσει άμεσα και οι πρώτες προσκλήσεις θα αφορούν τους “πρώην συντρόφους”.

Η επαναδραστηριοποίηση των στελεχών που έμειναν στο περιθώριο κατά την θητεία του Στέφανου Κασσελάκη ήταν το πρώτο βήμα. Οι Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Σπίρτζης, Χάρης Τσιόκας, Αντώνης Κοτσακάς και άλλοι επέστρεψαν ήδη και άρχισαν να συμεμτέχουν στα κομματικά όργανα. Όμως, η στρατηγική Φάμελλου περιλαμβάνει και άλλα βήματα:

Σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κοινοβουλευτικά έχασε τη θέση αυτή από το ΠΑΣΟΚ.

Ενίσχυση της αυστηρής κριτικής στο ΠΑΣΟΚ, με αιχμές για “βολική αντιπολίτευση” (όπως είπε και στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) και για την τακτική του “τανγκό για δύο” που προωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Υπό την έννοια αυτή οι προσκλήσεις για προγραμματική σύγκλιση αναστέλλονται, αν και θα παραμείνουν υπό προϋποθέσεις. Η Όλγα Γεροβασίλη, για παράδειγμα, μίλησε ξανά για προοδευτική εκλογική σύμπραξη, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προχωρήσει σύντομα.

Η τελευταία κράτησε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση ακόμα και επί προεδρίας Κασσελάκη, τα δε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτέθηκαν ποτέ στους “πρώην συντρόφους” με κατηγορίες περί “κλοπής εδρών” και “αποστασίας”, όπως έκαναν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

Γι αυτό και το άνοιγμα προς τη Νέα Αριστερά θα συνεχιστεί, πιθανώς και με συνάντηση του Σωκράτη Φάμελλου με τον πρόεδρο του κόμματος, πάντως θα ενταθεί η συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η Πλεύση Ελευθερίας, πάντως, αποκλείεται από αυτά τα ανοίγματα -εκτός εάν συγκυριακά υπάρξουν συγκλίσεις σε νομοσχέδια-, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου θεωρείται εκ των υποστηρικτών του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Βεβαίως, για να προχωρήσει η αποκατάσταση σχέσεων με τη Νέα Αριστερά πρέπει κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν τις “παγωμένες” σχέσεις τους με την Έφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κ.ά. Κάτι διόλου εύκολο, αν και η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη…

Ως προς τα παραπάνω, πάντως, αναμένεται να παίξει ρόλο και η πρόταση Χαρίτση για “προεδρική υποψηφιότητα” του Χρήστου Ράμμου. Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμένει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά, όμως, κι εφόσον κριθεί πως δεν πληροί προϋποθέσεις συνεννόησης, ίσως συγκλίνει με την πρόταση της Νέας Αριστεράς, θέτοντας παράλληλα και δίλημμα στο ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Άρθρα