Ρεπορτάζ libre: Απαγορευτικό για ενοικιαστές- Η πόλη που έχει ξεπεράσει και την Αθήνα
Η είδηση που παρουσίαζε κόσμο (υποψηφίους ενοικιαστές) να σχηματίζει τεράστια ουρά έξω από σπίτι στο Νομό Ηρακλείο που νοικιαζόταν 400 ευρώ (τριάρι, μέτριας παλαιότητας) έγινε, πολύ φυσιολογικά, viral. Η τιμή ήταν άκρως δελεαστική και ήταν μάλλον αναμενόμενο να παρουσιαστεί τέτοια ζήτηση αφού έτσι και αλλιώς στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ τη διαθεσιμότητα των ακινήτων.
Στο νομό Χανίων να ξέρετε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, οριακή θα την χαρακτήριζε κανείς. Η αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την άνοδο του ποσοστό της βραχυχρόνιας μίσθωσης που μειώνει το διαθέσιμο αριθμό των ακινήτων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αφού οι τιμές έχουν οδηγηθεί στα ύψη.
“Το πρόβλημα εδώ μπορεί να είναι και μεγαλύτερο απ’ ότι στην Αττική. Η διαθεσιμότητα πλέον των ακινήτων είναι πολύ μικρή και η ζήτηση τεράστια” σημειώνει μιλώντας στο Libre η πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών νομού Χανίων Λουκία Καλλιγιάννη.
“Εχουμε πελάτες φοιτητές, εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς αλλά και άλλους που έρχονται να δουλέψουν σε μόνιμη βάση πλέον στα Χανιά. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα την περιοχή αλλά είναι σταθερά υψηλές σε όλη την πόλη. Σπίτια όμως που βρίσκονται στην περιοχή των δικαστηρίων ας πούμε, με άμεση πρόσβαση στο κεντρο, νοικιάζουνται ακόμα ακριβότερα” σημειώνει.
Μιλώντας για τις τιμές, καλέσαμε την κα Καλλιγιάννη να γίνει περισσότερο συγκεκριμένη: “Ενα τριάρι σπίτι για μία μέση οικογένεια μέτριας παλαιότητας θα νοικιαστεί σίγουρα, τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον, πάνω από 600 ευρώ. Αλλά πλέον οι ιδιοκτήτες που θέλουν να “μετακινήσουν” τα ακίνητά τους από τη μακροχρόνια στη βραχυχρόνια είναι πολύ περισσότεροι και ο λόγος είναι απλός. Βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα” τονίζει χαρακτηριστικά.
“Η κατάσταση” συνεχίζει “είναι το δίχως άλλο αδιέξοδη. Τα ύψη των ενοικίων δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από τα εισοδήματα μίας μέσης ελληνικής οικογένειας. Παράλληλα, οι γονείς των φοιτητών αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιο πρόβλημα. Τα παιδιά τους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι το Μάιο και έτσι να μην προλαβαίνουν την εξεταστική. Εχω ακούσει γονείς να λένε ότι αν γνώριζαν ότι το πρόβλημα με τα διάθεσιμα σπίτια θα ήταν τόσο οξύ, δεν θα έστελναν τα παιδιά τους για σπουδές στα Χανιά”.
Λύση όμως υπάρχει στον ορίζοντα ή το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί και τα επόμενα δημιουργώντας μία ντε φάκτο στεγαστική κρίση στην πόλη; “Προσωπικά θεωρώ ότι το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να το ξανακοιτάξουμε. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο των Χανίων, ή μόνο ελληνικό. Είδαμε, ας πούμε, ότι υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις στην Ισπανία” απαντά με ειλικρίνεια η κα Καλλιγιάννη για να συμπληρώσει ωστόσο: “Εφέτος παρατήρησα ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν βρίσκονται στις περιοχές με τη μεγάλη ζήτηση επέστρεψαν στη μακροχρόνια μίσθωση. Ομως και πάλι αξιώνουν πολύ υψηλά ενοίκια και το λόγο ότι διαθέτουν σπίτια επιπλωμένα”.
Στα Χανιά τέλος υπάρχει και μία κατηγορία ενοικιαστών (με γερά, συνήθως, πορτοφόλια) που ίσως δεν συναντάμε σε πολλά μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας. Αλλοδαποί επαγγελματίες που εργάζονται όμως εξ αποστάσεως χάριν της τεχνολογίας επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτια στη μακροχρόνια μίσθωση για μόνιμη παραμονή στην πόλη για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και αλλοδαπούς συνταξιούχους οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα Χανιά είναι το ιδανικό μέρος για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής του (ή κάποιο αυτό). Αυτή η κατηγορία ανθρώπων, άθελά της φυσικά, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις τιμές γιατί μπορεί να πληρώσει αρκετά περισσότερα από τους γηγενείς.
Συμπέρασμα: Τα Χανιά, ίσως η πιο τουριστική πόλη της Κρήτης και μία από τις πιο τουριστικές της Ελλάδας είναι τόπος στον οποίο εκτυλίσσεται σε όλη της τη “μεγαλοπρέπεια” η στεγαστική δυστοπία που καταγράφεται και στην υπόλοιπη χώρα αλλά με μεγαλύτερη ένταση και λιγοστές ελπίδες αποκλιμάκωσης της έντασης του φαινομένου. Η κρατική παρέμβαση μοιάζει πλέον πιο απαραίτητη από ποτέ.