Γαλλία/ Ο Μακρόν ψάχνει Σοσιαλιστή πρωθυπουργό- Προσπαθεί να διασπάσει το Λαϊκό Μέτωπο
Σε μία απέλπιδα τελευταία προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία και να σχηματίσει μία όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη κυβέρνηση, ο Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να διεμβολίσει το Νέα Λαϊκό Μέτωπο, αποκλείοντας την Ανυπότακτη Γαλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Κομμουνιστές, ακόμα και τους Πράσινους, πείθοντας κορυφαία στελέχη των Σοσιαλιστών (που μετέχουν στο ΝΛΜ) να αναλάβουν την πρωθυπουργία μιας νέας κυβέρνησης.
Το βασικό επιχείρημα του Γάλλου προέδρου που κινείται σε τεντωμένο σχοινί, με ογκούμενη τη λαϊκή δυσαρέσκεια, είναι η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και ο κίνδυνος μίας ακόμα νίκης της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν. Ήδη μεταξύ των Σοσιαλιστών κάποια στελέχη εμφανίζονται πρόθυμα, ενώ τόσο ο Μελανσόν, όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου τα προειδοποιούν να μην ενδώσουν στις προεδρικές πιέσεις και να μην άρουν την εκδηλωμένη εκλογικά βούληση του γαλλικού λαού.
Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορ, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, δήλωσε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία συνεργασίας με τους Μακρονιστές και τη Δεξιά είναι «να οριστεί ένας πρωθυπουργός της Αριστεράς». «Προφανώς δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι παραμένει ανήσυχος διότι «ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ακόμη καλέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, οι οποίοι διατίθενται να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική προσπάθεια». Το πρωί της Παρασκευής η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει ραντεβού με τον Μακρόν, αλλά δεν πήρε απάντηση.
Πάγωμα του ασφαλιστικού
Για να κάνει αυτούς τους συμβιβασμούς, ο Ολιβιέ Φορ ζήτησε πάντως να «παγώσει» η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, για να γίνει πρώτα «μια διάσκεψη για τη χρηματοδότηση του συστήματος…Σε όλα τα θέματα, είμαστε αναγκασμένοι να συμβιβαζόμαστε γιατί δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία », υποστήριξε ο Φορ και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να μπω σε διαπραγμάτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να πω ότι έγινα Μακρονιστής », τόνισε ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης.
Στο χθεσινοβραδυνό τηλεοπτικό του διάγγελμα , ο Μακρόν δήλωσε ότι θα διορίσει «τις επόμενες ημέρες» έναν Πρωθυπουργό «για το σχηματισμό μιας «κυβέρνησης γενικού συμφέροντος».
Όπως δηλώνουν πάντως στη Ναυτεμπορική, Γάλλοι δημοσιογράφοι στο Παρίσι, ο Μακρόν «δεν έχει πολλούς λόγους να χαίρεται, εκτός από τα αυριανά εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων. Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρείται ως ο βασικός υπεύθυνος για την πολιτική αστάθεια στη χώρα».
Το 49% των Γάλλων θεωρούν υπεύθυνο τον Μακρόν για το αδιέξοδο
Δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone Consulting για τη Le Figaro έδειξε ότι ο Μακρόν εξακολουθεί να θεωρείται στην κοινή γνώμη ως ο κύριος ένοχος του πολιτικού αδιεξόδου: Σχεδόν οι μισοί Γάλλοι (46%) τον θεωρούν υπεύθυνο για την τρέχουσα αστάθεια, ενώ μόλις το 11% επιρρίπτει την ευθύνη στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και το 10% στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Μόλις το 29% των Γάλλων θεωρεί μάλιστα υπεύθυνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Εδώ και αρκετές ημέρες, οι εκκλήσεις για παραίτηση του Μακρόν πληθαίνουν μάλιστα, ακόμη και από μετριοπαθείς προσωπικότητες, όπως ο κεντροδεξιός δήμαρχος του Μο, Ζαν Φρανσουά Κοπέ . Ηδη, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι έξι στους 10 Γάλλους (59%) ζητούν πλέον την πρόωρη αποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν-ένα ποσοστό αυξημένο κατά πέντε μονάδες από τον Σεπτέμβριο.
Οι διαπραγματεύσεις
Στις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρθηκε, δεν έχει κληθεί ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος κάλεσε το πρωί της Παρασκευής [6/12] τον Γάλλο πρόεδρο «να οικοδομήσουν από κοινού ένα σύμφωνο δημοκρατικό και κοινωνικό». «Γνωρίζουμε ότι κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που μας οδηγεί να εργαστούμε πάνω σε συμβιβασμούς», έγραψε στο Χ, προσθέτοντας ότι δεν απαιτεί την υιοθέτηση όλου του προγράμματος του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», αλλά των έξι μέτρων.
Adresse au Président @EmmanuelMacron ⬇️
Le PCF et ses parlementaires appellent à construire un pacte républicain et social.
Travaillons à ce changement et ne laissons pas la France sans un gouvernement qui réponde aux attentes exprimées dans les urnes ! pic.twitter.com/TiZAqqaRzt
— Fabien Roussel (@Fabien_Roussel) December 6, 2024
Ωστόσο, άπαντες οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συνιστούν το ΝΛΜ απαιτούν να οριστεί “αριστερός πρωθυπουργός” και ως φαίνεται επιμένουν στην πλατφόρμα των έξι σημείων ως ελάχιστο σημείο συμβιβασμού.
Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό franceinfo, ο Ολιβιέ Φορ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση που προτείνει θα είναι «για ορισμένο χρονικό διάστημα» και ότι οι διαπραγματεύσεις με τα δύο κόμματα θα γίνουν στη βάση αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Σφοδρές αντιδράσεις από το Λαϊκό Μέτωπο
Η στάση του Φορ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού του Λαϊκού Μετώπου. Τα μηνύματα που έρχονται από την Αριστερά καλούν την ηγεσία των Σοσιαλιστών «να σοβαρευτούν, να ξυπνήσουν και να σεβαστούν την ιστορία τους, αλλά και τους ψηφοφόρους τους».
Όπως επισημαίνεται η υποστήριξη του Μακρόν ισοδυναμεί με «προδοσία του Λαϊκού Μετώπου και των ψηφοφόρων του» που του έδωσαν τη νίκη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές για να ανακοπεί η πορεία της Λεπέν προς την εξουσία, αλλά και για να ανατραπεί η οικονομική πολιτική του Μακρόν. Μια συμφωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, έστω και με συγκεκριμένο χρονικό όριο, θα απομονώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και θα συμβάλλει στο σχέδιο του Μακρόν που επιδιώκει τη διάλυση του Λαϊκού Μετώπου, τονίζουν.
Ο Ολιβιέ Φορ δήλωσε πως θα μπορούσε να συζήτησει «αμοιβαίες παραχωρήσεις» – Αντιδράσεις από Λαϊκό
Μετά την πτώση της μειοψηφικής κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο Εμανουέλ Μακρόν ψάχνει τον επόμενο πρωθυπουργό που θα μπορούσε να έχει υποστήριξη από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Γαλλίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εμφανίζεται διατεθειμένο να προσφέρει στήριγμα στον Γάλλο Πρόεδρο για να αρθεί το αδιέξοδο, θέτοντας ωστόσο ως όρο τον διορισμό ενός αριστερού πρωθυπουργού και ζητώντας «αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συμμετείχε στον συνασπισμό του Λαϊκού Μετώπου με την Αριστερά του Μελανσόν, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων για να συζητήσουν έναν πιθανό συμβιβασμό.
Κυβέρνηση «ορισμένου χρόνου»… και όχι «Μακρονισμού»
Όπως δήλωσε ο Ολιβιέ Φορ, το κόμμα του είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τους Μακρονιστές και τους Ρεπουμπλικάνους στη βάση «αμοιβαίων παραχωρήσεων» για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης «περιορισμένου χρόνου».
Ο Φορ ζητά από τον Εμανουέλ Μακρόν να ορίσει έναν εκπρόσωπο που θα αναλάβει αυτή τη διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα θέματα, να γίνουν συμβιβασμοί και να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα», είπε. «Πρέπει να βρούμε μια λύση γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε αδιέξοδο για μήνες», είπε.
Ο Φορ παραδέχτηκε ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά όλες τις δυνάμεις του Λαϊκού Μετώπου, εννοώντας την Αριστερά που έχει ζητήσει την άμεση παραίτηση του Μακρόν.
Κατά την άφιξή του στα Ηλύσια, ο Ολιβιέ Φορ, απαντώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι ο διορισμός ενός «αριστερού πρωθυπουργού». Προφανώς δεν αποποιούμαστε την πολιτική μας ταυτότητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Προφανώς με ανησυχεί ότι δεν έχει καλέσει τους επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων, δηλαδή των Πρασίνων και των Κομμουνιστών».
Σχετικά με το ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία το Λαϊκό Μέτωπο την έχει καταγγείλει ζητώντας την απόσυρσή της, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε ότι «έχει επίγνωση ότι θα πρέπει να βρεθούν χρήματα ώστε να συμβεί αυτό». «Δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση για να διασφαλίσω τη συνέχεια του Μακρονισμού», τόνισε.
Η στάση του Φορ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού του Λαϊκού Μετώπου. Τα μηνύματα που έρχονται από την Αριστερά καλούν την ηγεσία των Σοσιαλιστών «να σοβαρευτούν, να ξυπνήσουν και να σεβαστούν την ιστορία τους, αλλά και τους ψηφοφόρους τους».
Όπως επισημαίνεται η υποστήριξη του Μακρόν ισοδυναμεί με «προδοσία του Λαϊκού Μετώπου και των ψηφοφόρων του» που του έδωσαν τη νίκη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές για να ανακοπεί η πορεία της Λεπέν προς την εξουσία, αλλά και για να ανατραπεί η οικονομική πολιτική του Μακρόν. Μια συμφωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, έστω και με συγκεκριμένο χρονικό όριο, θα απομονώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και θα συμβάλλει στο σχέδιο του Μακρόν που επιδιώκει τη διάλυση του Λαϊκού Μετώπου, τονίζουν.
Η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Πρασίνων, κάλεσε τον Φορ «να μην πέσει στην παγίδα του Μακρόν». «Λέω στον Ολιβιέ Φορ: Προσοχή! Του λέω: Επαγρύπνηση», τόνισε, σημειώνοντας πως ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί να βάλει το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε έναν κύκλο διαπραγματεύσεων, αποκλείοντας όλα τα άλλα κόμματα για να διασπάσει το Λαϊκό Μέτωπο και να προωθήσει τη δική του ατζέντα.
Ο ηγέτης της Αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία – LFI) Ζαν Λυκ Μελανσόν αντέδρασε επίσης, τονίζοντας πως τα όσα λέει ο Ολιβιέ Φορ σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το Λαϊκό Μέτωπο. «Το LFI δεν έχει δώσει καμία εξουσιοδότηση στον Φορ», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ούτε για να πάει μόνος του σε συνάντηση με τον Μακρόν και προφανώς ούτε για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με αμοιβαίες παραχωρήσεις. Τίποτα από αυτά που λέει ή κάνει δεν είναι στο όνομα μας, δεν είναι στο όνομα του Λαϊκού Μετώπου».
Gouverner avec ceux qui pensent qu’il y’a en France « des Français de papier » et que « certains régressent vers leurs origines ethniques » ?
Eh oh, réveillez-vous ! Respectez-vous ! Respectez les électeurs ! https://t.co/iqY1xFoZAa
— Manuel Bompard (@mbompard) December 6, 2024
Μελανσόν: “Δεν δώσαμε καμία εντολή στον Φορ”
Με τη σειρά του, ο ηγέτης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λικ Μελανσόν, αντέδρασε μέσω Χ στην προσπάθεια Φορ να τείνει χείρα φιλίας στους Μακρονιστές και στη Δεξιά. «Η “Ανυπότακτη Γαλλία” δεν έχει δώσει καμία τέτοια εντολή στον κ. Φορ. Ούτε για να πάει μόνος του, ούτε για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία και να κάνει “αμοιβαίες παραχωρήσεις” στον Μακρόν και στους Ρεπουμπλικανούς. Τίποτα από όσα είπε ή έκανε δεν γίνονται στο όνομα του Νέου Λαϊκού Μετώπου», έγραψε.
LFI n'a donné aucun mandat à Olivier Faure, ni pour aller seul à cette rencontre, ni pour négocier un accord et faire des « concessions réciproques » à Macron et LR. Rien de ce qu'il dit ou fait n'est en notre nom ou en celui du NFP.
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) December 6, 2024