Παρασκήνιο: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης πίσω από τις κάμερες- Η αιχμή για τις υποκλοπές

Παρασκήνιο: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης πίσω από τις κάμερες- Η αιχμή για τις υποκλοπές

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συγκεκριμένοι κανόνες διέπουν τη συμπεριφορά των… χορευτών του τάνγκο. Αφού προηγηθεί  το «καμπεσέο», μια τελετουργία επιλογής παρτενέρ, πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή εκκίνησης, ο σωστός βηματισμός, η σιγουριά και φυσικά η νόρμα για να ξεκινήσει ο χορός. Για το καλό αποτέλεσμα τον πρώτο λόγο έχει η συναίνεση. Στην αλληγορική εικόνα  -φτιαγμένη σε έναν υπερθετικό  βαθμό-  που αποτυπώνει την συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη πολιτικό τάνγκο, τουλάχιστον προσώρας,  δεν υπάρχει.

Υπήρξε όμως μετά από τρία χρόνια ένα πολιτικό αντάμωμα κα αμέσως μετά ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε  σε ερώτηση για την πολυσυζητημένη συναίνεση. 

«Η συναίνεση είναι ένα τανγκό που αφορά δύο. Θα κάνουμε αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση. Θα συνεχίσουμε τις προτάσεις μας για να πάει η χώρα μπροστά», είπε και πρόσθεσε ότι  «θα πούμε τα όχι που πρέπει και τα ναι τα παραγωγικά. Να υπάρχει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές χωρίς τοξικότητες». 

Το καλό κλίμα και οι κουραμπιέδες της Ντόρας 

Η συνάντηση  πάντως χαρακτηρίστηκε ως “ειλικρινής- καλή”” και “παραγωγική” από κυβερνητικές πηγές και από την Χαριλάου Τρικούπη, αντίστοιχα. Διήρκησε 75  λεπτά και ξεκίνησε με καλή διάθεση και δόσεις χιούμορ για κεράσματα πράσινου τσαγιού και  κουραμπιέδων. Τα γλυκά  είχε φτιάξει και προμηθεύσει το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα δόθηκε και η  πληροφορία οτι επρόκειτο για συνταγή της γιαγιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη.   

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως δεν δοκίμασε.  

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης  

Με τις τηλεοπτικές κάμερες να “γράφουν” η κουβέντα  ξεκίνησε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο και τη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε οτι πρόκειται για έναν αγώνα που  “ ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και πραγματικά θα βοηθήσουμε και εμείς όπως μπορούμε για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος”.  

Όταν οι κάμερες αποχώρησαν μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα της  ακρίβειας, η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό αλλά και  θέματα εξωτερικής πολιτικής (Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, εξελίξεις στη Μ. Ανατολή) τα οποία συζήτησαν για περίπου μισή ώρα και ζητήματα κράτους δικαίου

Σε δρόμο συμφωνίας  

Ο κ. Ανδρουλάκης, πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του εθνικού ζητήματος του δημογραφικού με εκπροσώπηση των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να συμφώνησε να εξετάσει το θέμα η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.  

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν πως “Είναι για εμάς το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα με οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις, που απαιτεί συνεκτική εθνική στρατηγική μακράς πνοής. 

  • Την εκ νέου πρόταση Ανδρουλάκη για σύσταση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή ως προς τα θέματα της ακρίβειας, σύμφωνα με πηγές ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να μην την  απέρριψε.
  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης πρότεινε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Ν. Ανδρουλάκης: “Να εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του ΣτΕ” 

Σε ότι αφορά την υπόθεση των υποκλοπών, επέμεινε στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ. “Δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να μην εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας , του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας”, επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες του libre,  ο Νίκος Ανδρουλάκης

Οι διαφωνίες  

Στην συζήτηση καταγράφηκε η διαφωνία τους ως προς

  • τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά,
  • τη golden visa και
  • την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.  

“Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσήλθε με συγκεκριμένη ατζέντα και προτάσεις, Η κουβέντα έγινε σε βάθος και ο καθένας ανέπτυξε τις απόψεις του. Απεδείχθη οτι μπορούμε να συζητάμε αν και έχουμε διαφορετικές αφετηρίες”, σχολιάζει στέλεχος του κόμματος στο libre

Φουντώνει η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας  

Η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν άνοιξε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη. Αν και στα γραφεία των κομμάτων αλλά και στα τηλεοπτικά πάνελ η κουβέντα φουντώνει οι δυο αρχηγοί κινήθηκαν θεσμικά. Το φυτίλι άναψε ο Αλέξης Χαρίτσης με την πρόταση του να στηριχθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το όνομα είχε ακουστεί δυο μέρες νωρίτερα και από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Χαριλάου Τρικούπη.  

“Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί θεσμικά και θα τοποθετηθεί τον Ιανουάριο στο ζήτημα αυτό” διαμηνύουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας οτι “οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι άκαιρες”.  Όσο για τον Χρήστο Ράμμο τονίζουν οτι “Ο σεβασμός στο πρόσωπο του είναι δεδομένος καθώς στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίνεται στον ρόλο του”. 

Κώστας Τσουκαλάς: “Δεν είναι ώρα για βεβιασμένες κινήσεις”

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Κώστας Τσουκαλάς: «δεν είναι ώρα για βεβιασμένες κινήσεις. Υπάρχει συνταγματικός χρόνος και θα μιλήσουμε συντεταγμένα όταν έρθει η στιγμή. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε δείξει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος ΠτΔ και έχουμε επισημάνει την παράδοση πολιτικής εξισορρόπησης. Όταν έρχεσαι βεβιασμένα και πετάς ονόματα, αυτό δεν βοηθάει ούτε τα ίδια τα ονόματα αυτά», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ.   

*Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη πάντως “άγρυπνοι φρουροί” ήταν τα στενά επιτελεία των δύο ανδρών, μεταξύ αυτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Χρήστος Ζωγράφος, η Κύρα Κάπη και ο Γιώργος Ευθυμίου από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ τον Νίκο Ανδρουλάκη συνόδευαν ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, η Στεφανία Μουρελάτου και ο Βαγγέλης Τσόγκας. 

Σχετικά Άρθρα