Μακρόν: Θα ανακοινώσω τον νέο πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες- Κάποιοι επέλεξαν το χάος

Μακρόν: Θα ανακοινώσω τον νέο πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες- Κάποιοι επέλεξαν το χάος

French President Emmanuel Macron speaks during a ceremony to commemorate the return of republican sovereignty, as part of the 80th anniversary of the 1944 D-Day landings, Normandy region, on Place Charles de Gaulle in Bayeux, France, June 7, 2024. REUTERS/Benoit Tessier/Pool

Μία ημέρα μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, της οποίας η θητεία διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό για να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του. Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, ευχαρίστησε τον Μισέλ Μπαρνιέ για τη σύντομη θητεία του και «για όσα πέτυχε για τη χώρα μας». Επιπλέον, δήλωσε ότι «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων εκεί όπου άλλοι απέτυχαν να ανταποκριθούν».

Παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης πέρυσι το καλοκαίρι μετά τις ευρωεκλογές «δεν έγινε κατανοητή». Είπε ότι ήταν μια «αναπόφευκτη απόφαση» και τόνισε ότι «είναι δική μου ευθύνη».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις περιστάσεις της πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ κάνοντας επίθεση στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν λέγοντας ότι «επέλεξαν το χάος». 

«Δεν θα αναλάβω την ανευθυνότητα των άλλων», τόνισε.

Ενώ όμως από την πλευρά της προεδρίας οι διαρροές ήθελαν τον πρόεδρο να ανακοινώνει τον διάδοχο του Μπαρνιέ, τελικά ο ίδιος είπε ότι η ανακοίνωση θα γίνει «τις επόμενες ημέρες».

Ο λόγος για τον οποίο ο Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε αιφνιδιασμένος είναι όπως είπε πως «η Άκρα Αριστερά ενώθηκε με την Άκρα Δεξιά σχηματίζοντας ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο. Είπαν πως θα στέκονταν απέναντι σε αυτό που συνέβη». Ο πρόεδρος Μακρόν είπε πως πάντα αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις του, σωστές ή λανθασμένες».

Είπε όμως πως άλλοι αρνούνται τις ευθύνες τους, όπως αυτοί στην Εθνοσυνέλευση που έριξαν την κυβέρνηση. «Χτες», είπε, «η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά ψήφισαν εναντίον του ίδιου τους του προγράμματος». Συνέχισε λέγοντας πως «ψήφισαν ενάντια στις πλατφόρμες τους, ψήφισαν «την έλλειψη τάξης» (με την έννοια της ακυβερνησίας)».

«Ο μόνος λόγος που η Άκρα Δεξιά θα ψήφιζε από κοινού με την Άκρα Αριστερά. Όχι για να δημιουργήσουν αλλά για να σπάσουν (σ.σ. να χαλάσουν) και να φέρουν την αναρχία.». Στην συνέχεια κατηγόρησε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και τον Εθνικό Συναγερμό πως έχουν στο μυαλό τους τις προεδρικές εκλογές και για αυτό θέλουν να φέρουν το χάος στην χώρα.

Ο πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε στην συνέχεια τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως απέτυχαν στο καθήκον τους απέναντι στους πολίτες. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει, είπε, πρέπει να δράσουμε, ενώ είπε πως η εντολή που του έδωσε ο γαλλικός λαός είναι για πέντε χρόνια και σκοπεύει να μείνω για όλο αυτό το διάστημα, πρόσθεσε.

Στην συνέχεια αρίθμησε τις δύσκολες στιγμές όπως η πανδημία και ο πόλεμος, στις οποίες βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας. Υποσχέθηκε πως στις επόμενες ημέρες θα βρει νέο πρωθυπουργό και πως η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες θα συνεχιστούν κανονικά. Ενώ είπε πως θα υπάρξουν μεγάλες προκλήσεις στην συνέχεια και πως η νέα του κυβέρνηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες της Γαλλίας.

Έκανε λόγο για ένα «ειδικό νομοσχέδιο» που θα βγει στα μέσα Δεκεμβρίου και το οποίο θα αφορά την υπερψήφιση προσωρινού προϋπολογισμού για το 2025. Ενώ στην συνέχεια θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ένα μόνιμο σχέδιο προϋπολογισμού. Συνέχισε λέγοντας πως «αυτές μου οι αποφάσεις είναι για εσάς, δεν έχω ως κίνητρο το δικό μου συμφέρον μιας και το 2027 λήγει η τελευταία μου θητεία».

«Τριάντα μήνες έχουν μείνει στην θητεία μου, μια θητεία που μου εμπιστευτήκατε, τριάντα μήνες δράσης, δικαιοσύνης, επενδύσεων, πρωτοπορίας που θα καθοδηγούνται από entepreneurs, την ώρα που το ανατολικό μέτωπο σταθεροποιείται (σ.σ. Ουκρανία), 30 μήνες για να επιβεβαιώσουμε πως η Ευρώπη είναι δυνατότερη πως η Γαλλία είναι δυνατότερη. Τριάντα μήνες για να αντέξουμε στις τωρινές και τις μελλοντικές κρίσεις» είπε κλείνοντας το διάγγελμά του.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα και την καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά και την ανακαίνιση της Παναγίας των Παρισίων, ως χώρο θρησκείας και πολιτισμού. Συνεχίζοντας μίλησε για τις υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία που πρέπει να λειτουργήσουν για τους πολίτες.

Απάντηση Λεπέν σε Μακρόν: Η πρόταση μομφής δεν είναι αντιδημοκρατική

Την άμεση αντίδραση της Μαρίν Λεπέν και του Ζαν-Λικ Μελανσόν προκάλεσε το διάγγελμα του Εμάνουελ Μακρόν.

«Μια γρήγορη υπενθύμιση στον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο εγγυητής του Συντάγματος: η πρόταση μομφής δεν είναι αντιδημοκρατική, προβλέπεται από το Σύνταγμα της Πέμπτης Δημοκρατίας μας», έγραψε η Λεπέν, απαντώντας στα λεγόμενά του για «αντιδημοκρατικό μέτωπο» από την ακροδεξιά και το αριστερό μπλοκ.

Μελανσόν: Ο Μακρόν πρέπει να φύγει

Σύμφωνα με την Le Figaro, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας εξέφρασε τη λύπη του για την «κούφια και επιτηδευμένη φλυαρία» του Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος «κάνει κήρυγμα σε όλους».

«Ο κ. Μακρόν δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει (…) δεν έχει καμία εμπειρία από το πώς λειτουργούν οι συνελεύσεις», δήλωσε στο TF1, «δεν είναι ο κ. Μπαρνιέ που αποδοκιμάστηκε, είναι ο κ. Μακρόν».

«Πρέπει να φύγει για να μπορέσει ο λαός να πάει να ξαναψηφίσει», τόνισε.

Επαφές του Μακρόν με πολιτικούς

Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν είχε σειρά επαφών με πολιτικούς της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κοινός τόπος η έκκληση να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατό για να μην υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά και για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2025.

Πολιτικό ενδιαφέρον είχε το γεύμα που είχε ο Μακρόν με τον Φρανσουά Μπαϊρού, τον βετεράνο κεντρώο πολιτικό και επικεφαλής του MoDem. Είναι ένα από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει την πρωθυπουργία – τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Πιθανότητες συγκεντρώνει και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν, όπως χθες η Ανυπότακτη Αριστερά του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, έχουν ζητήσει την παραίτησή του.

Η Λεπέν μίλησε για απαλλαγή από τον «τοξικό προϋπολογισμό» αλλά απέφυγε να μιλήσει για παραίτηση. Σε άρθρο της ο Monde αναφέρει ότι η Λεπέν ρίσκαρε να δυσαρεστήσει τη βάση του κόμματός με την ανατροπή της κυβέρνησης σχολιάζοντας ότι «μέσα σε λίγα λεπτά κατέστρεψε την στρατηγική της ομαλοποίησης που ακολουθούσε συστηματικά».

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο καθώς εξάλλου η θητεία του ολοκληρώνεται το 2027.

Θα πρέπει όμως να περάσει τα επόμενα 2,5 χρόνια με μια Εθνοσυνέλευση που δεν ελέγχει πολιτικά ενώ δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει το «όπλο» των πρόωρων εκλογών πριν από τον προσεχή Ιούλιο.

Σχετικά Άρθρα