ΒΟΥΛΗ/LIVE Η σύγκρουση για τον “Κατώτατο Μισθό”-Ψηφίζεται το νομοσχέδιο που αγνοεί τις ΣΣΕ- Σφοδρές αντιδράσεις

 ΒΟΥΛΗ/LIVE Η σύγκρουση για τον “Κατώτατο Μισθό”-Ψηφίζεται το νομοσχέδιο που αγνοεί τις ΣΣΕ- Σφοδρές αντιδράσεις

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εργαζομένων και αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία. Η βασική πρόβλεψή του είναι πως ο κατώτατος μισθός έως το 2028 θα καθορίζεται με «ρομποτοειδή» τρόπο: Δηλαδή με έναν μαθηματικό τύπο – αλγόριθμο ο οποίος θα υπολογίζει το ύψος του κατώτατου μισού με τον συνυπολογισμό της επίπτωσης του πληθωρισμού στο 20% των πιο χαμηλών αμοιβών σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Δύο μεγέθη τα οποία θα υπολογίζονται από την ΕΛΣΑΤ και ούτε καν προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του από το νομοσχέδιο.

Είναι προφανές ότι ο κατώτατος μισθός ΔΕΝ θα καθορίζεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Τροπολογίες υπέρ της θεσμοθέτησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχουν ήδη καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των ενώσεων των βιομηχάνων ήταν οι μόνοι κοινωνικοί φορείς που στήριξαν την ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Εργασίας.

Ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται με αλγόριθμο για να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να προγραμματίζονται υποστήριξε κατά τη συζήτηση στη Βουλή η αρμόδια Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως. Το μέτρο συνιστά «προβλεψιμότητα για τους εργαζόμενους να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις για να κάνουν τον επιχειρησιακό τους προγραμματισμό» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Παράλληλα υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τον κατώτατο μισθό προς τα κάτω, ενώ δίνεται η δυνατότητα πέραν αυτού του μισθού εργοδότες και εργαζόμενοι να διαπραγματευθούν!

Πάντως όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κανένας εργοδότης δεν έχει λόγο να προσέλθει σε μία τέτοια διαπραγμάτευση, αφού δεν θα κηρύσσονται υποχρεωτικές οι Συλλογικές Συμβάσεις.

Η Νίκη Κεραμέως ανέδειξε παράλληλα έξι αντικειμενικά σημεία που προκύπτουν από το νομοσχέδιο.

Πρώτο σημείο: Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που έχει ήδη συντελεστεί σημαντικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας.

Τα τελευταία 5,5 χρόνια:

  • Μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, φτάνοντας στο χαμηλότερο -μονοψήφιο- ποσοστό ανεργίας από το 2009, όπου και παραμένει επί μήνες.
  • Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830€ και ο μέσος μισθός κατά 21%.
  • 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι στην 11η υψηλότερη θέση.
  • Οι νέοι που εργάζονται αυξήθηκαν κατά 28,9%.
  • Ομοίως και οι εργαζόμενες γυναίκες, κατά 24,6%.
  • Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλωθείσες υπερωρίες – σε ορισμένους κλάδους ακόμη και κατά 61%.
  • Μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.
  • Ο μηχανισμός αφορά το 2027 και μετά και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ.

Δεύτερο σημείο: Ο νέος κατώτατος μισθός συνιστά ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους. Η απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο παρέχει μία ασφάλεια που ως σήμερα δεν υφίσταται. Επιπλέον, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για μεσο-μακροπρόθεσμο οικογενειακό προγραμματισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Τρίτο σημείο: Ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες άμεσα συνδεδεμένους με την καθημερινότητα των εργαζόμενων και την πορεία της οικονομίας. Λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Τέταρτο σημείο: Ο νέος κατώτατος μισθός θα προστατεύει για πρώτη φορά και Δημοσίους Υπαλλήλους. Θα υπάρχει πλέον ένας κατώτατος μισθός στη χώρα, και θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Πέμπτο σημείο: Το νομοσχέδιο συζητήθηκε εκτενώς με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωματώνει σχόλιά τους:

Κατόπιν προτάσεων των κοινωνικών εταίρων:

  • Προβλέφθηκε η συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
  • Προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.
  • Αποσαφηνίστηκε ότι ο συντελεστής που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο θα είναι δεσμευτικός για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
  • Συμπεριελήφθη το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) στους επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς που καλούνται να συντάξουν εκθέσεις για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού.
  • Συμπεριελήφθη το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ στους επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς του άρθρου 6 και 15.

Έκτο σημείο: Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας σημαντικής περιόδου για την πλήρη αναμόρφωση του συλλογικού εργατικού δικαίου και την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ενδεικτικά σε τρείς περιπτώσεις:

  • Με τη συγκρότηση ειδικού θεσμικού οργάνου των κοινωνικών εταίρων (και συνεπώς όχι πλέον δράση τους κατά μόνας) ήδη από τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού από το 2025.
  • Σε περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης.
  • Κατά την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στη συνέχεια η Υπουργός αναφέρθηκε σε ένα προβληματισμό της σχετικά με την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Αναρτιέμαι, λοιπόν, γιατί τα κόμματα να μην επιθυμούν αυτό το δίχτυ ασφαλείας; Ποια λογική υπάρχει στο να αντιτίθενται σε μία ρύθμιση που προστατεύει τον εργαζόμενο από την περίπτωση μη συμφωνίας ή χαμηλής συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Γιατί οι εργαζόμενοι να μην έχουν αύξηση στον κατώτατο μισθό τους, εάν οι διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθυστερούν να καταλήξουν; Και εάν κάποια στιγμή η συλλογική σύμβαση εργασίας οδηγήσει σε μείωση του μέχρι τότε κατώτατου μισθού, ποια η θέση συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ;»

Τέλος η κα Κεραμέως δήλωσε: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι όμως ένα ακόμη σημαντικό βήμα μαζί με πολλά προηγούμενα. Συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε την εντατική προσπάθεια για καλύτερες αμοιβές, υψηλότερες συντάξεις, περιορισμό των επιπτώσεων από τις διεθνείς κρίσεις. Πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα συμπλεύσει τελικά με τη λογική, θα αποφύγει τη στείρα άρνηση του όχι σε όλα, και θα επιδείξει την υπευθυνότητα που δικαιούνται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, και που απαιτούν οι καιροί μας.»

Κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή

«Απαντάμε αγωνιστικά στο νέο αντεργατικό τερατούργημα για τον κατώτερο μισθό. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικάτων. Να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι», «Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών» απαίτησαν συνδικάτα και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που διαδήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Μαζί με τα εργατικά σωματεία διαδήλωσαν συνταξιούχοι, φοιτητικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο και απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο ‘Αχμετ Μουσταφά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

  • Τα Συνδικάτα ανανέωσαν το ραντεβού τους σε νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή «ενός ακόμα προϋπολογισμού που ισοπεδώνει τις ανάγκες του λαού για να ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων και να αυξάνει τις πολεμικές δαπάνες».

Στην Πρόταση Νόμου που έχουν καταθέσει 637 συνδικάτα, «για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που έχουν χτίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών και συνεχίζει να ενισχύει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το δικό της νομοθέτημα», αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής.

«Να ψηφίσουν τώρα μέσα στη Βουλή το δικό μας πόρισμα, την δική μας πρόταση νόμου, που εκφράζει τις πραγματικές μας ανάγκες και τα δικαιώματα, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα μπαλώματα του ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

Όπως επισήμανε, «η Πρόταση Νόμου που συσπειρώνει τον αριθμό-ρεκόρ των 637 συνδικαλιστικών οργανώσεων ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς – ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το κόστος ζωής».

«Για μας υπάρχει μόνο ένας μαθηματικός τύπος, αυτός που αποτυπώνει πως εμείς που παράγουμε τα πάντα, θα ικανοποιούμε τις ανάγκες μας με τους καρπούς του μόχθου μας. Όποιος λοιπόν σήμερα δεν ψηφίσει τη πρόταση νόμου των σωματείων να ξέρει πολύ καλά πως τον βάζουμε απέναντι μας και η κλιμάκωση του επόμενου διαστήματος περνάει από τα δικά μας χέρια, γιατί γνωρίζουμε πως όταν οι μισθοί και τα μεροκάματα βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας θα συνθλίβονται και εμείς οι εργαζόμενοι θα μετράμε απώλειες ενώ το κεφάλαιο θα γεμίζει τα ταμεία του», τόνισε.

«Εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα που έχει ετοιμάσει για τον κατώτατο μισθό» υπογράμμισε η Νίκη Χρονοπούλου.

«Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αυτό», είπε, «στόχο έχει να μονιμοποιήσει όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που έφτασαν το 40% και να ενταφιάσει το αίτημα για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, με επιτροπές εμπειρογνωμόνων και αλγορίθμους, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικάτα. Δε θα της περάσει!».

Υπογραμμίζοντας πως «δεν αποδεχόμαστε την ανέχεια, τη ζωή – λάστιχο, την ανεργία! Δε θα βάλουμε πλάτη για να πλουτίζουν όλο και περισσότερο οι μονοπωλιακοί όμιλοι!» πρόβαλλε την απαίτηση «η κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση νόμου που καταθέτουν πάνω από 600 συνδικάτα για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας».

Ακόμα παρουσίασε αιτήματα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο όπως «αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Κατάργηση του χαρατσιού της “ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας”. Προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη της διετίας 2016 – 2017 που έχει «παγώσει». Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία».

Στον χαιρετισμό του ο ‘Αχμετ Μουσταφά αναφέρθηκε στην «αλλαγή σελίδας» που έγινε με τη ΔΑΣ να αναλαμβάνει να παίρνει το «τιμόνι» της Ομοσπονδίας.

«Η Ομοσπονδία» τόνισε «που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους είναι εδώ! Η μεγαλύτερη Ομοσπονδία του Ιδιωτικού Τομέα, άλλαξε σελίδα. Και από εργαλείο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, πέρασε στα χέρια των εργαζομένων και ενώνει τις δυνάμεις της με άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, κάτω από το σύνθημα “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο επισήμανε ότι ενώ «οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους βιώνουν το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, την επίθεση στους μισθούς, τα ωράρια – λάστιχο, την ανασφάλεια έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο να καθορίζει τους μισθούς μας, προς τα κάτω πάντα, με βάση τα κέρδη των αφεντικών που θα είναι προς τα πάνω πάντα. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά βάζει προς συζήτηση και 13ο και 14ο μισθό».

Τέλος, ανέφερε τη «δέσμευση της Ομοσπονδίας να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, για μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια, μέτρα που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των χιλιάδων γυναικών στην κύηση και την μητρότητα».

Σχετικά Άρθρα