Κατώτατος μισθός/Μετωπική στη Βουλή-Μητσοτάκης:Το 2027 ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500€- Πυρά της αντιπολίτευσης
Μετωπική σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σημειώθηκε σήμερα (05/12) στην Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατου μισθό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια τολμηρή τομή στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας, τονίζοντας πως το 2027 θα ξεπεραστεί ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση για μέσο μισθό 1.500€.
Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να ζητά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, να χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα ως κυβέρνηση φτωχών εργαζομένων και πλούσιων καρτέλ.
Μητσοτάκης: Τολμηρή τομή στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό
«Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα μπορεί να έχει τον χαρακτήρα μιας τεχνικής προσαρμογής σε μια ευρωπαϊκή οδηγία. Πιστεύουμε όμως ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και μια τολμηρή θα έλεγα, τομή στην εξέλιξη της» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, κατά την ομολία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατου μισθό.
Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθως, πρόσθεσε:
«Με θεμέλιο τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, τη βάση δηλαδή των αποδοχών που στο εξής από το 2027 και μετά, για να ακριβολογώ, θα ακολουθούν μόνο ανοδική πορεία, στηριγμένες μάλιστα σε ένα αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού που θα καλύπτει τον ετήσιο πληθωρισμό, αλλά θα λαμβάνει προφανώς υπόψη και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ουσιαστικά το νομοσχέδιο αυτό κλείνει οριστικά μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε η βασική αμοιβή, ο κατώτατος μισθός, να μην συνιστά απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου επαγγελματικής και ατομικής προκοπής.
Γιατί, ας μη γελιόμαστε, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κοινωνικά κατηγορίες. Γι’ αυτό άλλωστε και η βελτίωση της θέσης τους ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας.
Να θυμίσω στα έδρανα της αντιπολίτευσης και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυβερνούσε έως το 2019, ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όταν μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, ήταν 650 ευρώ την τελευταία 5ετία. Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ. Συμπαρασύροντας προς τα πάνω προφανώς και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα, τα οποία συνδέονται με αυτόν και όχι μόνο αυτό.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Και αυτή τη δέσμευσή μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Μιλάμε για μια συνολική αύξηση 46%.
Και βέβαια εκφράσαμε το 2023 την προσδοκία μας ότι οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν και στην αύξηση του μέσου μισθού από λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ που ήταν το 2019, στα 1500 ευρώ.
Και εκτιμώ ότι τον στόχο αυτόν όχι μόνο θα τον πετύχουμε, αλλά θα τον ξεπεράσουμε κιόλας.
Και θα ήταν καλό στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή πολλές φορές γίνονται συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι αυτή είναι η εικόνα.
Το λέω, κύριε Ανδρουλάκη και υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, για το τι συμβαίνει με τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη. Δεν είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, όπως συχνά ισχυρίζονται κάποιοι.
Καταθέτω λοιπόν το σχετικό πίνακα στα πρακτικά και αυτό και αυτό καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αύξησης του κατώτατου μισθού και στήριξης των πιο αδύναμων εργαζομένων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως, για να μπορεί αυτή η διαρκής αναβάθμιση του εισοδήματος και πέραν του 2027 να μπορεί να συνεχίζεται το παρόν νομοσχέδιο καθιερώνει δύο απλές αρχές.
Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας δεν μπορεί να μειώνεται παρά μόνο να αυξάνεται.
Και δεύτερον, ότι το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από έναν αντικειμενικό μηχανισμό, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δύο και πάλι αντικειμενικούς δείκτες.
Ποιοι είναι αυτοί; Η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα της οικονομίας. Και η ετήσια πορεία του πληθωρισμού.
Γιατί προφανώς νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε ότι αν ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους, πολύ μεγαλύτερους από αυτή τη φόρμουλα, όπως ενδεχομένως κάποιοι να εισηγούνται ότι αυτό δεν θα ήταν μια πολιτική επιλογή ανώδυνη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Διότι δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο την αύξηση του μισθού ως ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης του εισοδήματος των ασθενέστερων εργαζομένων. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις πραγματικές αντοχές των επιχειρήσεων.
Και επειδή μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να αποκλιμακώνεται η ανεργία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έφτασε σχεδόν στο 9% από πάνω από 17% που ήταν όταν ήρθαμε στα πράγματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κατώτατο μισθό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το μείγμα πολιτικής να μπορεί να συνεχιστεί.
Και βέβαια θέλω να τονίσω ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη το συνολικό πληθωρισμό στον αλγόριθμο καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά ένα υποσύνολο του. Συγκεκριμένα τις μεταβολές του δείκτη τιμών στο 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας.
Κατά την άποψή μας αυτή η πολιτική, η πολιτική της διαρκούς στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών, ώστε να έχουμε αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς, είναι και η μόνη πολιτική η οποία απαντά ριζικά στο πρόβλημα της ακρίβειας.
Είναι μια απειλή που ξέρουμε καλά όχι μόνο στην Ελλάδα, η οποία όμως έχει και το πρόσθετο βάρος να πρέπει να διαχειριστεί τα απόνερα μιας πολυετούς κρίσης, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, στον κόσμο είναι μια απειλή.
Ο πληθωρισμός που αυτή τη στιγμή δοκιμάζει ειδικά τα ασθενέστερα νοικοκυριά και αναφέρομαι όχι στον πληθωρισμό πια, τον ετήσιο, αλλά στο συσσωρευμένο πληθωρισμό μιας τριετίας κατά συνέπεια, ακόμα και αν ελεγχθούν αυτές οι αυξήσεις των τιμών, γιατί βρισκόμαστε πια σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός πια πέφτει. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στην αξία των προϊόντων και στην πραγματική αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.
Άλλες λύσεις δεν υπάρχουν.
Και τουλάχιστον επειδή πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, για την ακρίβεια, ας αναγνωρίζουμε και τις θετικές ειδήσεις όταν αυτές αποτυπώνονται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Και σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, τον τελευταίο μήνα είχαμε μείωση, αποπληθωρισμό, δηλαδή 0,72 % στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη ότι οι πολιτικές τις οποίες έχουμε ακολουθήσει, ειδικά όταν πρόκειται για βασικά αγαθά, τα οποία καταναλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα ασθενέστερα νοικοκυριά, ότι οι πολιτικές αυτές αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα. Και βέβαια, κύριε Ανδρουλάκη, είχαμε την ευκαιρία και χθες να συζητήσουμε την πρότασή σας, την οποία επαναλαμβάνετε για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.
Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω αυτό το οποίο σας είπα και χθες και να καταθέσω και στα πρακτικά τα σχετικά στοιχεία από την Ισπανία, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μία πρόσκαιρη μείωση των τιμών, πλην όμως σωρευτικά οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο.
Στην Ισπανία, με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από ό, τι στην Ελλάδα. Κρατήστε τα σχετικά στοιχεία και αν έχετε την καλοσύνη, μελετήστε τα.
Διότι αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι ότι για συγκεκριμένα προϊόντα τα άλευρα ας πούμε στην Ισπανία, είχαν για κάποιο διάστημα μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, παρουσίασαν συνολική αύξηση τιμής στα τρία χρόνια 30%, ενώ μόλις 17% στην Ελλάδα. Στο γάλα η αύξηση έφτασε το 36%, ενώ στην Ελλάδα ήταν 15,8%.
Αυτό τελικά αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν τους καταναλωτές, ευνοούν μόνο τους μεσάζοντες και υπάρχει και βέβαια κάτι ακόμα το οποίο θα έπρεπε να το γνωρίζετε και από την περίοδο που ήσασταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση του ΦΠΑ τμηματική σε ορισμένα μόνο προϊόντα. Δεν μπορείτε δηλαδή να κατεβάσετε το ΦΠΑ κατά 2% σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων μόνο από το 24%.
Διότι αυτό είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται από την οδηγία 2006 και το 112 μετά την τελευταία τροποποίηση. Μπορείτε να κατεβάσετε κύριε Ανδρουλάκη, προϊόντα στη χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ. Βεβαίως το έχουμε κάνει και εμείς.
Αλλά αυτό το οποίο δεν μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε κάποια προϊόντα και να τα πάτε από το 24 στο 22%. Απαγορεύεται ρητά από την Ευρωπαϊκή Οδηγία (…)
Δεν θα αναφερθώ άλλο στο νομοσχέδιο, διότι σε αυτό υπήρχε εκτενής αναφορά από τον Υπουργό.
Θα επαναλάβω όμως και σήμερα στην Ολομέλεια ότι ο δημόσιος διάλογος δεν έχει περιθώριο για κοστολογεί τα συνθήματα και πολύ περισσότερο δεν είναι και σωστό.
Δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν πάλι κάποιες κρυφές ατζέντες περί επιβολής νέων φόρων και αυξήσεις συντελεστών, όπως άκουσα πρόσφατα να εισηγείται κάποιος βουλευτής σας, κύριε Ανδρουλάκη.
Επίσης, επιτρέψτε μου να κάνω και μια παρέμβαση για το ζήτημα των τραπεζών, διότι άκουσα και πάλι να επαναλαμβάνετε τη θέση σας για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. Και θα ήθελα και από το βήμα της Βουλής να δώσω μια απάντηση για το ζήτημα αυτό.
Πράγματι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ζητήματα ουσιαστικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης, υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά τα οποία δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό. Ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμα εκποιήσει, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά εργασίας. Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί.
Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων (…)
Πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αν ένας πολίτης για παράδειγμα, έχει σήμερα ζήτημα με τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου, η έκτακτη φορολόγηση δεν θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό.
Γι’ αυτό και θα κάνετε λίγη υπομονή να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Να κλείσω αυτή τη σύντομη παρέμβασή μου με μία ακόμα τοποθέτηση από τη σημερινή έρευνα του ΟΟΣΑ, η οποία νομίζω ότι δίνει και μια απάντηση κατά το πόσο αυξάνονται πραγματικά οι μισθοί στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει πραγματική αύξηση μισθών, μεγαλύτερη από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Κρατήστε αυτό το στοιχείο, κύριε Ανδρουλάκη, ώστε την επόμενη φορά να μην κατακρίνετε τη χώρα μας ότι είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων».
Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους κοινωνικούς εταίρους- Να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις
«Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να επιστρέψουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να γίνεται, ούτε μονομερώς από την κυβέρνηση όπως συνέβαινε ως τώρα και μάλιστα πάντα λίγο πριν τις εκλογές, ούτε αυτοματοποιημένα μέσω ενός αλγορίθμου», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη παρέμβασή του στη Βουλή, όπου συζητείται η σχετική Οδηγία της ΕΕ και η αντίστοιχη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής .
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε πως «Ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η θέσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η συλλογική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποτελούν προϋπόθεση για την ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των ανισοτήτων».
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άλλο όραμα για το παραγωγικό μοντέλο και το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ σημείωσε πώς η πρόσφατη συνάντηση που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τους κοινωνικούς εταίρους κατέδειξε ότι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να συζητήσουν και να συμφωνήσουν, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν επί δεκαετίες. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επικύρωσης της κοινοτικής Οδηγίας ενσωματώνει με τρόπο φοβικό και συντηρητικό, την απαίτηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις και «δεν υπηρετεί το πνεύμα της Οδηγίας, καθώς επιλέγει να θεσμοθετήσει έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό βάσει μόνο δύο συγκεκριμένων κριτηρίων, παραγκωνίζοντας επί της ουσίας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της συλλογικής διαπραγμάτευσης».
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους κοινωνικούς εταίρους, γιατί με τον αλγόριθμο οποιαδήποτε συζήτηση, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα είναι περιττή», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει όρια, γιατί προωθεί ένα μοντέλο αδιαφάνεις, όπου οι αποφάσεις παίρνονται μονομερώς».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η πρόταση της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει δύο μόνο κριτήρια της Οδηγίας κι όχι τα 4 που προτείνονται. «Ψηφίζετε λοιπόν κάτι σήμερα που μετά το 2028 θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τους εργαζομένους», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε πώς πρόκειται για ευχολόγιο. «Ποιος εργοδότης θα καθίσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, όταν ο αλγόριθμος θα αποφασίζει τον κατώτατο μισθό; », ανέφερε και τόνισε: «Για άλλη μια φορά, πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κλιμακώνοντας την κριτική του στη κυβέρνηση, υπογράμμισε πώς η πολιτική της οδήγησε να απογειωθούν τα κέρδη των ισχυρών παικτών της αγοράς, δεν επανέφερε όμως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
«Ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως είναι ζωτικής σημασίας αυτή η κοινωνική αδικία να αποκατασταθεί και για αυτό τον λόγο ερχόμαστε σήμερα να προτείνουμε εκ νέου την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
Σήμερα, η αναγκαιότητα υιοθέτησης της τροπολογίας αυτής, ενόψει και της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική Οδηγία είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.
Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε αποδεδειγμένα τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, την κοινωνία και την οικονομία», τόνισε.
«Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα προστατεύσει τους πολίτες, θα καταπολεμήσει τις ανισότητες και θα βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτός είναι ο άλλος δρόμος που το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί προς όφελος της κοινωνία με τις προτάσεις του και το αξιόπιστο πρόγραμμά του», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Φάμελλος: Κυβέρνηση φτωχών εργαζόμενων και πλούσιων καρτέλ- Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση
«Επιλογή φτωχοποίησης» αποκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό στην παρέμβαση του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. «Είστε η κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων και των πλούσιων καρτέλ» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οδηγία που επικαλείται το νομοσχέδιο ανέφερε πως «την οδηγία την παραχαράσσετε. Η οδηγία έχει ως στόχο συλλογικές συμβάσεις στο 80%» ενώ «εσείς κάνετε μια επιλογή που αποτρέπει τις συλλογικές συμβάσεις».
Σημείωσε πως «δεν είναι ασφάλεια για τους εργαζόμενους ο κατώτατος μισθός αφού δεν διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση πως «γυρίζετε σε μνημονιακές δεσμεύσεις των δικών σας κυβερνήσεων» και «εφαρμόζετε μνημόνια ενώ η χώρα είναι εκτός εποπτείας με όσα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ακυρώνετε όλες τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις οι οποίες ακόμη και όταν υπάρχουν μένουν παγωμένες στα συρτάρια σας». Τονίζοντας πως «ακόμη και στον αλγόριθμο κάνετε αλχημείες για να τον κρατήσετε χαμηλά» αφού «εισάγει συντελεστές που δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί» ενώ «δεν έχει καμία ρύθμιση τιμαριθμικής αναπροσαρμογή» πράγμα που θα οδηγήσει σε «αυξήσεις 2,5 με 3%» στην καλύτερη περίπτωση.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναρωτήθηκε ρητορικά: «Ποια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα κρατάει τους μισθούς χαμηλά για να έχει καλή οικονομία;» τονίζοντας πως «εσείς κάνετε αδύναμη την χώρα όχι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες». Επίσης ανέφερε ότι «βάζετε την ρύθμιση στο 2028, μετά την λήξη της εντολής σας». Συμπερασματικά επισήμανε ότι «η υποχρέωση της οδηγίας για να έχουμε 80% των εργαζομένων σε Συλλογικές Συμβάσεις παραπέμπεται στις καλένδες. Άρα η Ελλάδα γίνεται κοινοτική εξαίρεση».
Συμπυκνώνοντας υποστήριξε, «Με το σχέδιό σας:
1. Η υποχρέωση της οδηγίας για ποσοστό κάλυψης εργαζομένων στο 80% παραπέμπεται στις καλένδες. Η χώρα ως προς τις Συλλογικές Συμβάσεις θα συνεχίζει να είναι ευρωπαϊκή εξαίρεση.
2. Με αλγόριθμο δικής σας έμπνευσης υπολογίζεται ένας κατώτατος μισθός στο όριο της εξαθλίωσης και μάλιστα ΜΕΤΑ την περίοδο της κυβέρνησής σας! Και μέχρι τότε αποκλείονται οι κοινωνικοί εταίροι από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
3. Οι επιχειρήσεις θα παραβιάζουν συστηματικά τις προβλέψεις γιατί δεν υπάρχει ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός.
4. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας θα ακυρώνουν στην πράξη τον κατώτατο μισθό, αφού προβλέπουν πολύ χαμηλότερες αποδοχές».
Συνεχίζοντας ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Η δική μας πρόταση είναι ότι η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη.
Και απαιτείται:
- Άμεση αύξηση των μισθών με προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενναία αύξηση του κατώτατου
- Κατοχύρωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
- Διασφάλιση μισθών αξιοπρεπούς διαβίωσης
- Επανίδρυση ΣΕΠΕ
- Σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών
- Καταπολέμηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων και ανεργίας»
Ανέφερε όμως και τα πεδία διαφοροποίησης από το ΠΑΣΟΚ:
1. Η αργοπορημένη πρότασή σας για τις τράπεζες είναι ένα χάδι στα υπερκέρδη, δεν θα ιδρώσει το αυτί τους… Η δική μας που μπορεί να καταλήγει και σε 10πλάσια έσοδα, λειτουργεί και αποτρεπτικά για το μέλλον. Με το ύψος της φορολόγησης που προτείνετε θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν.
2. Αλλά εμείς παράλληλα έχουμε προτείνει και ένα ταμείο εγγυοδοσίας, που με την ομπρέλα της αναπτυξιακής τράπεζας θα χρηματοδοτεί νέα καινοτόμα επιχειρηματικότητα ή φθηνή στέγη».
Kλείνοντας σχολίασε την συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη Ανδρουλάκη. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ… Αλήθεια, τόσο γρήγορα ξεχάσατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Προετοιμάζεται μία συναίνεση. Εμείς λέμε ναι σε προοδευτικές συνεργασίες για ανατροπή της κυβέρνησης.
Η χώρα και η κοινωνία δεν χρειάζονται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν χρειάζεται αντιπολίτευση που θα χορέψει ταγκό με την κυβέρνηση, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα υπερασπιστεί την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση σε μία δεξιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, που πλήττει ανεπανόρθωτα την κοινωνία και κυβερνάει με το ρουσφέτι, τους ημέτερους, την προπαγάνδα και τον αυταρχισμό, τσαλακώνοντας το Σύνταγμα όποτε δεν τη βολεύει».
Χαρίτσης: Η Ελλάδα είναι η χώρα της μιζέριας, λόγω των πολιτικών της ΝΔ
Για «έναν ολόκληρο μηχανισμό προπαγάνδας που νυχθημερόν επιτίθεται στη Νέα Αριστερά» με αφορμή την πρότασή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό. Όπως είπε, η πρόταση αυτή έχει «ενοχλήσει» γιατί «σπάει τη λογική της άνευρης συναίνεσης και κυρίως θέτει στο επίκεντρο κάτι πολύ σπουδαίο: την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου απέναντι σε μια κυβέρνηση που ενορχήστρωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών και στη συνέχεια επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να το συγκαλύψει».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι από τη Νέα Αριστερά «δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση στην πολιτική της συγκάλυψης».
Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας τη δήλωση του ‘Αδωνη Γεωργιάδη ότι «η Αριστερά είναι μιζέρια», τόνισε πως «η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας» είναι «η χώρα της μιζέριας, λόγω των πολιτικών της ΝΔ».
«Έχετε να πείτε, κάτι ουσιαστικό, κάτι πραγματικό στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες αυτής της χώρας που δουλεύουν όλη μέρα και ξέρουν από την πρώτη μέρα του μήνα ότι όσο σκληρά να εργαστούν ο μισθός τους δεν φτάνει;», διερωτήθηκε.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε την οδηγία που καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει με το παρόν νομοχέδιο, ως την «πρώτη – ιστορικά – παρέμβαση της ΕΕ στο πεδίο των μισθών», με την οποία, μάλιστα εγκαταλείπει «το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα».
«Αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει νεοφιλελεύθερα. Επιμένει Μνημονιακά. Δίχως μνημόνιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «συνεπής» στην πολιτική «διάλυσης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και στην πολιτική διάλυσης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».
Συμπλήρωσε, δε, ότι πρόκειται για «συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που μαζί με τις νέες πραγματικότητες των ευέλικτων μορφών εργασίας έχει οδηγήσει στο σημερινό χάος: με εργαζόμενους σε συνθήκες εξατομίκευσης, με εργοδότες πανίσχυρους, με ελεγκτικούς μηχανισμούς διαλυμένους, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα, με την απορρύθμιση να έχει γίνει ο καθημερινός νόμος της ζωής», με τους εργοδότες να αναδεικνύονται «νικητές» και οι εργαζόμενοι «ηττημένοι».
«Το δίπολο κομμάτων και πολιτικών δεν είναι το ευρωπαϊστές – αντιευρωπαϊστές, όπως θέλει να το παρουσιάζει η κυβέρνηση. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά», σημείωσε, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο που ενσωματώνει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη Οδηγία, «τετραγωνίζει τον κύκλο».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον αυτόματο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «χωρίς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», «μπορεί να είναι ένα εργαλείο επιβολής της εργοδοσίας εις βάρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων».
Επίσης, υπογράμμισε ότι η «εξομοίωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα χωρίς επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο δεν υπάρχει».
«Με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν κάνει το βασικό: δεν αποκαθιστά τη διαπραγματευτική δύναμη των συνδικάτων. Αυτή που ο τότε δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τους αφαίρεσε βίαια την εποχή των μνημονίων», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον φορά τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς για ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζομενους όπως οι ίδιοι το ζήτησαν κατά την τελευταία πανελλαδική απεργία, παρέπεμψε στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα και η οποία περιλαμβάνει: την «επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της αρχής της επεκτασιμότητας για τις συλλογικές συμβάσεις», την «επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία», την «κατάργηση των κατάπτυστων διατάξεων για τον περιορισμό και την ποινικοποίηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην απεργία», την «επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο» και την «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ άμεσα και καθορισμός της αύξησης από το 2025 μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει πλήρης αναπλήρωση της περικοπής του 22% που έγινε το 2012».
«Το μέλλον δεν βρίσκεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συρρίκνωσαν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και βύθισαν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Το μέλλον βρίσκεται στη μείωση των ωρών εργασίας στις 35 ώρες. Στην τετραήμερη εργασία, στην καθολική αποκατάσταση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλες τις κατηγορίες μισθωτών εργαζομένων», είπε ο Αλ. Χαρίτσης προσθέτοντας πως αυτό το μέλλον «θα έρθει με την ενδυνάμωση και την ενεργή δράση του ίδιου του εργατικού κινήματος». «Και η Αριστερά, η Νέα Αριστερά, για αυτόν τον αγώνα υπάρχει. Τον μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων από τα δεσμά του καταναγκασμού και της μιζέριας», κατέληξε.
Κουτσούμπας: Μόνιμος κόφτης μισθών,οριστική ταφόπλακα στους εργαζόμενους
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του, σήμερα στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι η συζήτηση είναι αποκαλυπτική καθώς «επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που είναι σταθερά στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης έρχεται να απαντήσει, στη μόνιμη ανάγκη του κεφαλαίου να αυξάνει τα κέρδη του, αυξάνοντας φυσικά τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων». Τόνισε ότι «η εργασιακή ζούγκλα φιλοτεχνείται εδώ και χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιώντας μέτρα που προτείνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων και την κλεμμένη-απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων, η πολιτική σας “χτίζει” τα ρεκόρ της κερδοφορίας για μια χούφτα ομίλους».
Χαρακτήρισε «ψέμα» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι «θετικό για τους εργαζόμενους, γιατί, όπως λέτε, εισάγει έναν “αντικειμενικό” τρόπο υπολογισμού του και αποκλείει την περίπτωση αυτός να μειωθεί».
Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός, ως συνέχεια του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών. Και μπαίνει οριστική “ταφόπλακα” στο δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τη συλλογική τους δύναμη και τον βασικό μισθό, ασκώντας πίεση με τους αγώνες τους στην εργοδοσία για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Σημείωσε ότι «με τα ίδια κριτήρια που διαμορφώνετε τον κατώτερο μισθό και σήμερα, δηλαδή, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, με τα ίδια κριτήρια θα τον αποφασίζει κάθε κυβέρνηση, από το 2027 και μετά, δηλαδή μετά από εσάς, με τον “φερετζέ” του αλγόριθμου». Και πρόσθεσε ότι η κάθε κυβέρνηση στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων θα απαντά ότι «δεν φταίμε εμείς, ο αλγόριθμος φταίει, αυτός έβγαλε τον μισθό πείνας».
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση λέει πως «οι “αυξήσεις” στους μισθούς, έχουν ως στόχο -αν πιαστεί κι αυτός ο στόχος- να φέρουν τον μέσο μισθό, το 2027, στα επίπεδα που ήταν το 2011, δηλαδή 16 χρόνια πριν, τη στιγμή που οι τιμές στα πάντα, δεν συγκρίνονται καν με τότε. Και όλα αυτά, σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης, που όμως είναι ανάπτυξη μονάχα για μια μειοψηφία, πάνω στα κορμιά των πολλών, της πλειοψηφίας».
«Έχετε μετατρέψει τον κατώτατο μισθό, από ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τους πιο χαμηλόμισθους, σε μαγνήτη που τραβάει όλους τους μισθούς προς τα κάτω, και συνεπώς, σε δίχτυ προστασίας μόνο των κερδών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» επισήμανε. Και είπε ότι η κυβέρνηση λέει συνειδητά ψέματα όταν ισχυρίζεται πως με το νόμο αυτό δεν θα μειώνονται οι μισθοί, καθώς «καταρχάς οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ακόμα κι απ’ αυτό το καθεστώς του “αλγορίθμου”, υπάρχουν, ουσιαστικά μόνο για να δικαιολογούν το “φρένο”, στην όποια αναπροσαρμογή και αύξηση του κατώτατου μισθού».
Ανέφερε ότι με μια πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «θα μπορεί να μειωθεί ο κατώτερος μισθός, εάν το κρίνετε εσείς απαραίτητο, πολύ περισσότερο και εφόσον μια νέα καπιταλιστική κρίση χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας». «Νομοθετείτε, επίσης, την “εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα”. Ταυτόχρονα, όμως, αρνείστε να επιστρέψετε τον 13ο και 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους! Τι σημαίνει αυτό; Είναι ή δεν είναι, ένα πλαίσιο που μπορεί κάποια στιγμή, να οδηγήσει στην κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών και στον ιδιωτικό τομέα; Εκτός κι αν, αυτός είναι ο σκοπός σας» συμπλήρωσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι όπου εφαρμόζεται, «αυτό το σύστημα υπολογισμού των κατώτερων μισθών, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όχι μόνο δεν υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά απογειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με τον κατώτατο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση είναι η κατάρτιση ενός «”σχεδίου δράσης”, με ορίζοντα το 2030», προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο δίνετε σήμα στη μεγαλοεργοδοσία να μην υπογράψει πότε κλαδική σύμβαση».
«Το πραγματικό σχέδιο σάς το έχουν έτοιμο ήδη, τα ίδια τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων. Αυτό το σχέδιο σάς το κατέθεσε προχτές, τη Δευτέρα, ως Πρόταση Νόμου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που την υπογράφουν και οι 21 βουλευτές μας. Σας λέμε ξεκάθαρα να αποσύρετε το δικό σας τερατούργημα και να φέρετε για ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αν όντως επιθυμείτε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ απευθυνόμενος «και στην αντιπολίτευση, κυρίως από τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας», έθεσε το ερώτημα αν στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «για να κερδίσουν το παραμικρό οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσει το μεγάλο κεφάλαιο». «Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΠΑΣΟΚ για κατώτατο μισθό: O αλγόριθμος κάνει διακοσμητικούς τους κοινωνικούς εταίρους
Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε πως το κυβερνητικό αφήγημα περί «αριστερού λαϊκισμού» δεν «περπατάει», και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «αν θέλετε να μάθετε τι είναι “λαϊκισμός”, καλύτερα να κοιτάξετε στον καθρέφτη σας».
Αναφερόμενος σε όσα είπε στην δική της ομιλία η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο κ. Μάντζος πρόσθεσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ «είναι η θέση της Οδηγίας, που δεν επιτρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός με ΣΣΕ. Και δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε στα άγρια χρόνια της κρίσης (…) όταν το 2012 μιλούσαν οι εταίροι για 750 ευρώ», είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μιλάτε για ορισμό κατώτατου μισθού με αλγόριθμο, που «κάνει διακοσμητικούς τους κοινωνικούς εταίρους…Ποιος εργοδότης θα κάτσει στο τραπέζι όταν τη δουλειά την κάνει ο αλγόριθμος; Τι τις θέλουμε τότε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Τι τη θέλουμε τότε την πολιτική; Τι το θέλουμε το Υπουργείο Εργασίας;», υπογράμμισε ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε: «Μας λέτε πως φέρνετε το γαλλικό μοντέλο (…) σε μια δομημένη αγορά εργασίας, με 94% κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η κάλυψη δεν φτάνει ούτε το 30%».
ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό: «Η προπαγάνδα Μητσοτάκη είναι εκτός πραγματικότητας»
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.»
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί στη χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται ακόμη και τη συζήτηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά ο κ. Μαρινάκης επαίρεται για έναν αλγόριθμο που οδηγεί σε μισθούς πείνας. Η μόνη λύση για το μισθολογικό αδιέξοδο είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη και για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού.
Σε ό,τι αφορά τους πανηγυρισμούς του κ. Μαρινάκη αναφορικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανεργία, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθεί και μια ακόμη πολύ πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού, που κατέδειξε πως οι μισθοί στην Ελλάδα είναι λίγο πιο πάνω από το Μεξικό και την Κολομβία. Η α λα καρτ επιλογή στοιχείων και αριθμών μπορεί να εξυπηρετεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική».