Γεροτζιάφας: “Ο φασιστικός πυρήνας της Λεπέν, προ των πυλών της εξουσίας”

Γεροτζιάφας: “Ο φασιστικός πυρήνας της Λεπέν, προ των πυλών της εξουσίας”

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στη Γαλλία, μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στον Talk Radio 98.9 by Alpha και στους Ντίνα Μόσχου και Δημήτρη Γκόλια. «Κανείς δεν ξέρει που πάει η Γαλλία η , κατάσταση είναι δύσκολη και επικίνδυνη ι, η ακροδεξια της Λεπέν που είναι ένας φασιστικός πυρήνας βρίσκεται προ των πυλων της εξουσίας» τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας.

Όπως είπε ο Μακρόν δεν μπορεί, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, να προκηρύξει εκλογές, εφόσον δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες, ωστόσο μπορεί να κυβερνά ο πρόεδρος με διατάγματα , κάτι που όμως, όπως τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας «μιλάμε για ένα διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης και όχι της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης »

Αναφορικά με τις αιτίες που προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο κ. Γεροτζιάφας είπε πως το βασικό ζήτημα είναι η σταθερή πτώση του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων τα τελευταία 5 χρόνια,, η ακρίβεια αλλά και ο περιορισμός των κοινωνικών υπηρεσιών , των ταχυδρομείων και άλλων , εξελίξεις που οδήγησαν σε έντονες κοινωνικές συγκρούσεις.

Ο κ. Γεροτζιάφας καταλόγισε στρατηγικό λάθος στον Μακρόν, ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θεωρώντας, ότι εφόσον η επιλογή των πολιτών ήταν η Λεπέν, πολύ σύντομα θα φαινόταν πως δεν θα τα κατάφερνε. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, είπε πως ο πρόεδρος ο Μακρον δεν υπολόγισε ότι η Λεπέν έχει πολύ καλή σχέση με την οικονομική ελιτ.

Με αφορμή τον προϋπολογισμό, ο οποίος όπως είπε ο κ. Γεροτζιάφας είχε μνημονιακά χαρακτηριστικά, αφού προέβλεπε περικοπές 60 δισ. με μεγάλες περικοπές και αυξήσεις φόρων , η Μαρί Λεπέν επιχειρεί να διεισδύσει στα λαϊκά κόμματα, με ρητορική κατά των αυξήσεων των φόρων και κατά των μεταναστών.

Καταλήγοντας ο κ. Γεροτζιάφας, είπε πως πλέον στις εξελίξεις θα παίξει ρόλο η στάση που θα κρατήσει ο Ολάντ, με τον Μακρόν να παίζει το χαρτί της σταθερότητας.

Σχετικά Άρθρα