Βρετανικό μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: Ψάχνουμε συμφωνία με Ελλάδα αλλά υπάρχει απόσταση

 Βρετανικό μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: Ψάχνουμε συμφωνία με Ελλάδα αλλά υπάρχει απόσταση

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίλυση της πολύχρονης διαμάχης σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, μέσω της οποίας ορισμένα από τα γλυπτά θα μπορούσαν να εκτεθούν στην Αθήνα, ενώ η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα, θα μας δανείσει κάποιους από τους δικούς της θησαυρούς», δήλωσε σε ένα podcast.

Παρότι επεσήμανε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, τόνισε ότι «η επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας παραμένει ακόμη μακριά».

Σημειώνεται ότι παρότι επισήμως Ντάουνινγκ Στριτ και Μαξίμου απέφυγαν χθες να κάνουν την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα του αιτήματος της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η ελληνική πλευρά, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα ετέθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Βρετανό ομόλογό του, σερ Κιρ Στάρμερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τρίτη στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, πηγές της Αθήνας ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά χαιρετίζει το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία πιθανή συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ είπε ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει ίδια, ότι δηλαδή το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών «αποτελεί θέμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου», αν και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το νόμο του 1963 που αφορά αποκλειστικά το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος δεν επιτρέπει την επιστροφή αρχαιοτήτων σε χώρες καταγωγής τους, εκτός και εάν «είναι αντίγραφα, κατεστραμμένα ή θεωρούνται “ακατάλληλα” για τη συλλογή».

Από την πλευρά του, με δήλωσή του στην ΕΡΤ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε ότι «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση του Παρθενώνα είναι σε εξέλιξη και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Στην ουσία, η δήλωση αυτή μοιάζει να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, καθώς από τη μία μοιάζει να ανοίγει ένα παράθυρο για επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη, με τη φράση περί «διατήρησης της ακεραιότητας της συλλογής» ουσιαστικά θέτει ζήτημα κυριότητας των εκθεμάτων, κάτι που η Ελλάδα αρνείται να δεχθεί.

Ταυτόχρονα, ο Guardian, επικαλούμενος πηγές με γνώση του θέματος ανέφερε ότι ένα βασικό σενάριο θέλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Αθήνα με αντάλλαγμα στη θέση τους την παραχώρηση μοναδικών ελληνικών εκθεμάτων σε διαρκείς κυλιόμενες εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο. Το ρεπορτάζ επισημαίνει κι αυτό ότι παραμένει άλυτο το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς οι Βρετανοί θεωρούν ότι τους ανήκουν και η Ελλάδα δεν δέχεται να τα πάρει με μορφή δανείου.

Στο πλαίσιο αυτό, μια «σολομώντεια λύση» που εξετάζεται είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με την μορφή Παρακαταθήκης, δηλαδή, οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα, αλλά η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σχετικά Άρθρα