ΒΟΥΛΗ/LIVE Εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης ψηφίζεται το φορολογικό- Ξεκινά η συζήτηση για κατώτατο μισθό
Ψηφίζεται το μεσημέρι στην Ολομέλεια το φορολογικό νομοσχέδιο με τον τίτλο “Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις” μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί επί της αρχής μόνο από τη ΝΔ και με σύσσωμη την αντιπολίτευσης να το καταψηφίζει, πλην των άρθρων που σχετίζονται με τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
Η χθεσινή συνεδρίαση σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κωστή Χατζηδάκη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, με αφορμή τις τροπολογίες της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση 5% επί των κερδών των Τραπεζών και τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω golden visa.
Για “δίκαιη και γενναία πρωτοβουλία, όχι μονο δημοσιονομικά αλλά και προκειμένου όλοι να βρεθούν προ των ευθυνών τους”, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για φορολογηση 5% στα κέρδη των τραπεζών, αλλά και την τροπολογία για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μισθωσης με σκοπό να μπει ένας φραγμός στην όξυνση του στεγαστικού προβλήματος όπως ειπε, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει ένα “γενναίο βήμα συναίνεσης” και “να αφήσει πίσω της αλαζονικές και ιδεολογικές εμμονές της”.
“Πήρατε το manual του λαϊκισμού και το εφαρμόζετε” απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες φορολογούνται βαρύτερα από τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν φόρο 22% έναντι 29% των τραπεζών, λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, με βάση νόμο που είχε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ το 2014.
“Η κυβέρνηση δεν έχει μείνει θεατής” επισήμανε ό κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας αναλυτικά την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των τραπεζών και προανήγγειλε πρωτοβουλίες και νέες ρυθμίσεις στο ζήτημα των τραπεζών με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού, την ενισχυση της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλα και για τις προμήθειες για τις οποίες δυσανασχετούν οι πελάτες τους.
Υπογράμμισε ωστόσο, ότι “oι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δεν θα αποσταθεροποιούν τις τράπεζες, την οικονομία, δεν θα στέλνουν λάθος μηνύματα στην επενδυτική κοινότητα και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας” και όσον αφορά την golden visa, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για “εμμονή” στο ζήτημα και ότι “έχασε το μέτρο” καθώς αφορά μονο το 7% της αγοράς ακινήτων.
Νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης με βάση τα όσα είπα οι εισηγητές και οι αγορητές των κομμάτων είπε “Όπως νομίζετε”, αποδίδοντας την αρνητική στάση των της αντιπολίτευσης στο ότι “ενοχλούνται από τις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις αποδοχών” που προωθεί η κυβέρνηση. “Θα περάσουν τα Χριστούγεννα μέσα στη μικροψυχία τους πρόσθεσε κάνοντας λόγο για το νομοσχέδιο με “12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις αποδοχών με την υπογραφή της ΝΔ”.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τονισε οτι το νομοσχέδιο κάνει πράξη τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκσυγχρονίζει την φορολογική νομοθεσία, υποστηρίζει στην πράξη την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ενισχύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενισχύει τις δημόσιες επενδύσεις. Όπως η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εδράζεται σε δύο πυλώνες: “τις μειώσεις φόρων και τη συγκροτημένη και συνεχή μάχη κατά της φοροδιαφυγής”. Στο πλαίσιο αυτό, σημειωσε, οτι επί κυβέρνησης ΝΔ, “είχαμε 72 μειώσεις φόρων εκ των οποιων 23 αφορούσαν έμμεσους φόρους και εκ των οποίων 18 μειώσεις ΦΠΑ και εσοδα 1,8 δισ. από την μάχη κατά της φοροδιαφυγής.”.
“Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι με χαμηλότερους φόρους μπορεί να έχει έσοδα και να ασκεί κοινωνική και εθνική πολιτική με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Να σημειωθεί ότι μετά τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο το βράδυ και αφού πάρουν το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.