Τζάκρη για φορολογικό νομοσχέδιο:Πλήττει ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες

Τζάκρη για φορολογικό νομοσχέδιο:Πλήττει ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες

Η ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», το χαρακτήρισε ως ένα ακόμα φοροεισπρακτικό μέτρο που πλήττει ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Παρότι προβάλλεται ως σημαντική αλλαγή, στην πραγματικότητα έχει αντικατασταθεί από τον «κεφαλικό φόρο» του τεκμαρτού εισοδήματος, επιβαρύνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες με αυξήσεις που φτάνουν από 25% έως 95%, ανάλογα με τα έτη δραστηριότητάς τους.
Επιδόματα στους συνταξιούχους: Επισήμανε την αντίφαση μεταξύ της χορήγησης 247 εκατομμυρίων ευρώ σε 670.000 συνταξιούχους και της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στον προϋπολογισμό του 2025, η οποία μειώνει τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων.
Φιλοδωρήματα εργαζομένων: Ανέφερε ότι η απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές είναι προσχηματική, αφού τα φιλοδωρήματα φορολογούνται ως εισόδημα.
Μείωση ΕΝΦΙΑ: Υποστήριξε ότι ευνοεί κυρίως τις ασφαλιστικές εταιρείες μέσω της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων, χωρίς ουσιαστικό όφελος για τους πολίτες.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μειώνει τις εισφορές κατά 1%, εις βάρος των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ, ενώ το ΕΣΥ παραμένει υποχρηματοδοτημένο.
Η κ. Τζάκρη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μη συζήτηση πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε τον Μάιο, με τότε πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, και προέβλεπε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στους μισθωτούς. Η πρόταση, εάν υιοθετούνταν, θα εξασφάλιζε στους δημόσιους υπαλλήλους καθαρό ετήσιο όφελος 1,5 μισθού, αποκαθιστώντας μερικώς τον 13ο και 14ο μισθό.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως «ο πιο επιθετικός διαχειριστής ιδιωτικού χρέους», αγνοώντας την ανάγκη για ολιστική ρύθμιση χρεών και ευνοώντας μεγάλες επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων επιβράβευσης. Αναφέρθηκε επίσης στο ανεπαρκές ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ που δεσμεύτηκε για το κόστος στέγασης από το Ταμείο Ανάκαμψης, συγκρίνοντάς το με το 1 δισ. ευρώ που επένδυσε η Πορτογαλία.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, κατέθεσε δύο τροπολογίες:

Επανεισαγωγή της δυνατότητας αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Τροποποίηση του άρθρου 977 του ΚΠολΔ, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στο Δημόσιο έναντι των τραπεζών στα προϊόντα πλειστηριασμών.
Η κ. Τζάκρη πρότεινε επίσης κλιμακωτή φορολόγηση των τραπεζών, με βάση τη δανειοδοτική τους δραστηριότητα, σύμφωνα με το ισπανικό μοντέλο, για να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντικοινωνικό, φορομπηχτικό και αναδιανεμητικό υπέρ των ισχυρών» και δήλωσε ότι το Κίνημα Δημοκρατίας το καταψηφίζει.

Σχετικά Άρθρα