ΚΚΕ: Ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό
Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 1-15, του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την Οδηγία για τον κατώτατο μισθό, ζητά σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Τα άρθρα 1-15 του νομοσχεδίου αφορούν στην «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ» και την «Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Η παρέμβαση Παφίλη
Η οδηγία είναι ό,τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σκοπεύει να βοηθήσει τους εργαζόμενος, αλλά θέλει να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων, για αυτό περνάει και στην πολεμική οικονομία, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τον κατώτατο μισθό που ενσωματώνει σχετική οδηγία της ΕΕ.
Έδωσε, μάλιστα, και μια… συμβουλή σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που έχουν τσακίσει μαζί με όλα τα άλλα αστικά κόμματα με τα μνημόνια τους εργαζόμενους, να συνεργαστούν και να αφήσουν τις δημαγωγίες και τους τσακωμούς ως προς τη μετάφραση της οδηγίας.
Αναφορικά με το γεγονός ότι κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα παρουσιάζονται ως δήθεν υπέρμαχοι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο Θ. Παφίλης ανέδειξε ότι η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει τις κλαδικές ΣΣΕ που έχουν υπογράψει με τους εργοδότες οι οικοδόμοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Για το «δίχτυ ασφαλείας», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση λανθασμένα ισχυρίζεται πως εξυπηρετεί τους εργαζόμενους: «Δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι δίχτυ, ατσάλινο δίχτυ, να μην μπορεί να σπάσει, αλλά θα το σπάσουν οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα».
Απαντώντας στις δήθεν εγγυήσεις τις κυβέρνησης ότι «δεν θα επηρεάζεται από τον συσχετισμό των μεγάλων δυνάμεων» και στα περί «κοινωνικών εταίρων» στην προσπάθειά της και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων να «καταργήσει την πάλη των τάξεων με νόμο», ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ριζικά διαφορετικά συμφέροντα και σκληρή ταξική πάλη ανάμεσα στην εργατική και την αστική τάξη: «Δεν μπορείς να είσαι και με τα δύο, εμείς είναι γνωστό ότι είμαστε με την εργατική τάξη, με τους εργαζόμενους που είναι και αυτοί που παράγουν τον πλούτο και όχι με αυτούς που τον κλέβουν».
Αποκάλυψε, επίσης, τόσο ότι τα 7 κριτήρια που μπαίνουν από το νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα τα καθορίζει η κυβέρνηση, επομένως τα περί «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» αποτελούν «υποκρισία», όσο και ότι οι «κοινωνικοί εταίροι» θα είναι ουσιαστικά οι εργοδοτικές ενώσεις και όχι τα σωματεία των εργαζομένων που υπέγραψαν και την πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό και την κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή, για την οποία κανένα κόμμα δεν έχει πει τίποτα.