Συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ- Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο- Τι ειπώθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ- Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο- Τι ειπώθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ διήρκησε περίπου 40 λεπτά και ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ, καθώς ήδη υπήρξαν σύντομες συναντήσεις πέρυσι στο Λονδίνο, στην COP28 στο Ντουμπάι, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας Λονδίνου βρίσκονταν σε καθοριστικό επίπεδο μετά το περυσινό διπλωματικό επεισόδιο του τότε πρωθυπουργού Συντηρητικού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εκ των πραγμάτων ακύρωσε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, για να μην ακούσει τη συζήτηση για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμενόταν και σήμερα να θέσει το ζήτημα, αν και δεν ήθελε η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων να μονοπωλείται από αυτό το θέμα. Όπως το θέτει ανώτερη κυβερνητική πηγή «το συγκεκριμένο θέμα δουλεύεται στο παρασκήνιο, ώστε να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα και δεν χρειάζεται να τίθεται στο προσκήνιο». Άλλωστε, ο κ. Στάρμερ δεν θεωρείται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει σε πρώτη φάση τον πολυετή δανεισμό των γλυπτών, χωρίς παράλληλα η Ελλάδα να απεμπολήσει την κυριότητά τους.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι συζητήσεις της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο είναι αρκούντως προχωρημένες. Ραντεβού έχει κάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει να οριστικοποιήσει και τη νομική φόρμουλα. Εξελίξεις, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον με το νέο έτος, ενώ και οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα.

Κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στο Λονδίνο μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη κάνουν λόγο για μια συνάντηση που αποτελεί ευκαιρία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων της Αθήνας με το Λονδίνο μέσα σε ένα σκηνικό κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με το βλέμμα εστιασμένο στο Ουκρανικό. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις βρετανικές σχέσεις, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς και τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-2026, καθώς και η συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του τουρισμού.

Σχετικά Άρθρα