Στάρμερ σε Μητσοτάκη:Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία για τα Γλυπτά-Τέθηκε και το Κυπριακό

Στάρμερ σε Μητσοτάκη:Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία για τα Γλυπτά-Τέθηκε και το Κυπριακό

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer, στη Downing Street, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα διεξάγεται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Ωστόσο το θέμα συζητήθηκε στη 40λεπτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κίρ Στάρμερ στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βρετανός πρωθυπουργός είπε στον κ, Μητσοτάκη ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία στις διαπργματεύσεις δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ικανοποίηση διότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι επί της αρχής αντίθετος σε μία συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το BBC οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το Λονδίνο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι σε προχωρημένο στάδιο. Μιλώντας στο βρετανικό μέσο, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη δήλωσε πως οι δύο πλευρές είναι «κοντά σε συμφωνία» αλλά δεν ήταν σίγουρη αν είναι «αρκετά κοντά».

Όπως εξηγεί η ίδια, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει την αποστολή άλλων αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει το «κενό» που θα έμενε σε περίπτωση επιστροφής των Γλυπτών.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι «μυστικές», ξεκαθαρίζει η κα Σταματούδη, προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετάσχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, εκτιμά ότι αυτός θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού».

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως τονίζει η ίδια είναι κάτι για το οποίο «όλοι οι Έλληνες είναι παθιασμένοι» καθώς οι αρχαιότητες αυτές αποτελούν μέρος της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της χώρας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Μητσοτάκης και Στάρμερ συζήτησαν επίσης όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και εκτίμησε ότι η συνάντηση με Σταρμερ αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.

Συζήτησαν για το μεταναστευτικό, αλλά και για τον συντονισμό ενεργειών των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26. Ξεχωριστό κεφάλαιο στις συζητήσεις αποτέλεσαν οι ευρω-βρετανικές σχέσεις.

Η Ελλάδα στηρίζει την αναθέρμανση των σχέσεων της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Στο τραπέζι της συνάντησης ετέθη και το Κυπριακό, εν όψει και της πενταμερούς που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Tatar υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Σχετικά Άρθρα