Μετωπική κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζών- Το θέμα στη Βουλή
Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το θέμα της έκτακτης φορολόγησης των Τραπεζών και μάλιστα μια μέρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη Ανδρουλάκη. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών αποκλείουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία τους ενώ από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει και φέρνει το θέμα στη Βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα καθαρά κέρδη των τραπεζών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο: «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα η τροπολογία αφορά την επιβολή «έκτακτης εισφοράς στα πιστωτικά ιδρύματα του άρθρου 3 του ν. 4261/2014 επί των καθαρών κερδών των ετών 2023-2024».
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «έχει θέσει έγκαιρα στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς και της μείωσης του περιθωρίου επιτοκίου που οδηγεί αφενός σε δυσχερή θέση χιλιάδες δανειολήπτες αλλά και τους Έλληνες αποταμιευτές, οι οποίοι βλέπουν τα επιτόκια των καταθέσεών τους να υπολείπονται σημαντικά του μέσου όρου των τραπεζών της Ευρωζώνης».
Όπως επισημαίνει, «οι ελληνικές τράπεζες σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρωζώνη, αύξησαν ελάχιστα τα επιτόκια καταθέσεων από την περίοδο κατά την οποία άρχισε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων». «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνεχίζουν απρόσκοπτα να διατηρούν υψηλά τα επιτόκια δανεισμού, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν χαμηλά» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως παρά την «ανησυχητική κατάσταση, η κυβέρνηση παραμένει θεατής των εξελίξεων».
«Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη την πολιτική απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των περιθωρίων επιτοκίου και δεδομένης της απουσίας βούλησης των ελληνικών τραπεζών να ευθυγραμμίσουν τα επιτόκιά τους με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κρίνεται αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων, όπως είναι η προτεινόμενη θέσπιση έκτακτης εισφοράς στα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών» σημειώνει.
Προτείνει συγκεκριμένα «τη θέσπιση έκτακτης εισφοράς 5% για τα τραπεζικά ιδρύματα με κέρδη προ φόρων άνω των 400 εκατ. ευρώ, για τα έτη χρήσης 2023, 2024, καθώς σ’ αυτά εμπεριέχονται τα απροσδόκητα κέρδη (υπερκέρδη) που προκύπτουν από τη διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου».
- Την πρόταση αυτή χαιρετίζει και η Κουμουνδούρου με τον Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει στο MEGA, πως την είχε καταθέσει κι ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο.
- Από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την Σύνοδο των κομμουνιστικών κομμάτων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση. Τα ημίμετρα που παίρνονται από την κυβέρνηση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων των λαϊκών οικογενειών», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στο 4o ΟΤ Forum.
- «Αν θες να αλλάξεις την πολιτική στον τόπο βγάζεις το χρήμα και επιτρέπεις στον κόσμο να πολιτευτεί αξιοκρατικά και ισότιμα», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στο 4o OT Forum.
Η κυβερνητική θέση
Μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολογίας στις Τράπεζε στο θέμα τοποθετήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος όμως προανήγγειλε νέα μείωση στις προμήθειες κατά 50%.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές στο σκέλος της είσπραξης εσόδων ώστε να μειώσουμε τους φόρους. Επομένως αν συνεχίσουμε – και θα συνεχίσουμε – να αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή, αυτό είναι μια διαρθρωτική αλλαγή. Δεν πρόκειται για έναν εφάπαξ φόρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χατζηδάκης:
Tη μη έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της μείωσης των προμηθειών των τραπεζών και τις οποίες παρακολουθεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα αναγνώρισε ως μείζον θέμα τη στέγαση και σημείωσε πως και εκεί θα υπάρξουν παρεμβάσεις ουσίας σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Ο Υπουργός μίλησε στην εκπομπή Ωρα Ελλάδας του Open και σε ό,τι αφορά τον φόρο σημείωσε πως οι τράπεζες τώρα μόλις βγήκαν από μια ευαίσθητη περίοδο ενώ υπογράμμισε πως έναντι των υπολοίπων επιχειρήσεων πληρώνουν υψηλότερη φορολογία (DTC- αναβαλλόμενος φόρος) έχοντας έναν συντελεστή 29% έναντι 22% των υπολοίπων εταιριών.
Αυτοί είναι οι λόγοι που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα παρόμοιο μέτρο. Ωστόσο αναγνώρισε την ανάγκη επέκτασης του συστήματος πληρωμών IRIS παντού ώστε αρκετές συναλλαγές να είναι δωρεάν όπως επίσης και την ανάγκη να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών ακόμη και στο μισό σε ότι αφορά αυτές που αφορούν μικρές καθημερινές συναλλαγές.
Επίσης ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για το υψηλό spread μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και των αντίστοιχων χορηγήσεων και σημείωσε την πολύ μεγάλη ψαλίδα έναντι του τι συμβαίνει στη λοιπή Ευρώπη. Ως προς τα ακίνητα δεν είναι βέβαιο το τι μέτρα θα προκριθούν ωστόσο θα αποτελέσουν μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στην αύξηση προσφοράς ακινήτων στην αγορά σε συνεργασία με τις τράπεζες.
- Το βασικό πρόβλημα όπως εντοπίζεται από τις τράπεζες είναι οι ακριβές τιμές στις οποίες μεγάλο μέρος ιδιωτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε με δάνειο λόγω και των χαμηλών μισθών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα πιστωτικά ιδρύματα έχοντας ένα στοκ περίπου 20.000 ακινήτων μπορούν μέσα από κάποιες καίριες παρεμβάσεις να αυξήσουν την προσφορά στην αγορά εφόσον τους επιτραπεί να τα βγάλουν προς πώληση χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν οι τακτοποιήσεις επί των ακινήτων αυτών. Τα συγκεκριμένα ακίνητα έχουν περιέλθει στις τράπεζες μέσω πλειστηριασμών.