Λονδίνο: Συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ με διευρυμένη ατζέντα και για Γλυπτά- Αθήνα: Ονοματολογία για τον ΠτΔ

Λονδίνο: Συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ με διευρυμένη ατζέντα και για Γλυπτά- Αθήνα: Ονοματολογία για τον ΠτΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στη Ντάουνινγκ Στριτ με τον βρετανό πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ, με την επίσημη ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Στην Αθήνα η συζήτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεχίζεται, με την πρόταση του πρωθυπουργού να αναμένεται τον Ιανουάριο.

Στη συνάντηση με Στάρμερ στην ατζέντα θα βρεθεί και το Μεταναστευτικό, όπως και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την διετία 2025 – 26. Πηγές της Ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του Τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα).

Το ενδιαφέρον βέβαια επικεντρώνονται στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς μια σειρά δημοσιευμάτων σε διεθνή μέση ενημέρωσης αναφέρεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Βρετανικό μουσείο. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, ωστόσο ο Κιρ Στάρμερ εκτιμάται πως θα παραπέμψει εκ νέου στις συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο, με την κυβέρνηση των Εργατικών να μην αναμένεται πάντως να φέρει εμπόδια αν τελικά υπάρξει σχετική συμφωνία.

  • Το μομέντουμ πάντως είναι θετικό καθώς σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov το 53% τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στον αντίποδα μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει «πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε, ούτε με τι ταχύτητα θα γίνει αυτή η επιστροφή. Διότι δεν νομίζω ότι μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτό θα γίνει από τη μια στιγμή στη άλλη. Αλλά δεν θέλω να μπω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, παρά μόνο να πω ότι η συζήτηση αυτή με το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ενεργή». Υπογράμμισε όμως πως «οι σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου δεν καθορίζονται μόνο από την επιστροφή των Γλυπτών. Έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμε, έχουμε μια στενή, μια στρατηγική αμυντική, πολιτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μπαράζ δημοσιευμάτων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για το θέμα των Γλυπτών (π.χ. Financial Times, Economist, Telegraph) με κορύφωση το δημοσίευμα του Guardian, ότι οι συνομιλίες σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού μουσείου είναι αρκετά προχωρημένες. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα η όποια συμφωνία θα υποστηρίζεται από μια πολιτιστική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών, με τα Γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα με «αντάλλαγμα» έργα τέχνης που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυλιόμενων εκθέσεων στο Λονδίνο.

Σχετικά με δημοσίευμα του Sky News- που ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έως και τρεις ιδιωτικές συναντήσεις με αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «δεν υπάρχει συνάντηση ιδιωτική του Πρωθυπουργού για τα Γλυπτά τις τελευταίες εβδομάδες».

Ο γρίφος του Προέδρου Δημοκρατίας

Πίσω στην Αθήνα η συζήτηση πάντως για το πρόσωπο που θα προτείνει η ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο παράμένει στο προσκήνιο και τούτο διότι αν να έχει αποσυνδεθεί πλέον με την κυβερνητική θητεία από μόνο του μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικά γεγονότα.

Εκτιμάται ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν θα στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί και μέλη της έχουν προτάξει δημοσίως την προτίμηση τους σε πρόσωπο που προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη.

Η διαδικασία εξελίσσεται σε γρίφο για τον Πρωθυπουργό που ζυγίζει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια των εορτών «στο βουνό», όπως λέει σε συνομιλητές του.

Ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο δήλωσε ότι «δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας» (ΑΝΤ1), επιβεβαιώνοντας με αυτή την διατύπωση ότι δεν είναι στις προθέσεις του η ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου και εξετάζει άλλες υποψηφιότητες. «Το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα».

Με αυτό τον τρόπο έδειξε την πρόθεση του για πρόσωπο ευρείας αποδοχής, χωρίς να αποκλείει να είναι ένα κεντροδεξιό στέλεχος που ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να τύχει ευρύτερης συναίνεσης. Η βασική επιδίωξη, όμως, της κυβέρνησης είναι να συσπειρωθεί γύρω από την πρόταση η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ χωρίς να υπάρξουν διαρροές.

  • Στην ονοματολογία ο Νίκος Δένδιας,φρόντισε για τέταρτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες να εκφράσει δημόσια την άρνηση του στο ενδεχόμενο να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς μιλώντας, στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου εξέφρασε την πρόθεση του να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η συζήτηση για πιθανή υποψηφιότητα του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν τότε ότι είναι από τα πρόσωπα που σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης να αντικαταστήσουν την κ. Σακελλαροπούλου και ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι γίνονταν και μετρήσεις για την απήχηση μίας τέτοιας πρότασης στο εκλογικό σώμα. Τα υπέρ της υποψηφιότητας του είναι ότι συσπειρώνει την βάση και τους βουλευτές του κόμματος, ενώ δεν έχει αντιπάθειες στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, όμως, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να βγει από το κάδρο δηλώνοντας στις 7 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας, το όνομα του οποίου, επίσης, εμπλέκεται στις συζητήσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας επιχείρησε να βάλει φρένο στην εμπλοκή του. «Θεωρώ πολύ άκομψη  αυτή τη συζήτηση, γιατί υπάρχει πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά την άποψή μου κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.  Άρα, τη  θεωρώ εντελώς άκομψη και άτοπη και εκτός τόπου και χρόνου, συγγνώμη που απαντάω έτσι, αλλά πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό». Βέβαια, δεν είναι ένα καθαρό «όχι, δεν ενδιαφέρομαι», όπως ερμήνευσαν βουλευτές την απάντηση του.

Στα πηγαδάκια της Βουλής έχει επανέρθει το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, που θα μπορούσε να τύχει ευρύτερης στήριξης, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ καθώς υπήρξε Πρωθυπουργός στην πρώτη συγκυβέρνηση. 

Σχετικά Άρθρα