Ζούκερμπεργκ: Σχεδιάζει την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου γύρω από τον κόσμο

Ζούκερμπεργκ: Σχεδιάζει την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου γύρω από τον κόσμο

Η Meta, η τεχνολογική εταιρεία υπό την ηγεσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της για την παγκόσμια ψηφιακή υποδομή με την πρόσφατη προσάραξη του υποθαλάσσιου καλωδίου Anjana στη Σανταντέρ της Ισπανίας. Το καλώδιο οπτικών ινών συνδέει το Myrtle Beach της Νότιας Καρολίνας (ΗΠΑ) με την πρωτεύουσα της Κανταβρίας, με μήκος 7.121 χιλιόμετρα και χωρητικότητα σχεδόν 500 terabits ανά δευτερόλεπτο, χάρη στα 24 ζεύγη οπτικών ινών που διαθέτει.

Το έργο Anjana αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Meta να αναπτύξει υποδομές δικτύου τελευταίας γενιάς. Η κίνηση αυτή ενισχύει τις προηγούμενες επενδύσεις της εταιρείας στην Ισπανία, καθιστώντας τη χώρα κομβικό σημείο για τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.

Ωστόσο, η Meta δεν σταματά εδώ. Η εταιρεία σχεδιάζει ένα φιλόδοξο έργο για την κατασκευή ενός παγκόσμιου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών, μήκους άνω των 40.000 χιλιομέτρων, με επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Το καλώδιο αυτό θα καλύπτει διαδρομές από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Ινδία, περνώντας από τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, και θα μεταμορφώσει τη ροή δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TechCrunch, η Meta θα είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης και χρήστης του συστήματος, εξασφαλίζοντας πλήρη έλεγχο στη ροή δεδομένων παγκοσμίως. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες της εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας αφιερωμένη υποδομή για την εκπαίδευση και λειτουργία προηγμένων μοντέλων.

Το καλώδιο δεν στοχεύει μόνο στη διασφάλιση της ποιότητας και της χωρητικότητας των υπηρεσιών της Meta, αλλά και στην αποφυγή διαδρομών μέσω γεωπολιτικά ευαίσθητων περιοχών, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στη ροή δεδομένων.

Αν και το έργο βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αναμένεται η Meta να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες στις αρχές του 2025. Οι πληροφορίες αυτές θα περιλαμβάνουν τη διαδρομή, τη χωρητικότητα και τους στόχους πίσω από τη σημαντική αυτή επένδυση.

Με αυτή την πρωτοβουλία, η Meta ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, επιδιώκοντας να συνδέσει τον κόσμο και να ηγηθεί στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη και τη διαχείριση της ροής δεδομένων.

Σχετικά Άρθρα