ΒΟΥΛΗ: Κινητικότητα στην “αριστερή πτέρυγα”- Τρεις σκληρές αντιπαραθέσεις πριν από τη μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού

 ΒΟΥΛΗ: Κινητικότητα στην “αριστερή πτέρυγα”-  Τρεις σκληρές αντιπαραθέσεις πριν από τη μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου “Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας”, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρόβα τζενεράλε ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει η συζήτηση δύο σημαντικών νομοσχεδίων αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια.

Πρόκειται:

  • για το φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που φέρει τον τίτλο “Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις”  που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο (3/12) και μεθαύριο(4/12) και
  • το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό με τον τίτλο “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027” που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Πέμπτη (5/12) και την Παρασκευή (6/12).

Και στα δύο νομοσχέδια αναμένεται να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  ενδεχομένως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ΄ όλης της ύλης εκ νέου αντιπαράθεση και μετωπική σύγκρουση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευση με έμφαση στην ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

  • Το ενδιαφέρον είναι ότι τα  κόμματα του προοδευτικού τόξου αναμένεται να έχουν κοινή στάση και  να  καταψηφίσουν και τα δύο νομοσχέδια επί της αρχής. Παράλληλα  δεν είναι τυχαίο των διεργασιών ιδίως στο χώρο της κεντροαριστεράς ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης είναι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που εκφράστηκαν θετικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας μιλώντας στο  ρ/σ “Παραπολιτικά” απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη αλλά δεν είπε κάτι ανάλογο για τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για  τον οποίο δήλωσε ότι “σέβεται”.

Αλλά και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, στον ίδιο ρ/σ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ “δεν έχει τα βαρίδια του κυβερνητικού παρελθόντος, δεν έχει λερώσει τα χέρια του με κυβερνητικές αποφάσεις, με μνημόνια. Από αυτή την άποψη είναι μια άλλη περίπτωση από πρόσωπα τα οποία έφεραν και επέβαλλαν μνημόνια”

  • Να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει καλή σχέση τόσο με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο όσο και με τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια κοινών πρωτοβουλιών και συμμαχιών με προοδευτικό πρόσημο  σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε πρώτη φάση.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για να αναδείξει τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα της αριστεράς, τα οποία θεωρούν από κοινού ότι η κυβέρνηση επικαλείται τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με αλγόριθμο όχι για να απαγορευτεί η μείωσή του αλλά για να αποκλειστεί ενδεχόμενη μεγαλύτερη αύξησή του μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σχετικά Άρθρα