Συρία: Τι σημαίνουν οι διπλωματικές κινήσεις του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών σε Δαμασκό και Άγκυρα
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η Τεχεράνη και οι ομάδες αντίστασης, όπως τις χαρακτήρισε, υποστηρίζουν τη Συρία και ότι η χώρα του συμμερίζεται την ανησυχία της Τουρκίας για τις τρέχουσες εξελίξεις. Ο Αραγτσί, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δαμασκό την Κυριακή και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι αυτοί που χαρακτήρισε ως μαχητές στη Συρία έχουν κάνει λάθος στους υπολογισμούς τους και ότι ο συριακός στρατός και η κυβέρνηση είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσουν.
Η περιοδεία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία που ξεκίνησαν την Τετάρτη, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν τη μεγαλύτερη αιφνιδιαστική επίθεση των τελευταίων ετών στην επαρχία του Χαλεπίου, όπου κατάφεραν να προελάσουν και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, παράλληλα με τον έλεγχο δεκάδων πόλεων στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα.
- Νωρίτερα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Αραγτσί επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς τη συριακή κυβέρνηση, τον λαό, τον στρατό και τον «άξονα της αντίστασης» απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε τρομοκρατία και ισραηλινή επιθετικότητα.
Ο Ιρανός Υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος της Τεχεράνης είναι η διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή και ότι οι στόχοι εκείνων που χαρακτήρισε ως τρομοκράτες στη Συρία συμπίπτουν με εκείνους των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την ανάφλεξη πολέμων και την αντιστάθμιση της αποτυχίας κατά του άξονα της αντίστασης.
- Η συριακή προεδρία ανέφερε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε «τη σημασία της υποστήριξης των συμμάχων και των φίλων για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων που υποστηρίζονται από το εξωτερικό».
Το Ιράν και η Ρωσία είναι βασικοί σύμμαχοι της Δαμασκού και αύξησαν την υποστήριξή τους μετά την εξέγερση του 2011 στη Συρία που απείλησε την εξουσία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
- Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη ανοικτή συνεδρίαση για την κατάσταση στη Συρία την Τρίτη.
Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν κάλεσε τα βασικά συριακά και διεθνή μέρη να συμμετάσχουν σε σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση διεξόδου από τη σύγκρουση και να επικεντρωθούν σε μια πολιτική λύση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.
- Ο Πέντερσεν δήλωσε ότι κανένα συριακό μέρος δεν μπορεί να επιλύσει τη σύγκρουση στρατιωτικά και ότι χωρίς διαπραγματεύσεις, η Συρία κινδυνεύει με περαιτέρω διαίρεση, επιδείνωση και καταστροφή.
Το ψήφισμα 2254, τον Ιανουάριο του 2016, το οποίο ψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στη Συρία, ενώ τονίζει ότι ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και εκλογές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό κάθε επίθεσης κατά αμάχων.
Ωστόσο, η διαφωνία σχετικά με την ερμηνεία του κειμένου του ψηφίσματος όσον αφορά τη μεταβατική κυβέρνηση και τον ρόλο του Άσαντ στο μέλλον της Συρίας, καθώς και η αναβλητικότητα του καθεστώτος να συμμετάσχει σε σοβαρές συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, οδήγησαν στη μη εφαρμογή του μέχρι σήμερα.