Γεωργία: Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη χρήση βίας εναντίον φιλοευρωπαίων διαδηλωτών

Γεωργία: Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη χρήση βίας εναντίον φιλοευρωπαίων διαδηλωτών

Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη διάλυση με τη βία φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων στη Γεωργία. «Πεδίο μαχών» οι δρόμοι και οι γειτονιές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών δεν είναι αποδεκτή και ότι η γεωργιανή κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του γεωργιανού λαού», τόνισε η Κάλας από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Η Κάλας εκτίμησε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Γεωργία έχει «ξεκάθαρα επιπτώσεις» στις σχέσεις της με την ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι 27 χώρες μέλη εξετάζουν διάφορες «επιλογές» για τον τρόπου που θα αντιδράσουν, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων στην Τιφλίδα.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Γεωργία

Συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην Τιφλίδα, μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, μεταξύ της αστυνομίας και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, για τρίτη συνεχή νύχτα.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης της Γεωργίας να αναβάλει ως το 2028 τις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο βιαστικά γύρω στις 02:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας) αφού η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού για να τους διαλύσει.

Δεκάδες άνθρωποι έτρεψαν στους δρόμους βήχοντας και προσπαθώντας να καθαρίσουν τα μάτια τους λόγω των δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι «οι ενέργειες κάποιων ατόμων που συμμετείχαν στη διαδήλωση έγιναν βίαιες λίγο μετά την έναρξή της» και πρόσθεσε ότι η αστυνομία απάντησε «σύμφωνα με τον νόμο».

Το ίδιο σενάριο «κάθε φορά», σχολίασε ο 28χρονος διαδηλωτής Μάτε Νταμένια, Συνηθισμένος στις διαδηλώσεις δήλωσε ότι δεν έχει τραυματιστεί ποτέ, αλλά «οι περισσότεροι» φίλοι του έχουν τραύματα στο σώμα και το πρόσωπο, κάποια από τα οποία οφείλονται στις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

«Ψηφίσαμε υπέρ της ΕΕ, υπέρ της ελευθερία, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και τι κάνει η κυβέρνησή μας; Ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε η 32χρονη Άνι Μπαχτουριντζέ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα