Washington Post: Άμεση και δυνητικά καταστροφική απειλή για την Ευρώπη ο Oreshnik

Washington Post: Άμεση και δυνητικά καταστροφική απειλή για την Ευρώπη ο Oreshnik

Η αποφασιστικότητα του Κιέβου να νικήσει την Ουκρανία, να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, να διχάσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς, να αποτρέψει την ευρωπαϊκή υποστήριξη στην Ουκρανία και να απειλήσει την ασφάλεια των Ευρωπαίων μπορεί να ενισχυθεί με τη χρήση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik. Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Oreshnik συνιστά άμεση και ενδεχομένως καταστροφική απειλή για την Ευρώπη, ακόμα κι αν είναι εξοπλισμένος μόνο με συμβατικό οπλισμό!

Σηματοδοτεί αυτό που ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες όπλων βλέπουν ως την έναρξη μιας νέας ευρωπαϊκής κούρσας εξοπλισμών που θα μπορούσε να διαρκέσει για δεκαετίες και να καταναλώσει δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες του ΝΑΤΟ και στη Ρωσία, με τη Μόσχα να τροφοδοτεί ήδη περίπου το 40% του προϋπολογισμού της σε στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, η μείωση στο «κατώφλι» της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, βαθαίνει την ασάφεια σχετικά με το πότε η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς ο Πούτιν επιδιώκει να καλλιεργήσει την αβεβαιότητα και να ενισχύσει τους φόβους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ενόψει της ορκωμοσίας του Τραμπ.

«Βρισκόμαστε σε μια κούρσα εξοπλισμών και πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα 20 χρόνια»

Ενώ πριν η Μόσχα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ενάντια σε μια συμβατική επίθεση που απειλούσε την ίδια την ύπαρξή της, πλέον θα τα αξιοποιήσει σε τυχόν «κρίσιμη απειλή» για την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας. Επιπλέον θα τα χρησιμοποιήσει ακόμα και εναντίον μιας μη πυρηνικής δύναμης -όπως η Ουκρανία- που χρησιμοποιεί το όπλα μιας πυρηνικής δύναμης, πχ των ΗΠΑ.

Αμερικανικό Πεντάγωνο και δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο Oreshnik βασίστηκε πιθανότατα στον πύραυλο RS-26 Rubezh, ο οποίος δοκιμάστηκε πολλές φορές πριν από μια δεκαετία, αλλά μπήκε στο ράφι επίσημα το 2018 και τώρα χρησιμοποιήθηκε.

Ο Decker Eveleth, αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης CNA, είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει αεροπορικές βάσεις και στρατιωτικούς στόχους σε μια ευρεία περιοχή της Ευρώπης με λίγα μόνο συμβατικά οπλισμένα Oreshnik, και ότι η πυρηνική ικανότητα του όπλου φέρει μια εντυπωσιακή πυρηνική απειλή.

«Ο Όρεσνικ έχει πιθανώς την ικανότητα να μεταφέρει έξι πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη σε περίπου 15 με 20 λεπτά και λόγω της ταχύτητας και της τροχιάς που θα πετούσε ο πύραυλος, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί», είπε.

Ο Αλεξάνδτερ Γκράεφ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη και Πολιτική Ασφάλειας που εδρεύει στο Αμβούργο, πιστεύει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μιας «νέας εποχής πυραύλων». Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν σχέδια για εναλλαγή αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Γερμανία ξεκινώντας το 2026 -προκαλώντας μια έντονη απάντηση από τη Μόσχα- ενώ πολλά κράτη έχουν ενταχθεί σε ένα σχέδιο υπό τη Γαλλία, το European Long-Range Strike Approach (ELSA). ), για την ανάπτυξη ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

«Βρισκόμαστε σε μια κούρσα εξοπλισμών και πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα 20 χρόνια», είπε ο Γκράεφ. «Και αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί είναι ότι αυτά τα διαφορετικά μέρη -Ρωσία, κράτη στην Ευρώπη, ΗΠΑ- αυξάνουν τα οπλοστάσια τους επειδή δεν έχουν ακόμη τους αριθμούς για να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά αυτά τα όπλα και να καταστρέψουν τους πολλούς στόχους που είναι πιθανώς εκεί».

Θέλει να διχάσει τον κόσμο, λένε τα «γεράκια»

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, ορισμένοι αμφιβάλλουν για τη βούληση του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις μεταξύ των κρατών, πλευρίζοντας τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν.

«Δεν νομίζω ότι τα σχέδια στη Μόσχα είναι πραγματικά να κάνουν έναν πυρηνικό πόλεμο. Το όπλο παραμένει ο για να φοβίζει. Είναι πρώτα απ’ όλα ψυχολογικός πόλεμος και νομίζω ότι είναι αρκετά επιτυχημένος. Αυτή η προπαγάνδα λειτουργεί», είπε Ο Μπόρις Μποντάρεφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης και ειδικός στον έλεγχο των όπλων και την παγκόσμια ασφάλεια. «Είναι ουσιαστικά απλώς μια παρανόηση για το πώς να αντιμετωπίσεις τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Πούτιν, συνέχισε ο Μποντάρεφ, δεν θα έκανε καμία συμφωνία με τον Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εκτός αν του έδινε μια νίκη επί του Κίεβου, αποκλείοντας την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ και αφήνοντας το κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος στα χέρια της Ρωσίας. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για τον Ρώσο ηγέτη να αντιμετωπίσει την Ευρώπη στο μέλλον, ενδεχομένως ακόμη και να εισβάλει σε ένα από τα έθνη της Βαλτικής.

«Δεν θέλει να διχάσει την Ουκρανία. Θέλει να διχάσει τον κόσμο. Θέλει τη δική του σφαίρα επιρροής όπου κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν μπορεί να μπει χωρίς την άδειά του. Δεν ξέρω γιατί οι Αμερικανοί δεν το βλέπουν, γιατί αν κάνουν συμφωνία με τον Πούτιν, θα του παραδώσουν αυτή τη νίκη».

Δεν προβλέπεται από τις συνθήκες

O πύραυλος Oreshnik, σύμφωνα με του δημοσίευμα, θα είχε αποκλειστεί βάσει της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) του 1987 μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, η οποία απαγόρευε πυραύλους με βεληνεκές 310 έως 3.400 μίλια. Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συνθήκη το 2019 καθώς η Ουάσινγκτον ισχυρίστηκε ότι την είχαν παραβιάσει οι Ρώσοι. Βέβαια, το αμερικανικό δημοσίευμα, παραλείπει να τονίσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχα επικρίνει σφοδρά την απόσυρση των ΗΠΑ, ενώ οι Ρώσοι ζήτησαν αποδείξεις από τους Αμερικανούς για τους ισχυρισμούς τους.

«Είχαμε μια συνθήκη που απαγόρευε αυτό το είδος πυραύλου, και αυτό ήταν για καλό λόγο. Ήταν επειδή θεωρήθηκαν πολύ αποσταθεροποιητικά», δήλωσε ο Φρανσουά Ντίαζ Μωρίν, ειδικός στα πυρηνικά στο Bulletin of the Atomic Scientists, αναφερόμενος στην ταχύτητα του πυραύλου, τις πολλαπλές στοχευμένες κεφαλές του και την πιθανότητα μιας καταστροφικής παρεξήγησης που δημιουργήθηκε από διπλές συμβατικές και πυρηνικές δυνατότητες.

«Μόλις εκτοξευθεί, αυτός ο πύραυλος φτάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέσα σε 12 έως 16 λεπτά. Είναι πολύ λίγος χρόνος για να μπορέσεις να αντιδράσεις, να το εντοπίσεις. Και στη συνέχεια σε αυτό προστίθεται μια πιθανότητα ότι θα μπορούσε να έχει μια πυρηνική κεφαλή μέσα σε πολλά από αυτά. Δίνει πολύ λίγο χρόνο για να ξέρεις τι σου έρχεται».

Ακόμη και όταν η Ευρώπη αφυπνίζεται στην ανάγκη να αποτρέψει τη Ρωσία, δεν μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στον Πούτιν, ο οποίος έχει προσανατολίσει το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής οικονομίας στον πόλεμο και την παραγωγή όπλων, είπε Φρανσουά Ντίαζ Μωρίν, συνιστώντας στους Ευρωπαίους να αποκτήσουν προβάδισμα για την ασφάλειά τους.

Σχετικά Άρθρα