Δραματικές ώρες στη Συρία: Πληροφορίες για πραξικόπημα κατά του Άσαντ – Κινήσεις στρατιωτικών
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό μέγαρο και στην έδρα του Γενικού Επιτελείου του Συριακού στρατού, καθώς και για την παύση της εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης, έχουν προκαλέσει εικασίες για μια πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Σε ποστ του Babak Taghvaee αναφέρεται ότι ο Brigadier Hassam Louka, αρχηγός της Γενικής Ασφάλειας του καθεστώτος του Assad, ηγείται πραξικοπήματος εναντίον του Assad στη Δαμασκό. Σύμφωνα με το ποστ, στρατιώτες του Συριακού Στρατού προσπαθούν να συλλάβουν την οικογένεια Assad. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, και το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην ήδη εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Συρίας.
#BREAKING: Chief of the General Security Directorate of the Assad regime, Brigadier Hassam Louka is currently leading a coup detat against Assad in #Damascus, capital city of #Syria. He is leading a group of #Syrian Army soldiers who are trying to capture Assad family. pic.twitter.com/a9Cwrs4xRu
— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) November 30, 2024
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις για αναταραχές και εκτεταμένες αντιδράσεις στη Δαμασκό, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη πληροφορία από αξιόπιστες πηγές που να αποδεικνύει την πραγματοποίηση πραξικοπήματος αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση στη Συρία παραμένει περίπλοκη, με διάφορες ομάδες να διεκδικούν την εξουσία, και γι’ αυτό η επαλήθευση των πληροφοριών είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις παραμένουν ρευστές και οι ειδήσεις πρέπει να εξετάζονται με προσοχή λόγω της αστάθειας της περιοχής.
Νωρίτερα, ομάδες ανταρτών κατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, καθώς και στρατηγικές τοποθεσίες στις γειτονικές επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα σήμερα, σε μια ευρεία αιφνιδιαστική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά των δυνάμεων του καθεστώτος τουΜπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ένας συνασπισμός ομάδων στον οποίο κυριαρχεί το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, και σύμμαχοί τους, Σύροι αντάρτες, «κατέλαβαν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπιού», στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης, μετά την «υποχώρηση» των κυβερνητικών δυνάμεων», ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Πρόσθεσε ότι οι αντάρτες κερδίζουν επιπλέον εδάφη στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, παίρνοντας τον έλεγχο «δεκάδων στρατηγικών τοποθεσιών χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση».
Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που πήραν τον έλεγχο στο Χαλέπι
Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα από την επιστροφή των τζιχαντιστών, την Παρασκευή, στο Χαλέπι,
τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή δύο ημερών κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία τερματίζει τη σχετική ηρεμία των τελευταίων ετών στη βορειοδυτική Συρία.
Το ερώτημα που τίθεται ολοένα και πιο πολύ, όμως, τις τελευταίες ώρες είναι ποιοι είναι οι αντάρτες που καταλαμβάνουν τον έλεγχο της δεύτερης πόλης της Συρίας.
Οι δυνάμεις των ανταρτών μέχρι το Σάββατο είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού.
Η αιφνιδιαστική επίθεση προκάλεσε τα πρώτα ρωσικά πλήγματα στο Χαλέπι από το 2016 και τότε ο συριακός στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από την πόλη.
Της επίθεσης ηγήθηκε η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) η οποία έχει μακρά ιστορία στη συριακή σύγκρουση.
Ποιοι είναι οι Hayat Tahrir al-Sham;
Η HTS δημιουργήθηκε με το όνομα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το 2011 ως θυγατρική της Αλ Κάιντα.
Ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, συμμετείχε επίσης στη συγκρότησή του.
Η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham θεωρήθηκε μία από τις πιο θανατηφόρες από τις ομάδες που συντάχθηκαν εναντίον του προέδρου Άσαντ.
Το 2016, ο ηγέτης της ομάδας, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, διέκοψε τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, διέλυσε την Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και δημιούργησε μια νέα οργάνωση, η οποία πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ όταν συγχωνεύτηκε με διάφορες άλλες παρόμοιες ομάδες ένα χρόνο αργότερα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πόλεμος στη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έμοιαζε σαν να είχε τελειώσει.
Η κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ορισμένα άλλα μέρη της Συρίας παραμένουν εκτός του άμεσου ελέγχου του.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περιοχές με κουρδική πλειοψηφία στα ανατολικά, οι οποίες είναι λίγο έως πολύ διαχωρισμένες από τον έλεγχο του συριακού κράτους από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης.
Στον νότο, όπου ξεκίνησε η επανάσταση κατά της εξουσίας του Άσαντ το 2011, συνεχίζονται κάποιες, αν και σχετικά υποτονικές, αναταραχές.
Στην αχανή συριακή έρημο, τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.
Στα βορειοδυτικά, η επαρχία Ιντλίμπ κυριαρχείται από ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών που οδηγήθηκαν εκεί στο αποκορύφωμα του πολέμου.