Βουλή:Έντονη αντιπαράθεση της Κεραμέως με την Αντιπολίτευση,για τον κατώτατο μισθό
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε -και στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής- η αντιπαράθεση μεταξύ της Υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς.
Η κ. Κεραμέως, κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ξεκαθαρίσουν «αν συμφωνούν ή όχι σε ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό πάνω από τα 950 ευρώ», ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης την κατηγόρησαν για τακτικισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν ενσωματώνονται το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ ΚΚΕ και Νέα Αριστερά δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΕΛ.ΛΥ, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η Υπουργός Εργασίας, κατά του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον εισηγητή του, Παύλο Χρηστίδη να αποσαφηνίσει τη θέση του κόμματος του, μετά και τις δηλώσεις, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, της επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού, ‘Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού, όπως ισχυρίστηκε.
«Στο νομοσχέδιο, διαφαίνονται δύο θέσεις. Η θέση της κυβέρνησης, που λέει ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά με ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας τα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που λένε χωρίς το κατώφλι και το όριο ασφάλειας για ελάχιστο κατώτατο μισθό 950 ευρώ.
Να τοποθετηθούν σε αυτό το ερώτημα αν προτείνουν παραπάνω και όχι λιγότερα και σε τι τα ενοχλεί να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από το ενδεχόμενο μη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ή μικρότερο από τα 950 ευρώ κατώτατο μισθό.
Η κ. Διαμαντοπούλου σήμερα, όταν ρωτήθηκε είπε ότι μπορεί να πάει και στα 1000 ευρώ ή τα 1500 ευρώ ο κατώτατος μισθός, αλλά μπορεί να είναι και λιγότερος και να μειωθεί κάτω από τα 950 ευρώ. Πρέπει να εξηγήσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί να υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, όταν από την ευρωπαϊκή οδηγία, προκύπτει ρητά απαγόρευση κάθε μείωσης μισθού. Να απαντήσει στο σαφές ερώτημα γιατί να μην υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από 950 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, κατήγγειλε την κυβέρνηση, αλλά και την υπουργό Εργασίας για διαστρέβλωση τόσο των θέσεων των κοινωνικών εταίρων όσο και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Όπως είπε ο κ. Χρηστίδης, «γνωρίζει πολύ καλά η υπουργός Εργασίας, ότι η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη με τους κοινωνικούς εταίρους είχε προγραμματιστεί 20 μέρες πριν την Διάσκεψη των Προέδρων, που όλος τυχαίως προσδιόρισε την συζήτηση του νομοσχέδιου την ίδια μέρα. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, είχε αποφασίσει πολύ νωρίτερα, και πριν την Διάσκεψη των Προέδρων να κάνει κοινωνικό διάλογο. Αυτό προφανώς ενόχλησε. Ποιος λοιπόν κάνει τακτικισμούς; » ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης και συνέχισε:
«Σε αυτό το νομοσχέδιο, που αφορά το μέλλον των εργαζομένων, είναι προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι το καλό των εργαζομένων και η αποκατάσταση των αδικιών. Όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, με καθαρό τρόπο στην Επιτροπή, απάντησαν ότι είναι υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου για την υπογραφή της σύμβασης εργασίας».
Ο κ. Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στην ουσία αυτό που κάνει είναι να αποφασίζει η ίδια κατά το δοκούν αν θα αυξήσει ή ακόμα και να μειώσει τους μισθούς, για αυτό και αφαιρεί από την κοινοτική οδηγία, την αρμοδιότητα αυτή, που είχαν οι κοινωνικοί εταίροι».
«Η κατεύθυνση της κοινοτικής οδηγίας αποτελεί καλή ευρωπαϊκή τακτική και έχει να κάνει με τον τρόπο που η χώρα πρέπει να πορεύεται. Όλη η Αντιπολίτευση συμφωνεί ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η κυβέρνηση ωστόσο, μας καλεί να αποφασίσουμε σε μία προειλημμένη απόφαση της, που είναι σε άλλη κατεύθυνση από το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας, και έχει υιοθετηθεί από μία ισχνή μειοψηφική μερίδα κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο στόχος και ο σκοπός της κοινοτικής οδηγίας δεν επιτυγχάνεται με τον τρόπο που θέλει η κυβέρνηση, η οποία δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για τον τρόπο που προκύπτει ο αλγόριθμος. Συλλέγει απλώς γνώμες, και είναι ελεύθερη ακόμα και να καταρτίσει μείωση μισθών. Επί της ουσίας, διατηρεί ένα άδικο σύστημα, χωρίς καμία δέσμευση», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.
Υποστήριξε ακόμα ότι « με τα άρθρα πέντε και έξι, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού εκχωρείται σε ένα αλγόριθμο ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του σοβαρά οικονομικά στοιχεία και δεν προσφέρει καμία εξασφάλιση για καλύτερη διαβίωση των εργαζομένων για να τους βγάλει από τις τελευταίες θέσεις εξαθλίωσης τους, καθώς βρίσκονται στην 11η θέση στην ΕΕ.
«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά έχει και ένα δικό της εφεύρημα, για τον τρόπο που υπολογίζονται οι κατώτατοι μισθοί.
Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν ο κατώτατος μισθός περιλαμβάνει και τους 13ο και 14ο μισθούς και η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν η εξίσωση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα τους συμπεριλαμβάνει.
Κανείς δεν διαφωνεί με την αύξηση και την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού. Το θέμα είναι, ποιοι θεωρούν ότι πρέπει να εξασφαλίζεται μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες», κατέληξε ο κ. Χρηστίδης.
Επίθεση στη κυβέρνηση, εξαπέλυσε και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει την υπονόμευση των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων, ενώ φέρνει ένα νομοσχέδιο στο οποίο σκόπιμα δεν ενσωματώνει ορθά την κοινοτική οδηγία».
«Αν, όπως λέτε, είσαστε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων θα φέρνατε διατάξεις που θα τις ενίσχυαν. Παρά το γεγονός ότι από το 2018 έχουμε βγει από τα Μνημόνια, εσείς από τον Αύγουστο του 2019 συνεχίζετε να λειτουργείτε υπονομευτικά ως προς τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, άρα έχουμε αμφιβολίες αν είστε υπέρ, γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα τέτοιο στη διακυβέρνηση σας», ανέφερε ο κ. Καλαματιανός.
Όπως είπε, «η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που θεσμοθέτησε τον κατώτατο μισθό με νόμο και με την ίδια ευκολία μπορεί να νομοθετήσει και για την μείωση του κατώτατου μισθού».
Ακόμα, αμφισβήτησε ότι «εξισώνονται οι μισθοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», τονίζοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει η κυβέρνηση να επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο που καταργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων.
«Όχι μόνο δεν συμβάλλετε για να διορθωθεί η αρνητική κατάσταση που εσείς δημιουργήσατε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά τις υπονομεύετε ακόμα παραπάνω. Την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας την παραπέμπετε στις καλένδες, μακριά από το πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας», κατέληξε ο κ. Καλαματιανός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επικρίσεις των υπόλοιπων εισηγητών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «καμία προστασία και κανένα φιλεργατικό μέτρο, στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας, δεν ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι « με όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την κοινωνική οδηγία νομιμοποιείται όλο το αντιεργατικό πλαίσιο των μνημονίων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει ασύστολα τους εργαζόμενους ισχυριζόμενη ότι απαγορεύει την μείωση μισθών και δημιουργεί δίχτυ προστασίας».
«Αυτό που δημιουργεί είναι μια ακόμα ομπρέλα προστασίας στους ισχυρούς απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων», πρόσθεσε ο κ. Κατσώτης.
Για «σκόπιμα ακαθόριστο και ρευστό νομοθετικό τοπίο, για τους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων», έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ενώ η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου υποστήριξε ότι, «το νομοσχέδιο παραχαράσσει και παραβιάζει και το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος ΝΙΚΗ, Νίκος Παπαδόπουλος, μίλησε για αναξιόπιστο αλγόριθμο ενώ ο εκπρόσωπος των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν δεσμευτικές προβλέψεις, όπως ζήτησαν οι κοινωνικοί εταίροι.