Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά ή μπλοφάρει; Διεθνολόγος ερμηνεύει τις απειλές

Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά ή μπλοφάρει; Διεθνολόγος ερμηνεύει τις απειλές

Αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο έναρξης πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο διεθνολόγος και αναλυτής της δεξαμενής σκέψης «Strategy International», Θράσος Ευτυχίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι καταγράφεται μία πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση, αφού έχει χαθεί η λογική.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ethnos.gr, εκφράζει την εκτίμηση ότι το πιθανότερο σενάριο είναι τελικά να γίνουν βήματα πίσω και από τις δύο υπερδυνάμεις, ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση. Οι μεν ΗΠΑ να απαγορεύσουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα ισχυρού βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας και από την αντίθετα πλευρά ο Πούτιν να σταματήσει την απειλή χρήσης πολύ ισχυρών όπλων στον πόλεμο.

Κάνει επίδειξη;

«Είναι γεγονός ότι έχουμε μπει σε μία πολύ επικίνδυνη περίοδο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Φαίνεται ξεκάθαρα από τις επίσημες δηλώσεις ότι έχει χαθεί η λογική και φτάσαμε σε μία επικίνδυνη κλιμάκωση. Εκτιμώ, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε στη χρήση πυρηνικών όπλων. 

Οι πύραυλοι από την πλευρά της Ρωσίας που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως συμβατικά όπλα. Πολύς λόγος έγινε τελευταία για το διηπειρωτικό ρωσικό πύραυλο ‘’Σαρμάτ’’, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη ταχύτητα αλλά η κένωσή του χτυπάει το στόχο, χωρίς να γίνεται πυρηνική έκρηξη. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση ο Πούτιν δεν θα θέλει να ρίξει πυρηνικά στην Ουκρανία, αφού αυτά θα είχαν συνέπειες και στο δικό του λαό. Θα υπήρξε μόλυνση και στο δικό του έδαφος», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ευτυχίδης.

Κατά τον ίδιο, εκείνο που φαίνεται ότι ενδεχομένως κάνει ο Πούτιν, είναι μία επίδειξη του νέου του οπλοστασίου.

«Ο Πούτιν φαίνεται ότι κάνει μία επίδειξη των πυραυλικών δυνατοτήτων που διαθέτει. Προσπαθεί να δείξει ότι κανένα αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει το δικό του πυραυλικό οπλοστάσιο», σημειώνει ο διεθνολόγος.

Σταδιακή αποκλιμάκωση

Κατά τον κ. Ευτυχίδη, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δύο τρόποι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ένας είναι οι ΗΠΑ να σταματήσουν να ενισχύουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία, κάτι που αναπόφευκτα θα σημάνει ήττα της και ο δεύτερος να γίνει αυτό μέσω της ισχύος των όπλων. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα οδηγηθούμε σε μία κλιμάκωση.

«Είναι δεδομένο ότι, αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να ενισχύουν την Ουκρανία, θα σταλεί ένα λάθος μήνυμα προς όλες τις χώρες που στηρίζουν την άμυνά τους σε αυτές. Δεν αναφέρομαι μόνο σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε άλλες, όπως την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Υπάρχουν δυνατότητες για μία δίκαιη συνθηκολόγηση από την πλευρά της Ουκρανίας, ωστόσο, αυτό προϋποθέτει να γίνουν σοβαρά βήματα και από τις δύο πλευρές προς την αποκλιμάκωση. 

Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης να κάνουν ένα βήμα πίσω και να απαγορεύσουν στην Ουκρανία τη χρήση δυτικών όπλων στο έδαφος της Ρωσίας. Αυτό αμέσως θα σημάνει τον τερματισμό από την πλευρά της Ρωσίας της απειλής χρήσης πολύ ισχυρών όπλων. Πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξει μία σταδιακή αποκλιμάκωση με βήματα πίσω και από τις δύο πλευρές», λέει ο διεθνολόγος.

Τέλος, ο διεθνολόγος, αναφερόμενος στο ποιες ενδεχομένως αλλαγές θα φέρει στον πόλεμο της Ουκρανίας η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει ότι η πολιτική του τελευταίου στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό διότι, όπως προανέφερα, ο τερματισμός της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας θα αποτελέσει μία πολύ μεγάλη ζημιά για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της», καταλήγει ο κ. Ευτυχίδης.

Σχετικά Άρθρα