Ουκρανία-Ζελένσκι:Τερματίζει τον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ουκρανία-Ζελένσκι:Τερματίζει τον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εάν τα ουκρανικά εδάφη έμπαιναν «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ». Αυτό, κατά τον ίδιο, θα του επέτρεπε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπολοίπων εδαφών αργότερα «με διπλωματικό τρόπο».

Σε συνέντευξή του στο Sky News, και τον Stuart Ramsay, ο Ουκρανός πρόεδρος κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι το Κίεβο να παραχωρήσει τα εδάφη που έχει πάρει η Μόσχα στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι απάντησε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφερθεί στα ελεύθερα τμήματα της χώρας προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου», αρκεί η πρόσκληση του ΝΑΤΟ να αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.

Φάνηκε, μάλιστα, όπως σχολιάζει το Sky News, να αποδέχεται ότι τα κατεχόμενα από τη Ρωσία ανατολικά τμήματα της χώρας θα έμεναν προς το παρόν εκτός μιας τέτοιας συμφωνίας.

ΥΠΕΞ: Το Κίεβο προτρέπει το ΝΑΤΟ να του απευθύνει πρόσκληση ένταξης την επόμενη εβδομάδα 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα προέτρεψε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ να απευθύνουν πρόσκληση στο Κίεβο να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το κείμενο επιστολής το οποίο είδε το Reuters.

Η επιστολή αντικατοπτρίζει μια νέα προσπάθεια του Κιέβου να εξασφαλίσει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί μέρος του «σχεδίου νίκης» που περιέγραψε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η Ουκρανία λέει ότι δέχεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του πολέμου αλλά η υποβολή μιας πρόσκλησης τώρα θα έδειχνε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένας από τους κύριους στόχους του, που είναι να αποτρέψει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Το ΝΑΤΟ έχει διακηρύξει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία και ότι βρίσκεται σε μια «αμετάκλητη» πορεία προς την ένταξη. Αλλά δεν έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση ούτε έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της.

Διπλωμάτες του ΝΑΤΟ λένε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών της συμμαχίας να προσκαλέσουν την Ουκρανία σε αυτό το στάδιο. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα απαιτούσε τη συγκατάθεση και των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Αλλά ο Σιμπίχα στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στα αγγλικά, υποστηρίζει ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή να γίνει η πρόσκληση.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόσκληση θα πρέπει να γίνει σ’ αυτή τη φάση», γράφει.

«Θα αποτελέσει την κατάλληλη απάντηση των Συμμάχων στη συνεχή κλιμάκωση του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, η τελευταία απόδειξη της οποίας είναι η εμπλοκή δεκάδων χιλιάδων βορειοκορεατικών στρατευμάτων και η χρήση της Ουκρανίας ως πεδίο δοκιμών νέων όπλων», προσθέτει ο Σιμπίχα.

«Σας προτρέπω να υποστηρίξετε την απόφαση να προσκαλέσετε την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία ως ένα από τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου 2024», έγραψε ο Σιμπίχα.

Σχετικά Άρθρα