Αποκάλυψη CNN: Το σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Αποκάλυψη CNN: Το σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Κιθ Κέλογκ, ανώτερος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφαλείας, παρουσίασε πρόσφατα ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία σύμφωνα με το CNN. Το σχέδιο αυτό προτείνει την καθυστέρηση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 20 χρόνια, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, προτείνεται η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στις ρωσικές κατεχόμενες περιοχές και την Ουκρανία, χωρίς να προβλέπεται άμεση στρατιωτική παρέμβαση από τις ΗΠΑ ή τα Ηνωμένα Έθνη. Αντίθετα, χώρες της Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Γερμανία και η Γαλλία, θα μπορούσαν να αναλάβουν την επίβλεψη της συμφωνίας.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, κυρίως από τους Ευρωπαίους συμμάχους και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς και από την Ουκρανία, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εδάφη. Ο στόχος του είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ενώ θα συνεχίζεται η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία για να αποτραπούν περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις.

Το σχέδιο αυτό παραμένει ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η εφαρμογή του εξαρτάται από το αν Ρωσία και Ουκρανία θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Διορίζοντας τον Keith Kellogg ως ειδικό απεσταλμένο του στην Ουκρανία, ο Donald Trump επέλεξε επίσης ένα πολύ συγκεκριμένο, προαναγγελθέν σχέδιο για το πιο ακανθώδες ζήτημα εξωτερικής πολιτικής στο πιάτο του.

Ο Kellogg, ο 80χρονος πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, έχει παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο με κάποιες λεπτομέρειες, γράφοντας για το ινστιτούτο πολιτικής America First τον Απρίλιο.

Αρχίζει να αποκαλεί τον πόλεμο «μια κρίση που μπορεί να αποφευχθεί, η οποία, λόγω των ανίκανων πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν… έχει μπλέξει την Αμερική σε έναν ατελείωτο πόλεμο».

Εν ολίγοις, μια κατάπαυση του πυρός θα παγώσει τις γραμμές του μετώπου και οι δύο πλευρές θα αναγκαστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά είναι στις μεγαλύτερες λεπτομέρειες όπου όλα γίνονται πολύπλοκα.

Αλλαγή της εμπλοκής των ΗΠΑ

Ο Kellogg ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο επικρίνοντας τις ενέργειες του Μπάιντεν – λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έδωσε πολύ λίγη θανατηφόρα βοήθεια πολύ αργά. Λέει ότι η απόφαση του Τραμπ να δώσει την πρώτη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία το 2018 μετέφερε τη δύναμη που απαιτείται για να αντιμετωπίσει τον Πούτιν και ότι η ήπια προσέγγιση του Τραμπ στο κεφάλι του Κρεμλίνου -δεν τον δαιμονοποιούσε όπως ο Μπάιντεν- θα του επιτρέψει να συνάψει συμφωνία.

Ο Kellogg λέει ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί περισσότερα όπλα πριν από τη ρωσική εισβολή και αμέσως μετά, για να μπορέσει η Ουκρανία να κερδίσει.

Αλλά τότε είναι που το σχέδιο – το οποίο το CNN ανέφερε ότι εξετάζει ο μελλοντικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ – παύει να αρέσει στην Ουκρανία.

Ο Kellogg λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται ανάμειξη σε άλλη σύγκρουση και τα δικά τους αποθέματα όπλων έχουν υποφέρει από την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αφήνοντας τη χώρα δυνητικά εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν. Λέει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – στην πραγματικότητα μια πολύ μακρινή προοπτική, που προσφέρεται δοκιμαστικά στο Κίεβο με συμβολική αλληλεγγύη – θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή επ’ αόριστον, «σε αντάλλαγμα μια συνολική και επαληθεύσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας».

Κυρίως, το σχέδιο λέει ότι θα πρέπει να γίνει «μια επίσημη πολιτική των ΗΠΑ για την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Λέει ότι η μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ – πιθανότατα να δοθεί ως δάνειο – θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση της Ουκρανίας με τη Ρωσία και οι ΗΠΑ θα οπλίσουν την Ουκρανία στον βαθμό που μπορεί να αμυνθεί και να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική πρόοδο πριν και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία. Αυτή η τελευταία πρόταση χρονολογείται ίσως από τη γρήγορη προέλαση της Μόσχας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία και το τρέχον υψηλό επίπεδο βοήθειας των ΗΠΑ ήδη κάνει τον Kellogg να νιώθει άβολα.

Ο Kellogg πιστώνει εν μέρει ένα άρθρο του 2023 των Richard Haas και Charles Kupchan για μερικές από τις επόμενες ιδέες.

Πάγωμα στην πρώτη γραμμή

Οι γραμμές του μετώπου θα παγώσουν με μια κατάπαυση του πυρός και θα επιβληθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Εάν συμφωνήσει σε αυτό, η Ρωσία θα λάβει περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων και πλήρη ανακούφιση μόνο όταν υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία που αρέσει στην Ουκρανία. Μια εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας θα πλήρωνε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα συμφωνούσε να το επιδιώξει μόνο μέσω της διπλωματίας. Αποδέχεται ότι «αυτό θα απαιτούσε μια μελλοντική διπλωματική πρόοδο που πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν ο Πούτιν αποχωρήσει από την εξουσία».

Είναι απίστευτα απλό και γρήγορο στην προσέγγισή του. Δεν έχει όμως μια προσαρμογή για το τι θα απαιτήσει η Μόσχα και έχει χρησιμοποιήσει τη διπλωματική διαδικασία στο παρελθόν: Για κυνική επιδίωξη στρατιωτικής προόδου. Το πάγωμα των γραμμών του μετώπου θα επισπεύσει πολύ βίαιο μερικούς μήνες μπροστά, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει όσο περισσότερο έδαφος μπορεί. Το Κρεμλίνο στο παρελθόν αγνόησε τις εκεχειρίες και επιδίωξε τους εδαφικούς του στόχους – συχνά αρνούμενος ανεπιφύλακτα ότι είναι.

Μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πιθανότατα θα πρέπει να αστυνομευθεί, βάζοντας πιθανώς στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή στρατιώτες από άλλα αδέσμευτα έθνη, μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί και το προσωπικό, τουλάχιστον. Θα ήταν τεράστιο, εκτεινόμενο σε εκατοντάδες μίλια συνόρων και μια τεράστια οικονομική επένδυση.

Ο οπλισμός της Ουκρανίας στον βαθμό που μπορεί να σταματήσει οι σημερινές και μελλοντικές ρωσικές προόδους θα είναι επίσης σκληρές. Το σχέδιο σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζουν 14.000 βλήματα πυροβολικού 155 το μήνα, τα οποία η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μόλις 48 ώρες. Παραδόξως, ο Kellogg θέλει οι ΗΠΑ να εξοπλίσουν περισσότερο την Ουκρανία, αλλά επίσης δέχεται ότι πραγματικά δεν μπορούν.

Δύο γραμμές παρέχουν μια ευρύτερη εικόνα της σκέψης του συγγραφέα. Λέει ότι η εθνική ασφάλεια, ο τρόπος American First, αφορούσε πρακτικές ανάγκες.

«Ο Μπάιντεν αντικατέστησε την προσέγγιση Τραμπ με μια φιλελεύθερη διεθνιστική προσέγγιση που προωθούσε τις δυτικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα