“Ανίερη” συμφωνία Νετανιάχου – Μακρόν με φόντο την εκεχειρία στον Λίβανο  

“Ανίερη” συμφωνία Νετανιάχου – Μακρόν με φόντο την εκεχειρία στον Λίβανο  

Ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ενημερώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι το Ισραήλ θα αμφισβητήσει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του ίδιου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios. Από την άλλη δημοσιεύματα σε ισραηλινές εφημερίδες κάνουν λόγο για παροχή ασύλου στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό με αντάλλαγμα την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο.  

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο νομικός σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα της απόφασης του δικαστηρίου και θα διατηρήσει τη συμμετοχή των στρατιωτικών και πολιτικών μηχανισμών του στην έρευνα.

Το δικαστήριο είχε προηγουμένως απορρίψει την ισραηλινή προσφυγή κατά της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου, καθώς το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του δικαστηρίου και δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

  • Ο Νετανιάχου επέκρινε έντονα το δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας τις εντολές του επαίσχυντες και αντισημιτικές. Το ίδιο έκανε και ο ισχυρότερος σύμμαχος του Τελ Αβίβ, η Ουάσινγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 123 χώρες που έχουν υπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τα εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ, αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό παγιδευμένους τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ειδικά από τη στιγμή που η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες επιβεβαίωσαν ότι είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν τις εντολές αυτές.

Οι αποφάσεις αυτές συνιστούν ένα είδος διεθνούς ηθικής καταδίκης του Ισραήλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

  • Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους επί του πεδίου θα είναι ελάχιστα, σύμφωνα με προηγούμενες εμπειρίες, είτε πρόκειται για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είτε για τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, μεταξύ άλλων.

Όμως οι δυσμενείς συνθήκες για τον Νετανιάχου, ήρθαν να αμβλυνθούν από τη Γαλλία, που σύμφωνα με δημοσιεύματα υποσχέθηκε να παράσχει ασυλία έναντι των ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου από το ΔΠΔ, με αντάλλαγμα να συμμετάσχει η Γαλλία στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο.

Σύμφωνα με υπουργό της κυβέρνησης που μίλησε στο Israel Today, το Τελ Αβίβ θα είχε απορρίψει τη συμμετοχή του Παρισιού στις ρυθμίσεις στο βορρά χωρίς την παραίτηση από τη συμμόρφωση με τα εντάλματα σύλληψης. Η εφημερίδα και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι η συμφωνία του Νετανιάχου για την επίτευξη εκεχειρίας με τον Λίβανο ήταν μέρος των συνεννοήσεων μεταξύ αυτού και των δυτικών χωρών σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ.

  • Ο ανώνυμος υπουργός τόνισε ότι «σε αντάλλαγμα για τη συμπερίληψη της Γαλλίας στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, το αντάλλαγμα ήταν το ένταλμα» προσθέτοντας ότι «χωρίς να πάρουμε αυτή την παραχώρηση από τους Γάλλους, δεν θα τους είχαμε συμπεριλάβει στη συμφωνία».

Η εφημερίδα επικαλέστηκε κι άλλους ανώτερους αξιωματούχους στο Ισραήλ που δήλωσαν ότι είναι λογικό και δυνατό να υποθέσουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έγκρισης του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ και της αλλαγής της θέσης της Αυστραλίας σχετικά με τις εντολές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Την Τετάρτη, η Γαλλία άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι ηγέτες έχουν ασυλία από τη σύλληψη, σε έναν υπαινιγμό που έγινε αμέσως αντιληπτός στο Ισραήλ ότι αφορούσε τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, ενώ η Αυστραλία άφησε την απόφαση στον εκεί γενικό εισαγγελέα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ θα μπορούσαν να λάβουν ασυλία.

  • Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info αν η Γαλλία θα συλλάβει τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ αν εισέρχονταν στη χώρα, ο Μπαρό είπε ότι «πρέπει να εξεταστούν ζητήματα πιθανής ασυλίας για ορισμένους ανώτερους αξιωματούχους».

«Η Γαλλία είναι στενά συνδεδεμένη με τη διεθνή δικαιοσύνη και θα ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με βάση τις υποχρεώσεις της να συνεργάζεται με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Μπαρό, αλλά ο νόμος του δικαστηρίου «ασχολείται με ζητήματα ασυλίας για ορισμένους ηγέτες και αυτό υπόκειται τελικά στην απόφαση της δικαιοσύνης».

  • Η Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι η δήλωση του Μπαρό έγινε λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας στο Λίβανο και σχεδόν μια εβδομάδα μετά την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ, σημειώνοντας ότι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μετά την έκδοση των ενταλμάτων ότι «το Παρίσι θα ενεργήσει σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία έχει κάνει κάποιου είδους παραχώρηση όσον αφορά τις εντολές του ΔΠΔ. «Αυτό δεν είναι κάτι που ικανοποιεί το Ισραήλ, αλλά μπορούμε να ζήσουμε με αυτή την παραχώρηση, γιατί τελικά καταλάβαμε ότι χωρίς τους Γάλλους μπορεί να μην υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Οι Λιβανέζοι και οι Αμερικανοί πίεσαν το θέμα και αφού η Γαλλία έκανε πίσω στις εντολές, αποδεχθήκαμε την κατάσταση».

Σχετικά Άρθρα