Η Αθήνα απαντά στις προκλητικές δηλώσεις Γκιουλέρ: “Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο” 

Η Αθήνα απαντά στις προκλητικές δηλώσεις Γκιουλέρ: “Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο” 

Στις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησαν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και θέσεις όπως αυτές του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS).

Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης».

Γκιουλέρ: Η Ελλάδα προσπαθεί να καταχραστεί προβληματικές περιοχές

«Το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΞ μας προχώρησε στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη δυνητική μας υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, κατά παράβαση του Πρακτικού της Βέρνης του 1976 και του διεθνούς δικαίου. Η διοίκηση του Ναυτικού και η διοίκηση του Λιμενικού Σώματος ανέλαβαν δράση και δόθηκε απάντηση και στο πεδίο». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ ανεβάζοντας αιφνιδίως τη ρητορική έντασης.

Ο κ. Γκιουλέρ αναφέρεται πιθανώς στις NAVTEX της Ελλάδας για ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο την πόντιση καλωδίων μεταξύ των νησιών, αλλά και στις έρευνες για την πόντιση καλωδίων στη Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας υποστήριξε πως «η Ελλάδα με τετελεσμένα γεγονότα προσπαθεί να καταχραστεί τις προβληματικές περιοχές στο Αιγαίο».

Ο Γκιουλέρ, αφού δήλωσε πως υπάρχουν κάποιες διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο «λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου» (Κυπριακής Δημοκρατίας), όπως ισχυρίστηκε, πρόσθεσε ότι «δείξαμε την αποφασιστική μας στάση πως είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και με τη Λιβύη το 2019 και με την υφαλοκρηπίδα μας που δηλώσαμε στα Ηνωμένα Εθνη στις 18 Μαρτίου του 2020».

Ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε και στο επεισόδιο που σημειώθηκε το καλοκαίρι στα ανοιχτά της Κάσου και δήλωσε ότι «επιδεικνύουμε αυτή την αποφασιστική στάση στο πεδίο, αποτρέποντας μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την υφαλοκρηπίδα μας. Πιο πρόσφατα, αυτόν τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα που ζήτησε το ιταλικό πλοίο “Ievoli Relume” με σκοπό την πόντιση καλωδίων στην υφαλοκρηπίδα μας εξαλείφθηκε από την αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή και στο τέλος, το ιταλικό πλοίο είπε “Ναι, αποδέχομαι τον τομέα ευθύνης σας. Μπορώ να πραγματοποιήσω τις δραστηριότητες. Μου επιτρέπεις;”. Και έτσι συνέχισε τη δραστηριότητά του. Επιπλέον, δείξαμε ότι καμία δραστηριότητα έργου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας».

Ο Γκιουλέρ ανέφερε πως «η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας».

Σε δήλωσή του ο Γιασάρ Γκιουλέρ αναφέρεται επίσης και

Για το Καστελόριζο είπε: «Βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία καθώς απέχει 1.900 μέτρα, είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς πολλών νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, σε αντίθεση με τις συμφωνίες που υπέγραψε. Η στάση της Τουρκίας στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τα στραβά μάτια στην στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών και στην παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα απέχει από την άσκηση των δικαιωμάτων που της παρέχονται από διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τη παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος αυτών των νησιών. Η στάση μας σήμερα δεν είναι διαφορετική».

Σχετικά Άρθρα