Μητσοτάκης:Tήρηση Διεθνούς Δικαίου και κοινή αντιπυραυλική ασπίδα-Ρούτε:Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της αντιπυραυλικής ασπίδας της Ευρώπης, εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων στην ήπειρο, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που πραγματοποίησε από κοινού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένες γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους της Συμμαχίας, προκειμένου να ενδυναμωθεί η ασφάλεια και η αμυντική ικανότητα της Ευρώπης σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Παράλληλα, τόνισε τη «θεμελιώδη προτεραιότητα της ενίσχυσης της κοινής άμυνας». «Αυτή η ανάγκη», όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «προϋποθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και αμυντικές δαπάνες».
Ακόμη τόνισε πως πρέπει να προωθηθεί «μια πιο λειτουργική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «να ενδυναμωθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας».
«Η πατρίδα μας αναγνωρίζεται ως ένας σταθερός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί»
Όπως επισήμανε, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα τηρεί τον νόμο δαπάνης άνω του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς».
Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Κυρ. Μητσοτάκη
- Αναγνωρίσαμε από κοινού ότι στις σύγχρονες προκλήσεις πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους. Να προχωρούμε με πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, με απαραίτητη την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάτι που αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών βαλκανίων.
- Επίκαιρη παρά ποτέ η αντιπυραυλική ασπίδα, να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα μπορεί να γίνει πράξη
- Συζητήσαμε για τον εποικοδομητικό ρόλο της ΕΛλάδα που αναγνωρίζεται ως πυυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ
- Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στον νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν για να κλείσει το μέτωπο το συντομότερο δυνατόν
- Η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί ειδικά ενόψει του χειμώνα. Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων
- Συγκλίναμε σε μια από τις θεμελιώδεις θέσεις, την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής μας άμυνας
- Επενδύαμε το 2% του ΑΕΠ μας και σε δύσκολες στιγμές
Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Μαρκ Ρούτε
- Πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία
- Η Ελλάδα είναι ισχυρή σύμμαχος του χάρη στην καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συνάντηση με Δένδια
Συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είχε, νωρίτερα,την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός, συζήτησαν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή, τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας.
Επίσης, αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας, όπως και στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ο Ρούτε έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα από την Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συναντήθηκα σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte @SecMarkrutte στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συζητήσαμε μεταξύ άλλων για:
🔹Τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
🔹Τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
🔹Τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.… pic.twitter.com/ASrPFfFQME— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 26, 2024
Μέση Ανατολή και Ουκρανία στο τραπέζι
Τη στιγμή που μαίνονται τα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και λίγες εβδομάδες πριν την ορκιστεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επί 14 συναπτά έτη επικεφαλής συνεργατικών κυβερνήσεων στην Ολλανδία και νέος επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, σε μία από τις πλέον δύσκολες συγκυρίες για τη Δύση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κ. Ρούτε έρχεται στην Αθήνα, μετά το τετ α τετ στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ και αφού χθες συναντήθηκε στην Τουρκία με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας επί τάπητος:
-Τη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας.
-Την απειλή της τρομοκρατίας.
-Το μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας.
-Την κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το momentum της παρουσίας του Μαρκ Ρούτε στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρείται κρίσιμο, όπως αναφέρει το capital, καθώς άπασες οι εξελίξεις διαμορφώνονται από τους δύο εν εξελίξει πολέμους, εκ των οποίων ο ένας μαίνεται πολύ κοντά στα ανατολικά εδάφη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Αθήνα, με αναβαθμισμένο το γεωπολιτικό αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναγνωρισμένη από συμμάχους και συνομιλητές ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες και τις συζητήσεις τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, διατηρώντας, μάλιστα, διαχρονικά τον όρο δαπάνης άνω του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Κάτι που αναμένεται να εξάρει ο νέος γενικός γραμματέας στις τοποθετήσεις του. Σε χρόνο παράλληλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει…κρούσει πολλάκις το καμπανάκι προς τις Βρυξέλλες όσον αφορά στην ατζέντα της ανταγωνιστικότητας. “Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να…ξυπνήσουμε από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας. Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν αυτοί οι καιροί”, σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
H ισχυροποίηση των δεσμών εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί κλειδί για τη συνέχεια της πορείας, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ιδιαίτερα στα ανατολικά της Ευρώπης. Και με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα θα έχει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο.