Ουκρανικό: Νέα κλιμάκωση μετά την πιθανή αποστολή δυτικών στρατευμάτων- Η ρωσική απάντηση-Η Γερμανία φτιάχνει καταφύγια

 Ουκρανικό: Νέα κλιμάκωση μετά την πιθανή αποστολή δυτικών στρατευμάτων- Η ρωσική απάντηση-Η Γερμανία φτιάχνει καταφύγια

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε φάση περαιτέρω κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την πιθανή αποστολή δυτικών στρατευμάτων, ακόμη και μισθοφόρων, έρχονται ξανά στο προσκήνιο, όπως αναφέρει η Le Monde. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο σενάριο επανήλθε στη διεθνή ατζέντα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στη Γαλλία, όπου είχε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες φέρονται να συζήτησαν στρατηγικές αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ εξετάστηκαν και τρόποι ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Η ιδέα ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος την δημοσιοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Γίνονται συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια», εκμυστηρεύτηκε βρετανική στρατιωτική πηγή στη Le Monde.

Ο Μακρόν δεν απέκλεισε ότι «θα χρειαστεί να γίνουν επιχειρήσεις στο έδαφος, όποιες κι αν είναι αυτές, για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις» προσθέτοντας πως «η δύναμη της Γαλλίας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναγνωρίσει σε συνέντευξή του ότι ναι μεν υπάρχει μεγάλη σύγκλιση για τους στόχους και την κατάσταση στην Ουκρανία με το Βερολίνο, αλλά οι δυο χώρες αποκλίνουν στρατηγικά.

Οργισμένη η αντίδραση της Μόσχας

Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο, αλλά ορισμένοι «θερμοκέφαλοι» σκέφτονται αυτή την επιλογή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας

«Εσείς και εγώ δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Νωρίτερα, βέβαια, τέτοιες ιδέες είχαν ακουστεί από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και διάφορα αντεπιχειρήματα εκφράστηκαν κατά αυτής της ιδέας» πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία «θα ήταν γεμάτη με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.

Βρετανικός στρατός: «Έτοιμοι να πολεμήσουμε απέναντι στον Πούτιν»

Εντωμεταξύ έτοιμες να πολεμήσουν απέναντι στον ρωσικό στρατό ακόμα και «απόψε» εάν ο Πούτιν εισβάλει σε άλλο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης δηλώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας.

Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μία ημέρα μετά την χρησιμοποίηση βρετανικών πυραύλων από την Ουκρανία, σε ρωσικά εδάφη. «Αν ζητηθεί από τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει απόψε, θα πολεμούσε απόψε», είπε χαρακτηριστικά ο Ρομπ Μάγκουαν, αναπληρωτής αρχηγός του βρετανικού επιτελείου άμυνας, στην επιτροπή άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Δεν νομίζω ότι κανείς σε αυτό το δωμάτιο θα έπρεπε να έχει την ψευδαίσθηση ότι αν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ανατολική Ευρώπη απόψε, δεν θα τους συναντούσαμε σε αυτόν τον αγώνα»

Γερμανία: Δημιουργεί κατάλογο με καταφύγια – Φτιάχνει και app για να τα βρίσκουν οι πολίτες

Η Γερμανία καταρτίζει κατάλογο με τις διαθέσιμες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να παρέχουν καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε πολίτες, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία. Ο κατάλογος καταφυγίων της Γερμανίας θα περιλαμβάνει σταθμούς του μετρό και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτήρια και ιδιωτικές περιουσίες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Θα καταρτιστεί ένας ψηφιακός κατάλογος αποθηκών και καταφυγίων έκτακτης ανάγκης (app), ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τα βρίσκουν γρήγορα χρησιμοποιώντας μια προγραμματισμένη εφαρμογή τηλεφώνου. Οι άνθρωποι θα ενθαρρυνθούν επίσης να δημιουργήσουν προστατευτικά καταφύγια στα σπίτια τους μετατρέποντας υπόγεια και γκαράζ, είπε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι ήταν ένα μεγάλο έργο που θα πάρει κάποιο χρόνο, στο οποίο εμπλέκεται το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές και άλλες αρχές.

Η χώρα των 84 εκατομμυρίων κατοίκων έχει 579 καταφύγια, κυρίως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο για 480.000 ανθρώπους, από περίπου 2.000 καταφύγια προηγουμένως. Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνήθηκαν σε μια διάσκεψη ανώτερων αξιωματούχων τον Ιούνιο και μια ειδική ομάδα το εξετάζει.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της Μόσχας να στοχοποιήσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Τον Οκτώβριο, οι επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν ότι η Ρωσία πιθανότατα θα είναι σε θέση να εξαπολύσει επίθεση στη στρατιωτική συμμαχία έως το 2030.

Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα βιώνει ήδη μια απότομη αύξηση των ρωσικών δραστηριοτήτων κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει χαρακτηριστικά «παγκόσμιου» πολέμου και δεν απέκλεισε χτυπήματα σε δυτικές χώρες

Σχετικά Άρθρα