Κίεβο: Το ρεπορτάζ της Bild μετά το χτύπημα του “Ορέσνικ”- “Αβεβαιότητα, εξάντληση, απελπισία”
Με αυτές τις τρεις λέξεις «αβεβαιότητα, εξάντληση, απελπισία», περιέγραψε τις εντυπώσεις του από την ατμόσφαιρα στο Κίεβο μετά το ρωσικό χτύπημα με τον πύραυλο «Ορέσνικ» στον ποταμό Δνείπερο ο Πάουλ Ροντσχάιμερ, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Bild, ο οποίος βρέθηκε στο Κίεβο για τις ανάγκες του Γερμανικού περιοδικού.
«Αβεβαιότητα, εξάντληση, απελπισία. Είναι ένα τοξικό μείγμα που αισθάνομαι στο Κίεβο αυτές τις μέρες, για το οποίο, αν ρωτήσετε ανθρώπους και πολιτικούς, φταίμε [σ.σ. Γερμανία-Δύση] τουλάχιστον εν μέρει. Φυσικά, η κατάσταση ήταν πάντα δύσκολη, άλλοτε με περισσότερες ελπίδες, άλλοτε με λιγότερες. Αλλά εν μέσω της ολοένα και μεγαλύτερης προέλασης του ρωσικού στρατού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται: πόσο καιρό μπορούμε να αντέξουμε;», γράφει στο άρθρο του ο Ροντσχάιμερ.
Η χρήση του νέου πυραύλου από τη Ρωσία προκάλεσε «νέους κραδασμούς» στο Κίεβο, με τον Γερμανό δημοσιογράφο να μοιράζεται με τους αναγνώστες τις παρατηρήσεις του.
«Θα συναντηθώ στο Κίεβο με τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, έναν από τους στενότερους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, και θέλω να μάθω από αυτόν πώς αξιολογεί το όπλο [σ.σ. «Ορέσνικ»]. Ο Ποντόλιακ βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία. Πρέπει και αυτός να περιμένει ανά πάσα στιγμή είτε να σκοτωθεί είτε ένα νέο πυραυλικό χτύπημα», γράφει ο Ροντσχάιμερ.
Ο Ποντόλιακ λέει ότι με τέτοια όπλα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να «βρει επιχειρήματα με τα οποία θέλει να τρομάξει ακόμη περισσότερο τις δυτικές χώρες».
- Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που ερωτήθηκαν από την Bild ανέφεραν μια δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο. Τους λείπουν όπλα, πυρομαχικά και προσωπικό.
Ο δημοσιογράφος ανέφερε επίσης ότι ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν.
Ωστόσο, ο Ροντσχάιμερ υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ακόμη να ξεκινήσουν μετά την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στη γραμμή του μετώπου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «το ερώτημα θα είναι αν η Ουκρανία θα συμμετάσχει σε αυτό [σ.σ. στις διαπραγματεύσεις]. Και αν ο Τραμπ θα αναγκάσει το Κίεβο να το κάνει, κόβοντας την αμερικανική βοήθεια».
«Ένα πράγμα είναι σαφές: ο Πούτιν φαίνεται πιο δυνατός και πιο σίγουρος από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό. Αβέβαιες, ίσως υπαρξιακά σημαντικές εβδομάδες και μήνες βρίσκονται μπροστά μας για την Ουκρανία. Και επομένως και για ολόκληρη την Ευρώπη», συνοψίζει ο Πολ Ροντσχάιμερ.
Το Κίεβο ζητά THAAD από τις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ ο Ζελένσκι νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς για την παροχή εξοπλισμού αεράμυνας ικανό να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους. Στο στόχαστρο του Ζελένσκι είναι φυσικά το σύστημα που παραδόθηκε στο Ισραήλ, το γνωστό THAAD.
Σύμφωνα όμως με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Ιβάν Στούπακ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να λάβει από τις ΗΠΑ ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα THAAD ικανό να καταρρίπτει ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους όπως ο Ορέσνικ.
- Όπως αναφέρει, το αντιαεροπορικό αυτό σύστημα κοστίζει τρία δισεκατομμύρια δολάρια και μία βολή από αυτό κοστίζει 20 εκατομμύρια.
«Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ειδικοί θα πρέπει να υποβληθούν σε εκπαίδευση για τουλάχιστον αρκετούς μήνες ώστε να χρησιμοποιήσουν τον νέο εξοπλισμό. Και τι θα γίνει αν οι Ρώσοι καταστρέψουν ή βλάψουν αυτό το σύστημα, όπως συνέβη περισσότερες από μία φορές με τα Patriot SAM; Παρόλα αυτά, τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι ένα μικρό ποσό, τρεις φορές η τιμή του συστήματος Patriot. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο για τους Αμερικανούς να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά να μας δώσουν το THAAD», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.
Υπενθυμίζουμε ότι τις προάλλες στην Ουκρανία παραδόθηκε το σύστημα NASAMS, το οποίο ο Καναδάς υποσχέθηκε να πληρώσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια.