“Γεννηματάς”: “Καλούμαστε να εργαστούμε σε επικίνδυνες συνθήκες” – Επιστολή 43 ιατρών στον Γεωργιάδη

“Γεννηματάς”: “Καλούμαστε να εργαστούμε σε επικίνδυνες συνθήκες” – Επιστολή 43 ιατρών στον Γεωργιάδη

Επιστολή προς το γραφείο του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και προς τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» Αθηνών και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, απέστειλαν 43 γιατροί του νοσοκομείου. Με την επιστολή αυτή, οι γιατροί προειδοποιούν για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια των ασθενών και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης φροντίδας.

«Εκφράζουμε για πολλοστή φορά την αγανάκτηση μας προειδοποιώντας πως οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε είναι επικίνδυνες για εμάς και τους ασθενείς μας. Η έλλειψη προσωπικού, οι κενές οργανικές θέσεις, η υπερεργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες , οι εφημερίες που για κάποιους από εμάς ξεπερνάνε το πλαφόν μας έχουν οδηγήσει στην εργασιακή μας εξόντωση», αναφέρουν οι γιατροί στην επιστολή τους.

Όπως εξηγούν, το νέο σύστημα εφημέρευσης ήρθε ως χαριστική βολή να προστεθεί στα πολλά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Το καινούργιο ΦΕΚ που προβλέπει την πρωινή εφημέρευση του νοσοκομείου με όρους γενικής εφημερίας, χωρίς να προβλέπει όμως το αντίστοιχο προσωπικό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς οι παραπάνω εικόνες έγιναν καθημερινότητα».

Μάλιστα, όπως εξηγούν, το νέο σύστημα ανακοινώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή του, και οι αρμόδιοι θεώρησαν περιττό να ενημερώσουν τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν υπολογίζουν ούτε τη δική τους ασφάλεια, ούτε και των ασθενών.

Ολόκληρη η επιστολή των 43 γιατρών του Νοσοκομείου «Γεννηματάς»

«Οι κάτωθι υπογραφόμενοι είμαστε ιατροί που εργαζόμαστε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου. Εκφράζουμε για πολλοστή φορά την αγανάκτηση μας προειδοποιώντας πως οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε είναι επικίνδυνες για εμάς και τους ασθενείς μας. Η έλλειψη προσωπικού, οι κενές οργανικές θέσεις, η υπερεργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες , οι εφημερίες που για κάποιους από εμάς ξεπερνάνε το πλαφόν μας έχουν οδηγήσει στην εργασιακή μας εξόντωση. Οι ειδικευμένοι και κυρίως οι ειδικευομενοι της Παθολογίας ξεπερνούν κατά πολύ το ωράριο τους σε καθημερινή βάση ενώ η εκπαίδευση τους λόγω της πλήρους εντατικοποίησης έχει παραγκωνιστεί πλήρως. Οι εφημερίες μας είναι εξοντωτικές .Η υποστελέχωση και η ολοένα αυξανόμενη προσέλευση των ασθενών λόγω της διάλυσης της ΠΦΥ και της έλλειψης βασικών ειδικοτήτων στα μικρότερα νοσοκομεία και νοσοκομεία της περιφέρειας μας έχει οδηγήσει στις εικόνες εξαθλίωσης που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Ο συνωστισμός των ασθενών στα ΤΕΠ, οι πολύωρες αναμονές που ξεπερνούν ακόμα και τις 24 ώρες , τα ράντζα που στήνονται σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου αποτελούν κανόνα στο δικό μας και σε άλλα νοσοκομεία και όχι μεμονωμένες στιγμές όπως κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας διατείνονται προκειμένου να δικαιολογησουν την εγκληματική πολιτική στο χώρο της Υγείας.

Το καινούργιο ΦΕΚ που προβλέπει την πρωινή εφημέρευση του νοσοκομείου με όρους γενικής εφημερίας χωρίς να προβλέπει όμως το αντίστοιχο προσωπικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς οι παραπάνω εικόνες έγιναν καθημερινότητα. Ανακοινώθηκε μάλιστα το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις καθώς όλοι εκείνοι που ήξεραν , ο Υπουργός Υγείας, η Υπεαρχης , ο Διοικητής και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του νοσοκομείου, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας θεώρησαν περιττό να ενημερώσουν τους άμεσα εμπλεκόμενους , τους εργαζόμενους του νοσοκομείου δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν υπολογίζουν ούτε τη δική μας ασφάλεια ούτε των ασθενών.

Απαιτούμε

  • Την άμεση απόσυρση του νέου ΦΕΚ
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στις παθολογικές κλινικές και στα ΤΕΠ
  • Την αύξηση των θέσεων ειδικευόμενων Παθολογίας από 30 σε 51
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ
  • Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων».

Σχετικά Άρθρα