Ομιλία Καραμανλή: Η διπλή ανάγνωση και οι εκτιμήσεις στο Μαξίμου

Ομιλία Καραμανλή: Η διπλή ανάγνωση και οι εκτιμήσεις στο Μαξίμου

(EUROKINISSI)

Η χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή, παρά τις διαφοροποιήσεις και τα μηνύματα κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους –κάτι που ικανοποίησε την κυβέρνηση– χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις πάγιες θέσεις του. Δύο ήταν οι βασικές αιχμές: Αφενός, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως το πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς προ ημερών στο «Βήμα της Κυριακής», αφετέρου τάχθηκε εναντίον της διαγραφής Σαμαρά, επιμένοντας ότι τα πειθαρχικά μέτρα δεν υπηρετούν την ομοψυχία που είναι αναγκαία για την εθνική γραμμή.

«Η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συνεχίζει να κινείται σε παρόμοια γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και αν δεν υιοθετεί την ένταση της επιχειρηματολογίας του.

Όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής, ομολογουμένως, έχει πει σε συνομιλητές του εδώ και καιρό ότι δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα αν και η διάθεση του Μαξίμου ήταν μάλλον… μηδενική.

Τι είπε ο Κώστας Καραμανλής και η διπλή ανάγνωση

Δύο είναι οι αναγνώσεις όσον αφορά στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να ανακοινώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη: Με την υπόθεση πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε σκοπό να τον προτείνει γι’ αυτή τη θέση, αλλά ερχόταν σε δύσκολη θέση λόγω της σχετικής φημολογίας, έβγαλε από τη δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί να είχε εσωκομματικές πιέσεις.

Όσο το όνομα του πρώην πρωθυπουργού βρισκόταν έστω και θεωρητικά στο τραπέζι, ο κ. Μητσοτάκης θα δυσκολευόταν να προτείνει κάποιον άλλο κεντροδεξιό πολιτικό. Συνεπώς, από χθες το βράδυ μπορεί να εικάσει κανείς πως το Μαξίμου έχει έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

Υπάρχει, ωστόσο, και η δεύτερη ανάγνωση. Η απόφαση του κ. Καραμανλή να κάψει μόνος του το συγκεκριμένο σενάριο «αποτελεί απόδειξη ότι η κακή σχέση με το Μαξίμου και η διάσταση με τις πολιτικές της κυβέρνησης είναι αγεφύρωτες», όπως σημειώνει άλλη πηγή, και ταυτόχρονα λειτουργεί «απελευθερωτικά για τον Καραμανλή».

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η ομιλία ήταν εντός του πλαισίου ενώ είτε επισήμως είτε ανεπισήμως δεν υπάρχουν σχόλια ενώ θεωρείται ότι οι απόψεις του κ. Καραμανλή είναι εκπεφρασμένες και μάλιστα οι διαφωνίες εκφράζονται με πολιτικά επιχειρήματα, συνεπώς αυτό συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα ενός πρώην πρωθυπουργού.

Η σχέση Μαξίμου και Καραμανλή πάντως εξακολουθεί να θυμίζει παράλληλες πορείες. Η απόσταση του πρωθυπουργού από τον κ. Καραμανλή είναι αισθητή, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Πιθανώς αυτό θα φανεί πιο έντονα σε περίπου 20 μέρες από σήμερα, όταν και θα μιλήσει αμιγώς για τα εθνικά θέματα στην εκδήλωση των απανταχού Κασιωτών για τα 80 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου. Μένει να φανεί, αν στο ακροατήριο θα είναι και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επίσης έχει λάβει πρόσκληση.

Στη χθεσινή ομιλία το παρών έδωσαν βουλευτές της ΝΔ στην Αχαϊα, όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, υπήρχαν όμως και αρκετά στελέχη που έχουν φύγει από το προσκήνιο, όπως ο Λευτέρης Ζαγορίτης ή ο Νίκος Νικολόπουλος.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε σφοδρή κριτική στη Γερμανία λέγοντας ότι «δεν αρκεί να αναγνωρίσει μόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εμπράκτως», ενώ αναφέρθηκε και στην περίοδο των μνημονίων λέγοντας ότι «επιστρατεύτηκαν ιδεολογήματα και συμπεριφορές υποτίμησης, κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας έναντι ολόκληρων λαών».

Καταφέρθηκε ακόμη κατά του άκρατου δικαιωματισμού, «που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της ευρωπαϊκής ταυτότητας», κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, επανέλαβε πως «τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα, είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία, είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στέρεα θεμελιωμένα στο διεθνές δίκαιο, είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων».

Στέλνοντας νέο μήνυμα είπε ότι η μόνη διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ και κατέληξε λέγοντας: «Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται», ενώ «η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση».

Σχετικά Άρθρα