Βουλή/Νέα συνθήκη: Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση- Πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές δυνάμεις ενόψει προϋπολογισμού

 Βουλή/Νέα συνθήκη: Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση- Πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές δυνάμεις ενόψει προϋπολογισμού

Κάτω από νέα πολιτικά και κοινοβουλευτικά δεδομένα θα διεξαχθεί η κρίσιμη μάχη για τη ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΚΟ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς είναι εκτός ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο, γεγονότα που θέτουν σε νέα βάση το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς επιπλέον δεν αποκλείεται εν ευθέτω χρόνω να προκύψει και μια νέα ΚΟ, εάν αποχωρήσουν άλλοι 4 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τους ήδη 6 αποχωρήσαντες προσχωρήσουν στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Το κλίμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν βαρύ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ τα χαμόγελα περίσσεψαν, αν και βουλευτές, συνεργάτες ακόμη και μετακλητοί υπάλληλοι τήρησαν πολύ χαμηλούς τόνους με βάση τη “γραμμή” ευθύνης  και ψυχραιμίας που χάραξε σε πρώτη φάση η Χαριλάου Τρικούπη. 

Ενδεικτικό της μετριοπαθούς στάσης του ΠΑΣΟΚ ήταν το γεγονός ότι ενώ οι συνεργάτες του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, μόλις ανεξαρτητοποιήθηκε η Θ. Τζάκρη και η Γ. Πούλου, άδειασαν σχεδόν πάραυτα το γραφείο 69 του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο της Βουλής, σαν έτοιμοι από καιρό και παράλληλα τεχνικοί άλλαξαν και τις κλειδαριές, ώστε να εγκατασταθεί άμεσα ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αυτό μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε συμβεί. 

Σκεπτικός για τις πολιτικές εξελίξεις εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λίγες ώρες μετά μετά την ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας  “Είναι στενάχωρο, είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος. Βέβαια, όλο αυτό δεν είναι αντικανονικό που γίνεται, προβλέπεται, απλώς δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί. Δεν είναι θέμα μεταπολιτεύσεως, ούτε μεταπολεμικά που έψαξα, πριν το πόλεμο δεν ξέρω”.

Και ερωτηθείς για το “αν πιστεύει ότι αποτελεί μεμονωμένο παράδειγμα ή εισερχόμαστε σε μια φάση κρίσης του κομματικού φαινομένου;” απάντησε “Και τα δύο”.

Η “αποκαθήλωση” του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφέρει αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη. Καταρχάς αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία της Ολομέλειας σε σχέση με τις εκλογές του 2023, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και των “ανεξάρτητων” διαμορφώνεται ως εξής:

– ΝΔ 155 από 158
– ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31 από 32
– ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 29 από 47
– ΚΚΕ 21 από 21
– Ελληνική Λύση 11 από 12
– Νέα Αριστερά 11 από 0
– Νίκη 10 από 10
– Πλεύση Ελευθερίας 6 από 8
– Σπαρτιάτες 5 από 12
– Ανεξάρτητοι 21 από 0

Στην ομάδα των “ανεξαρτήτων” περιλαμβάνονται:

Από ΝΔ (3)
-Αυγενάκης Ελευθέριος, Ηρακλείου
-Σαλμάς Μάριος, Αιτωλοακαρναίας
-Σαμαράς Αντώνιος, Μεσσηνίας

Από ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (1)
-Μπαράν Μπουρχάν, Ξάνθης

Από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (7)
-Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Κέρκυρας
-Λινού Αθηνά, Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
-Μάλαμα Κυριακή, Χαλκιδικής
-Παππάς Πέτρος, Κιλκίς
-Πούλου Γιώτα, Βοιωτίας
-Τζάκρη Θεοδώρα, Πέλλας
-Χρηστίδου Ραλλία, Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών

Από Ελληνική Λύση (1)
-Σαράκης Παύλος, Επικρατείας

Από Πλεύση Ελευθερίας (2)
-Παπαϊωάννου Αρετή, Β’ Θεσσαλονίκης
-Χουρδάκης Μιχαήλ, Α’ Θεσσαλονίκης

Από ΚΟ Σπαρτιάτες (7)
-Ασπιώτης Γεώργιος, Αχαΐας
-Βαλτογιάννης Διονύσιος, Αιτωλοακαρνανίας
-Γαυγιωτάκης Μιχαήλ, Ηρακλείου
-Δημητροκάλλης Ιωάννης, Α’ Ανατολικής Αττικής
-Κατσιβαρδάς Χαράλαμπος, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών
-Μανούσος Γεώργιος, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών
-Φλώρος Κωνσταντίνος, Λάρισας

Να σημειωθεί επίσης, ότι:

– είναι η πρώτη φορά ιστορικά που κόμμα που εξελέγη δεύτερο σε εκλογές (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνόδου.
– το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 31 βουλευτές, έχει τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το 1974.

Παράλληλα η ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, επιφέρει και κάποιες αλλαγές στα προνόμια που πλέον έχει στο κοινοβούλιο, όπως είναι η αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων του και παράλληλη η μείωση τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σύμφωνα με πληροφορίες 8, τρεις από το γραφείο του Ν. Παππά και 5 από την Κ.Ο).

Στα προεδρεία της Βουλής και των Διαρκών Επιτροπών δεν θα υπάρξουν αλλαγές, επειδή τα μέλη τους έχουν ήδη εκλεγεί, ενώ πλέον ο Ν. Ανδρουλάκης θα λαμβάνει τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό και ο ίδιος και όπως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέχουν θέσεις, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι οποίοι από 2 θα γίνουν 3, θα έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας.

Σχετικά Άρθρα